ΔΙΑΦΟΡΑ

Σοκ Σκοτάδι στην Αλαμπάμα: Η πρώτη εκτέλεση με άζωτο – «Ένα βασανιστικό σόου τρόμου 22 ολόκληρων λεπτών»

«Έσβησε πολύ πιο αργά από ο,τι αναμενόταν» - Η μέθοδος «προοριζόταν να είναι - και τώρα έχει αποδειχθεί - μια αποτελεσματική και ανθρώπινη μέθοδος εκτέλεσης» λέει το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Αλαμπάμα.

Θύλλα αντιδράσεων και κοινωνική κατακραυγή έχει προκαλέσει η υπόθεση εκτέλεσης του θανατοποινίτη Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Η “ανθρώπινη” (!) εκτέλεση του θανατοποινίτη, ολοκληρώθηκε χθες, Πέμπτη (25/01)…με επιτυχία.

Ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ ήταν μέχρι χθες ο πρώτος άνθρωπος στις ΗΠΑ που επρόκειτο να εκτελεστεί με αέριο άζωτο και ο μόνος που οδηγήθηκε δεύτερη φορά για εκτέλεση, μετά από προηγούμενη αποτυχημένη απόπειρα να εκτελεστεί με ένεση, με ένα θανατηφόρο μείγμα χημικών.

Θύελλα οργής και αντιδράσεις από τον ΟΗΕ

Καθώς περνούσε τις τελευταίες μέρες της ζωής του ως θανατοποινίτης, είχε πει ότι τον στοίχειωναν οι σκέψεις της μη δοκιμασμένης διαδικασίας.

Ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ μεταφέρθηκε χθες (25/01) το βράδυ από το κελί του στον θάλαμο εκετελέσεων των φυλακών της Αλαμπάμα όπου και εκτελέστηκε με μια μέθοδο, η οποία έχει προκαλέσει κατακραυγή, ενώ έχει χαρακτηριστεί βασανιστήριο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την αίτηση της οικογένειάς του να μην εκτελεστεί και να συνεχίσει να εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ο 59χρονος, σήμερα, Σμιθ είναι ένας από τους δύο άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της συζύγου ενός ιεροκήρυκα το 1988. Πριν από μερικούς μήνες, ο γενικός εισαγγελέας της Αλαμπάμα ανακοίνωσε ότι ήρθε πλέον η ώρα να εκτελεστεί η θανατική ποινή που του είχε επιβληθεί, 35 χρόνια νωρίτερα.

Ο πάστορας Τσαρλς Σένετ με τη σύζυγό του, Ελίζαμπεθ η οποία δολοφονήθηκε το 1988 μέσα στο σπίτι της με οκτώ μαχαιριές.

«Ένα βασανιστικό σόου τρόμου 22 ολόκληρων λεπτών»

Ο Kένεθ Γιουτζίν Σμιθ, 58 ετών, φαινόταν να τρέμει και να συσπάται αρχικά πριν διαπιστωθεί ο θάνατός του στις 8:25 μ.μ. (τοπική ώρα) την Πέμπτη (25/1) σε φυλακή της Αλαμπάμα αφού εισέπνευσε το αέριο, μέσω μιας μάσκας προσώπου που του στέρησε το οξυγόνο. Ήταν η πρώτη φορά που μια νέα μέθοδος εκτέλεσης χρησιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ από το 1982, όταν εισήχθη η θανατηφόρα ένεση και αργότερα έγινε η πιο κοινή μέθοδος.

Η εκτέλεση διήρκεσε περίπου 22 λεπτά με τον Σμιθ να έχει τις αισθήσεις του για αρκετή ώρα. Για τουλάχιστον δύο λεπτά, φαινόταν να κουνιέται και να βασανίζεται πάνω στο κρεβάτι, μερικές φορές τραβώντας τα ειδικά λουριά. Ακολούθησαν αρκετά λεπτά βαριάς αναπνοής, μέχρι που η αναπνοή δεν ήταν πλέον αντιληπτή.

