ΔΙΑΦΟΡΑ

Πώς “ανέστησαν” 52χρονο στην εκκλησία, λίγο πριν το “Χριστός Ανέστη”

Η συγκλονιστική περιγραφή του εθελοντή διασώστη που έσπευσε με τον απινιδωτή από διπλανό χωριό. Η συμβολή του ιερέα που διέκοψε τη λειτουργία για να κάνει ΚΑΡΠΑ.

Δύο περιστατικά καρδιακής ανακοπής που συνέβησαν το Πάσχα σε Σέρρες και Λαμία, με διαφορά μερικών ωρών και διαφορετική κατάληξη, καταδεικνύουν την αξία της εκπαίδευσης πολιτών σε δεξιότητες πρώτων βοηθειών και βασικής υποστήριξης της ζωής.

Στην πρώτη περίπτωση, μισή ώρα πριν την Ανάσταση, εκπαιδευμένοι διασώστες – μεταξύ των οποίων και ο ιερέας του χωριού – επανέφεραν στη ζωή με ΚΑΡΠΑ και τρεις απινιδώσεις τον 52χρονο που κατέρρευσε στην είσοδο της εκκλησίας. Ο 77χρονος που υπέστη ανακοπή, λίγες ώρες μετά, κατά το ψήσιμο του οβελία στην αυλή του σπιτιού του στη Λαμία, δεν είχε την ίδια τύχη, με αποτέλεσμα το πασχαλινό γλέντι της οικογένειας να μετατραπεί σε θρήνο.

“Όλοι, μικροί και μεγάλοι, πρέπει να μάθουμε τις πολύ απλές δεξιότητες Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης. Όλοι πρέπει να γίνουμε πρεσβευτές των απινιδωτών, οι οποίοι πρέπει να μπουν αύριο σε κάθε κοινότητα, σχολείο, γήπεδο, υπηρεσία, ξενοδοχείο της χώρας”,

αναφέρει σε μήνυμά της με αφορμή τα δύο περιστατικά η ανθρωπιστική οργάνωση Kids Save Lives που παρέχει δωρεάν εκπαίδευση στη βασική υποστήριξη ζωής. Ο 52χρονος Παύλος Φ. από την Τριάδα Σερρών είναι το 29ο θύμα που επανήλθε στη ζωή από εθελοντές διασώστες που εκπαιδεύτηκαν από την οργάνωση.

Ο Παναγιώτης Τσακαλίδης (φωτογραφία), που μετέφερε μέσα σε λίγα λεπτά τον απινιδωτή από το διπλανό χωριό, Χείμαρρος και κατάφερε να επαναφέρει την αναπνοή του θύματος ανακοπής, περιγράφει στο iatronet.gr τα δραματικά λεπτά της νύχτας του Μεγάλου Σαββάτου, λίγο πριν το “Χριστός Ανέστη”, όταν ο ίδιος και τρεις συγχωριανοί έγιναν οι φύλακες άγγελοι του 52χρονου, πατέρα τριών κοριτσιών.

Ο ίδιος αποκαλύπτει πως το συμβάν έγινε η αφορμή για μια πρωτοφανή ευαισθητοποίηση των κατοίκων στο χωριό του θύματος, οι οποίοι μέσα σε δύο μέρες συγκέντρωσαν χρήματα για την αγορά του δικού τους απινιδωτή, αλλά και πολλές συμμετοχές σε σεμινάριο εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών.

Όταν κλείνουν οι διακόπτες

Ένα προσωπικό ατύχημα που είχε το 2016 οδήγησε τον Παναγιώτη Τσακαλίδη στην απόφαση να στραφεί στον εθελοντισμό. “Έκτοτε, έβαλα στόχο της ζωής μου να βοηθάω συνανθρώπους μου όσο μπορώ”, λέει, εξηγώντας τους λόγους που εκπαιδεύτηκε ως εθελοντής διασώστης, παίρνοντας και την πιστοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης.

Λίγο πριν τις 11:30 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ετοιμαζόταν να πάει στην εκκλησία του χωριού του για την Ανάσταση, όταν δέχτηκε τηλεφώνημα από το διπλανό χωριό. Ένας άνθρωπος είχε καταρρεύσει στην είσοδο της Εκκλησίας της Τριάδας. Χωρίς χρονοτριβή έσπευσε να παραλάβει τον έναν από τους δύο απινιδωτές του Χειμάρρου, που είναι τοποθετημένος έξω από το φαρμακείο. Μαζί με έναν συγχωριανό του, που έτυχε να είναι συγγενής του θύματος ανακοπής, ξεκίνησαν για την Τριάδα.

