ΔΙΑΦΟΡΑ

ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ Πέντε μύθοι για τη ζάχαρη και πώς καταρρίπτονται -Τι ισχύει για τα υποκατάστατα ! ! !

Η ζάχαρη δεν κάνει καλό. Πλέον, το γνωρίζουν όλοι. Η γλυκιά γεύση όμως είναι ακαταμάχητη. Ετσι, μπήκαν στη ζωή μας τα υποκατάστατα και οι άλλες μορφές ζάχαρης. Μόνο που πίσω τους κρύβονται κάποιοι διατροφικοί μύθοι.

Το Business Insider εντόπισε πέντε από αυτές τις ευρέως διαδεδομένες αντιλήψεις για τη διατροφή, τις οποίες όμως οι επιστήμονες καταρρίπτουν.

Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι πιο υγιεινά

Κάποιοι τα καταναλώνουν γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα γλιτώσουν θερμίδες και θα κάνουν πιο υγιεινή διατροφή. Ομως κάποιες μελέτες δείχνουν ότι στην πραγματικότητα ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση και αλλάζουν τον τύπο βακτηρίων στο έντερο. Τέτοιες αλλαγές
μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, ανεβασμένο ζάχαρο και πολλά ακόμη προβλήματα υγείας, όπως κατάθλιψη και μειωμένη απορρόφηση βιταμινών.

Η ζάχαρη κρατά τον οργανισμό ικανοποιημένο

Πριν από δεκαετίες διαφήμιζαν τη ζάχαρη ως ένα διατροφικό βοήθημα, που προσφέρει ενέργεια στον οργανισμό με λίγες θερμίδες. Ομως δεν είναι όλες οι πηγές ενέργειας ίδιες. Κάποιες θα δώσουν στον οργανισμό μία γρήγορη τόνωση αλλά μετά από λίγο θα θέλει περισσότερες θερμίδες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Πολλά επεξεργασμένα προϊόντα έχουν τρομακτικά επίπεδα ζάχαρης. Ετσι, η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες κρατούν τον οργανισμό ικανοποιημένο για περισσότερο χρόνο.

Είναι κακό να τρως φρούτα

Σε μία προσπάθεια να προωθήσουν τη ζάχαρη ως πηγή ενέργειας, οι παλιές διαφημίσεις έβαζαν στο… μάτι τα φρούτα, σημειώνοντας ότι περιλαμβάνουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης. Πράγματι περιέχουν μία αρκετή ποσότητα φυσικής ζάχαρης, όμως έχουν ακόμη θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και επίσης είναι δύσκολο να τα υπερκαταναλώσει κανείς. Αντίθετα, η επιπρόσθετη ζάχαρη, αυτή που υπάρχει στις συσκευασίες φυσικών χυμών, είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται. Είναι ουσιαστικά «άδειες» θερμίδες, παρόμοιες με εκείνες που προέρχονται από τα αναψυκτικά

Η οργανική ζάχαρη είναι πιο υγιεινή

Πολλά λεγόμενα υγιεινά προϊόντα έχουν οργανική ζάχαρη. Αυτό που δεν ξέρουμε όμως είναι ότι αυτή η ακατέργαστη ζάχαρη δεν προσφέρει κανένα διατροφικό όφελος. Μπορεί να διαφέρει από την επεξεργασμένη ζάχαρη, αλλά αν την υπερκαταναλώσει κανείς, θα υπάρξουν οι ίδιες συνέπειες για τον οργανισμό

Η διατροφή χωρίς ζάχαρη είναι η απάντηση

Με τόσα προβλήματα, είναι λογική η σκέψη του αποκλεισμού της ζάχαρης από τη διατροφή. Ομως δεν είναι όλα τα προϊόντα δίχως ζάχαρη πράγματι τέτοια. Πολλά την αντικαθιστούν με σιρόπι αγαύης, μέλι, ή άλλα υποκατάστατα που ουσιαστικά είναι και πάλι ζάχαρη, αλλά με διαφορετικό όνομα. Με δεδομένο ότι ο οργανισμός δυσκολεύεται να απορροφήσει αυτά τα υψηλά σε φρουκτόζη προϊόντα, μπορεί τελικά να είναι χειρότερα από τη ζάχαρη.

Πηγή:iefimerida.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button