ΔΙΑΦΟΡΑ

Ποιες τροφές προκαλούν κατάθλιψη;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα που να αποδεικνύει ότι μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ωστόσο, μια υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία για την κατάθλιψη.

Ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη είναι οι διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου, οι οποίες καθορίζουν τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνει.

Μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα των ατόμων με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη βελτιώθηκαν όταν έκαναν διατροφικές συμβουλευτικές συνεδρίες και μια πιο υγιεινή διατροφή για 12 εβδομάδες.

Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

  • μειωμένη διάθεση,
  • απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε κάποιος,
  • αλλαγή στην όρεξη,
  • αϋπνία ή υπερυπνία,
  • κόπωση,
  • αδυναμία συγκέντρωσης,
  • αισθήματα ενοχής ή χαμηλής αυτοεκτίμησης,
  • σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.

Η αιτία της κατάθλιψης δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα μιας αλληλεπίδρασης γενετικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων. Η διατροφή μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της κατάθλιψης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωση αυτών των τροφών δεν θα προκαλέσει απαραίτητα κατάθλιψη σε όλους. Ωστόσο, η μείωση της κατανάλωσης αυτών των τροφών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης.

Τροφές που προκαλούν κατάθλιψη

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν:

  • Ζάχαρη: Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διάθεση.
  • Προ-φλεγμονώδεις τροφές: Οι τροφές που προκαλούν φλεγμονή, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης. Η κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφών -ιδίως τεχνητών γλυκαντικών και τεχνητά ζαχαρούχων ποτών- αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.
  • Καφεΐνη: Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
  • Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
  • Περιορισμένα θρεπτικά συστατικά: Η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη D, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης

Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης με διάφορους τρόπους.

Μειώνει τη φλεγμονή: Η φλεγμονή είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την κατάθλιψη. Μια υγιεινή διατροφή που επικεντρώνεται σε τρόφιμα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα υγιή λιπαρά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Βελτιώνει τη διάθεση: Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε υγιεινά τρόφιμα, όπως η βιταμίνη D, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης. Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων αυτών των θρεπτικών συστατικών σε φυσιολογικά επίπεδα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου: Ο κακός ύπνος είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την κατάθλιψη. Μια υγιεινή διατροφή που επικεντρώνεται σε τρόφιμα που προωθούν τον ύπνο, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή για την πρόληψη της κατάθλιψης

Καταναλώνετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία και τη ρύθμιση της διάθεσης. Στόχος είναι να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα.

Επιλέγετε δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης και της όρεξης. Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για δημητριακά επεξεργασμένα.

Τρώτε καλά λιπαρά. Τα υγιή λιπαρά, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της διάθεσης. Τρώτε υγιή λιπαρά από πηγές όπως το λινέλαιο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.
Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, ζάχαρη και νάτριο, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Επιλέξτε υγιεινά σνακ. Τα υγιεινά σνακ μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειας και διάθεσης σας σταθερά. Επιλέξτε σνακ όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της κατάθλιψης. Μια υγιεινή διατροφή που επικεντρώνεται σε τρόφιμα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, θρεπτικά συστατικά που ρυθμίζουν τη διάθεση και υγιεινά λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης.

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα κατάθλιψης, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή έναν ψυχολόγο. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό και των δύο.

πηγη oloygeia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button