“Φτάσαμε σε περίπου 4 λεπτά. Βρήκαμε τον κ. Παύλο να δέχεται ΚΑΡΠΑ από τρία άτομα: τον πρόεδρο της ομάδας, Βασίλη Πορτουλίδη, μια κοπέλα και τον ιερέα της εκκλησίας, που διέκοψε την λειτουργία για να βοηθήσει, καθώς ήξερε κι εκείνος από πρώτες βοήθειες.

Από πάνω ήταν και ο γιατρός Μιχάλης Συμεωνίδης που βρισκόταν στο χωριό για το Πάσχα”, διηγείται ο διασώστης και συνεχίζει: “Έβαλα το μηχάνημα και έδειξε πως δεν είχε σφυγμό. Αμέσως έδωσα ρεύμα. Πρώτη απινίδωση, δεύτερη, με την τρίτη έδειξε πως άρχιζε να αναπνέει. Εκείνη τη στιγμή ήρθε και το ασθενοφόρο. Ο κ. Παύλος ήταν εν ζωή όταν τον παρέλαβαν. Έμαθα ότι συνήλθε στο νοσοκομείο Σερρών και ότι ο γιατρός είπε πως είναι απίστευτο που ζει”.

Ο 52χρονος που ζει στη Θεσσαλονίκη και βρέθηκε στο χωριό καταγωγής του για το Πάσχα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν συγγενείς και φίλοι, έχει ανακτήσει την επικοινωνία με τους γιατρούς και μιλάει με τους οικείους του.

“Ήταν η τρίτη φορά που χρειάστηκε να επέμβω σε έκτακτα συμβάντα. Το πρώτο περιστατικό δυστυχώς δεν επανήθλε, το δεύτερο δεν χρειάστηκε απινίδωση. Στο τρίτο έγινε πραγματικά το θαύμα της Ανάστασης”, λέει ο Π. Τσακαλίδης και προσθέτει: “Εκείνη την ώρα δεν λειτουργεί τίποτα.

Σταματάει ο χρόνος, κατεβαίνουν οι διακόπτες και παλεύεις με ό,τι έχεις για να σώσεις τον άνθρωπο”. Ο ίδιος, μετά την παραλαβή του ασθενή από το ΕΚΑΒ, επέστρεψε στο χωριό του, άλλαξε ρούχα και ξεκίνησε για την εκκλησία. “Άκουσα το Χριστός Ανέστη όταν ήμουν στο δρόμο, όμως είχα την ικανοποίηση ότι βοήθησα έναν άνθρωπο να ζήσει. Η ανταμοιβή είναι ανεκτίμητη”.

Πρωτοφανής ευαισθητοποίηση

Το συμβάν με τον 52χρονο λίγο πριν την Ανάσταση θορύβησε, φόβισε και τελικά ευαισθητοποίησε τους κατοίκους του χωριού Τριάδα. Όπως ενημέρωσε ο Βασίλης Πορτουλίδης, πρόεδρος της ομάδας Ηρακλής Χειμάρρου, μέσα σε μόλις δύο μέρες οι κάτοικοι συγκέντρωσαν

το χρηματικό ποσό που χρειάζεται για την προμήθεια του δικού τους απινιδωτή, ενώ μεγάλος αριθμός δήλωσε ενδιαφέρον να παρακολουθήσει σεμινάρια εκπαίδευσης στις πρώτες βοήθειες. Η πρωτοφανής κινητοποίηση έχει στόχο η ανταπόκριση να είναι ακόμη πιο γρήγορη στο απευκταίο επόμενο περιστατικό και να μη χρειαστεί να έρθει η βοήθεια από το διπλανό χωριό.

Για τη διάσωση ενός ανθρώπου που έχει υποστεί ανακοπή είναι καθοριστικά τα πρώτα 5 λεπτά από το επεισόδιο, χρόνος που συνήθως δεν επαρκεί προκειμένου να φτάσει το ασθενοφόρο. Η οργάνωση Kids Save Lives, που ίδρυσε ο διασώστης του ΕΚΑΒ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής,

Αναστάσης Στεφανάκης, έχει εκπαιδεύσει δωρεάν χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας σε δεξιότητες βασικής υποστήριξης ζωής, ενώ έχει συμβάλλει καθοριστικά στη διάδοση της προμήθειας και εγκατάστασης εκατοντάδων απινιδωτών σε δημόσια κτίρια, κοινότητες, χώρους άθλησης και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, έχει αναπτύξει την εφαρμογή iSAVElives που συνδέει ταχύτατα τον τόπο ενός έκτακτου συμβάντος με τον εγγύτερο διαθέσιμο απινιδωτή και τον πλησιέστερο πρώτο ανταποκρινόμενο.

πηγη iatronet.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button