ΥΓΕΙΑ

Νιώθετε μονίμως κουρασμένοι; Οι πιο συχνές αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης

Σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους που αναζητούν ιατρική βοήθεια, αναφέρει την κόπωση ως το κύριο σύμπτωμα ή μέρος των συμπτωμάτων του. Μελέτες έχουν δείξει ότι κόπωση μπορεί να παρουσιάζει μέχρι και το 8% του γενικού πληθυσμού.

Όταν το αίσθημα κόπωσης διαρκεί περισσότερο, ή όταν επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, είναι κρίσιμο να ελέγξουμε πού οφείλεται και να λάβουμε τα μέτρα μας! Ποιες μπορεί να είναι, λοιπόν, οι συχνότερες αιτίες της κούρασης και πώς θα τις νικήσουμε;

Ελλιπής ύπνος και ξεκούραση

Ίσως φαίνεται προφανές, αλλά μπορεί να κοιμάστε πολύ λίγο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο τη συγκέντρωση σας, όσο και την υγεία σας. Οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται από επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ. Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα και κρατήστε ένα σταθερό πρόγραμμα. Απομακρύνετε φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και τηλεοράσεις από την κρεβατοκάμαρά σας. Αν το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, ζητήστε βοήθεια από γιατρό, καθώς μπορεί να έχετε διαταραχή ύπνου.

Άπνοια κατά την διάρκεια του ύπνου

Ενώ μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι κοιμούνται αρκετά, η υπνική άπνοια μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο. Τι ακριβώς σημαίνει, όμως, αυτό; Υπνική άπνοια είναι το φαινόμενο κατά το οποίο σταματάει για λίγο η αναπνοή σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάθε διακοπή σας ξυπνά για μια στιγμή, αλλά μπορεί να μην το θυμάστε. Το αποτέλεσμα; Στερείτε τον ύπνο σας, παρά το γεγονός ότι περνάτε οκτώ ώρες στο κρεβάτι. Ορισμένες λύσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση της άπνοιας, είναι η απώλεια βάρους, εάν είστε υπέρβαροι, και η διακοπή του καπνίσματος.

Μη ποιοτικό και αρκετό «καύσιμο»

Το να τρώτε πολύ λίγο προκαλεί κόπωση, αλλά, παράλληλα, και η κατανάλωση λάθος τροφών μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Η ισορροπημένη διατροφή βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σας σε ένα φυσιολογικό επίπεδο, και αποτρέπει αυτό το αίσθημα νωθρότητας, που προκαλείται από την πτώση του.

Πως διορθώνεται, λοιπόν; Καλό θα ήταν να τρώτε πάντα πρωινό και να προσπαθείτε να συμπεριλαμβάνετε πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες σε κάθε γεύμα. Για παράδειγμα, να τρώτε αυγά με τοστ ολικής αλέσεως. Επίσης, τα μικρά γεύματα και σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας συμβάλλον στη διατήρηση της ενέργειάς σας.

Αναιμία

Η αναιμία είναι μια από τις κύριες αιτίες κόπωσης στις γυναίκες. Η απώλεια αίματος κατά την περίοδο μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια σιδήρου, θέτοντας τις γυναίκες σε κίνδυνο. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια χρειάζονται σίδηρο, επειδή μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς και τα όργανά σας.

Για την αναιμία που προκαλείται από έλλειψη σιδήρου, η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως άπαχο κρέας, συκώτι, οστρακοειδή, φασόλια και εμπλουτισμένα δημητριακά, μπορεί να βοηθήσει.

Υπερβολική δόση καφεΐνης

Η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση και τη συγκέντρωση, όταν καταναλώνεται σε μέτριες δόσεις. Η υπερβολική ποσότητά της όμως, μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και την νευρικότητα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική ποσότητα προκαλεί και κόπωση σε μερικούς ανθρώπους!

Σταδιακά, μπορείτε να μειώσετε τον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα, τα αναψυκτικά και τυχόν φάρμακα που περιέχουν καφεΐνη. Προσοχή, όμως! Η ξαφνική διακοπή μπορεί να προκαλέσει στέρηση καφεΐνης και κατά συνέπεια, περισσότερη κόπωση.

Αφυδάτωση

Τέλος, η κούρασή σας μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης. Είτε γυμνάζεστε, είτε δουλεύετε στο γραφείο, το σώμα σας χρειάζεται νερό για να λειτουργεί σωστά και να διατηρείται δροσερό. Αν διψάτε, είστε ήδη αφυδατωμένοι.

Πίνετε τουλάχιστον δύο φλιτζάνια νερό ανά μια ώρα ή και περισσότερο πριν από μια προγραμματισμένη σωματική δραστηριότητα. Πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί, καθώς το νερό δε συνιστάται να καταναλώνεται σε όλες τις περιπτώσεις.

Πηγή: www.webmd.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button