ΥΓΕΙΑ

Νέα εξέταση αποκαλύπτει αν σε πειράζει ο καφές

Πάσχεις από ημικρανία ή ανεξήγητη κόπωση; Με μια εξέταση αίματος μαθαίνεις αν γι’ αυτό ευθύνεται ο κακός μεταβολισμός της καφεΐνης.

Μια σειρά μελετών έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει διάφορες παρενέργειες, από ημικρανία μέχρι υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Ευάλωτοι σε όλα τα παραπάνω είναι κυρίως οι φορείς μίας γενετικής μετάλλαξης (163C-A) σε ένα γονίδιο υπεύθυνο για την παραγωγή ενζύμου που εμπλέκεται στο μεταβολισμό της καφεΐνης. Το ένζυμο που παράγεται από το γονίδιο αυτό καθορίζει την ταχύτητα με την οποία θα μεταβολιστεί η καφεΐνη.

«Η καφεΐνη ασκεί διεγερτική επίδραση στον οργανισμό και ο βασικός τρόπος μεταβολισμού της στο σώμα εμπλέκει το ηπατικό ένζυμο CYP1A2. Αν κάποιος φέρει μετάλλαξη στο ομώνυμο γονίδιο τότε παρουσιάζει μειωμένη δραστηριότητα του παραγόμενου ενζύμου, με αποτέλεσμα ο μεταβολισμός της καφεΐνης να μη γίνεται με το βέλτιστο ρυθμό. Μία πιθανή λύση στις χρόνιες ημικρανίες που ταλαιπωρούν πολλούς και κυρίως τις γυναίκες, είναι η χαρτογράφηση της γενετικής προδιάθεσης στη μεταβολική πορεία της καφεΐνης» αναφέρει η Εκάβη Γεωργουσοπούλου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, Msc στη Βιοστατιστική, υποψήφια διδάκτωρ, επιστημονική υπεύθυνη του διαιτολογικού τμήματος της κλινικής Cosmetic Derma Medicine. Ο μεταβολισμός της καφεΐνης επηρεάζεται επιπλέον και από τη λήψη φαρμάκων, οπότε είναι πολύ σημαντική η χαρτογράφηση του γονιδίου σε συνδυασμό με τη συμβουλευτική από το διαιτολόγο.

Πώς γίνεται λοιπόν η εξέταση του γενετικού ελέγχου του γονιδίου που παράγει το επίμαχο ένζυμο-ρυθμιστή του μεταβολισμού της καφεΐνης; Η διαδικασία είναι πολύ απλή: Γίνεται λήψη αίματος το οποίο στην συνέχεια αναλύεται σε εργαστήριο. Η απάντηση δίνεται μετά από λίγες μέρες και η ειδικός συστήνει ειδικό διαιτολόγιο με τροφές που καλό είναι να αποκλείσουμε από τη διατροφή (όχι μόνο τον καφέ αλλά και τις κρυφές πηγές καφεΐνης όπως είναι το τσάι, το κακάο, η σοκολάτα, ο χυμός γκουαρανά). Είναι σημαντικό να μάθουμε με ποια τρόφιμα μπορούμε αντικαταστήσουμε τα παραπάνω με ασφάλεια, μιας και ακόμα και ο decaffeinated καφές περιέχει από 1-3 mg καφεΐνης ανά μερίδα, τα οποία όμως είναι σημαντικά για τους φορείς της μετάλλαξης. Το κόστος της εξέτασης είναι γύρω στα € 150.

πηγη womenonly.g

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button