ΔΙΑΦΟΡΑ

Ο σούπερ ξηρός καρπός που ενισχύει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου και βοηθά στο αδυνάτισμα

Κατάγεται από την Αυστραλία και έχει απίστευτα θρεπτικά συστατικά που οφελούν την υγεία μας. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς, συμβάλλει στην απώλεια βάρους και προωθεί την υγεία του εγκεφάλου, μεταξύ άλλων. Ποιος είναι αυτός ο θρεπτικός ξηρός καρπός;

Ο ξηρός καρπός έχει γεύση βουτυρώδη και βελούδινη υφή. Αποκλείεται να μην τον έχετε γευτεί. Η κατανάλωσή του βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό το λιπιδαιμικό προφίλ, μειώνοντας τις τιμές χοληστερίνης και ενισχύοντας την υγεία της καρδιάς.

Βέβαια, όταν πρόκειται για ξηρούς καρπούς, τα φιστίκια και τα αμύγδαλα παίρνουν το βραβείο. Είναι υγιεινά, νόστιμα και εύπεπτα. Αλλά τι γίνεται με αυτόν τον ξηρό καρπό που είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα;

Μακαντέμια: ο σούπερ ξηρός καρπός γεμάτος με θρεπτικά συστατικά

Τα μακαντέμια είναι πλούσια σε:

  • Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης LDL και στην αύξηση της χοληστερόλης HDL.
  • Βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβη.
  • Μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του εγκεφάλου και του δέρματος.
  • Φυτικές ίνες βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού και στην πρόληψη της υπερφαγίας.

Ένα φλιτζάνι ή 132 g μακαντέμια περιέχει:

  • 945 θερμίδες
  • 10,3 γρ πρωτεΐνης
  • 100 γρ λίπους
  • 16,9 γρ υδατάνθρακα
  • 10,6 γρ φυτικών ινών
  • 5,46 γρ ζάχαρη
  • 92,4 mg ασβεστίου
  • 3,5 mg σιδήρου
  • 156 mg μαγνησίου

Μακαντέμια και οφέλη για την υγεία μας

Αξίζει να επισημάνουμε ότι τα μέγιστα οφέλη από την κατανάλωση των μακαντέμια λαμβάνονται όταν αυτοί είναι ωμοί και ανάλατοι.

Συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς

Τα μακαντέμια είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι μειώνουν τη χοληστερόλη LDL («κακή») και αυξάνουν τη χοληστερόλη HDL («καλή»). Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Σε ανασκόπηση το 2015, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών οποιουδήποτε τύπου μείωσε τη συνολική χοληστερόλη, τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας ή την «κακή» χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, όπως αυτά που υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς, αυξάνει τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) ή «καλής» χοληστερόλης, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.

Μια άλλη μακροχρόνια μελέτη σε άτομα από τη Σουηδία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής και καρδιακής ανεπάρκειας.

Προωθούν την υγεία του εγκεφάλου

Τα μακαντέμια είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, περιέχουν τοκοτριενόλες που έχουν προστατευτική δράση για τον εγκέφαλο.

Μελέτη διαπίστωσε ότι ένα συμπλήρωμα πλούσιο σε τοκοτριενόλη βοηθά στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από τις επιδράσεις του γλουταμικού οξέος, το οποίο παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν τοκοτριενόλη, όπως οι ξηροί καρποί μακαντέμια, μπορεί να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τη λήψη συμπληρώματος τοκοτριενόλης.

Μια άλλη μελέτη σε αρουραίους δείχνει ότι το ελαϊκό οξύ, ένα από τα κύρια μονοακόρεστα λίπη που υπάρχουν στα μακαντέμια, μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από ορισμένα είδη οξειδωτικού στρες.

Ενισχύουν την απώλεια βάρους

Τα μακαντέμια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού και στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης.
Επίσης, περιέχουν καλά λιπαρά που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Μάλιστα η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά είναι υψηλότερη από άλλων δημοφιλών ξηρών καρπών όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους και τα καρύδια. Μια συσκευασία 50 γραμμαρίων με ξηρούς καρπούς μακαντέμια περιέχει 38 γραμμάρια (g) λίπος.

Ωστόσο, περίπου το 80% του λίπους στα μακαντέμια είναι μονοακόρεστα λιπαρά, και μάλιστα συγκεκριμένα είδη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (MUFAs), τα οποία δεν είναι άμεσα διαθέσιμα. Τα μακαντέμια είναι επίσης ένας ξηρός καρπός με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Οι ξηροί καρποί μακαντέμια και το λάδι τους είναι από τις πιο πλούσιες πηγές παλμιτολεϊκού οξέος, ενός μονοακόρεστου λίπους που ονομάζεται ωμέγα-7. Οι ερευνητές σε μια μελέτη χορήγησαν παλμιτολεϊκό οξύ για 28 ημέρες και τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση της αύξησης βάρους κατά 77%. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη δείξει ότι το παλμιτολεϊκό οξύ έχει οφέλη για την απώλεια βάρους στους ανθρώπους.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η διατροφή ποντικών με λάδι μακαντάμια ως συμπλήρωμα μείωσε το μέγεθος των λιποκυττάρων τους μετά από 12 εβδομάδες.

Πώς να απολαύσετε τα μακαντέμια

Τα μακαντέμια μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ ή να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα πιάτα, όπως σαλάτες, δημητριακά πρωινού και ψητά, σαν κρουτόν. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε μακαντέμια με μέτρο, καθώς είναι υψηλά σε θερμίδες.

πηγη oloygeia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button