O Γιουτζίν Σμιθ

«Απόψε η Αλαμπάμα αναγκάζει την ανθρωπότητα να κάνει ένα βήμα προς τα πίσω», ήταν τα τελευταία του λόγια. «Φεύγω με αγάπη, ειρήνη και φως». Έφτιαξε το «Σ’ αγαπώ» με τα χέρια του προς τα μέλη της οικογένειας που ήταν μάρτυρες. «Σας ευχαριστώ που με στηρίξατε. Αγάπη, σας αγαπώ όλους», είπε ο Σμιθ.

 

Σύμφωνα με τη Daily Mail ο Σμιθ είχε σπασμούς και λαχάνιαζε για σχεδόν δέκα λεπτά πριν πεθάνει σε μία εκτέλεση που θύμισε «σόου τρόμου» και διήρκεσε 22 λεπτά, και του προκάλεσε υποξία για πρώτη φορά στην ιστορία, αποκάλυψαν σήμερα μάρτυρες της αμφιλεγόμενης πρακτικής.

Ο 58χρονος καταδικασμένος δολοφόνος φορούσε μία μάσκα στο πρόσωπό του καθώς ήταν δεμένος, μέσα στο θάλαμο εκτελέσεων στη φυλακή William C. Holman στο Atmore της Αλαμπάμα χθες βράδυ. Οι ειδικοί είχαν πει ότι θα έχανε τις αισθήσεις του μέσα σε δευτερόλεπτα από την εισπνοή του αερίου αζώτου- αλλά χρειάστηκαν έως και επτά λεπτά για να λιποθυμήσει και άλλα 15 για να δηλωθεί νεκρός.

Ο Λι Χέτζπεθ, ένας από τους πέντε δημοσιογράφους που τον είδαν να θανατώνεται είπε: «Έχω πάει σε τέσσερις προηγούμενες εκτελέσεις και δεν έχω δει ποτέ έναν καταδικασμένο κρατούμενο να αντιδρά με τον τρόπο που αντέδρασε στο άζωτο».

Καθόταν δίπλα στη σύζυγο του Σμιθ Ντιάνα, λίγα μέτρα μακριά από τον σύζυγό της, όταν η κουρτίνα τραβήχτηκε για να δείξει τον θανατοποινίτη δεμένο. Αφού το αέριο άρχισε να ρέει στη μάσκα του στις 7.53 μ.μ., χαμογέλασε, έγνεψε προς την οικογένειά του και έγραψε «σας αγαπώ». Σύντομα στριμώχτηκε με τα λουριά, λαχάνιαζε δυνατά και επίσης προσπαθούσε να κρατήσει την αναπνοή του για να αποφύγει την εισπνοή του αζώτου μέσω μιας μάσκας που κάλυπτε ολόκληρο το πρόσωπό του.

Ο δημοσιογράφος είπε πως ήταν η «πιο βίαιη εκτέλεση» που ο ίδιος και άλλοι είχαν δει ποτέ. Κανένας γιατρός δεν ήταν παρών στην αίθουσα, αλλά ένας έφτασε στο τέλος για να τον κηρύξει νεκρό στις 20.16 – λίγο περισσότερο από 22 λεπτά μετά την έναρξη της εκτέλεσης. Πριν μπει ο γιατρός για να ελέγξει το σώμα, ένας αξιωματούχος έπρεπε επανειλημμένα να κρυφοκοιτάξει τη μάσκα για να δει το πρόσωπό του και να προσπαθήσει να εξακριβώσει αν έμοιαζε ακόμα ζωντανός.

Η σύζυγός του, Ντίνα, φώναζε τον σύζυγό της και έκλαιγε από το θάλαμο παρακολούθησης, καθώς εκείνος προσπαθούσε να μην εισπνεύσει. «Δεν έχουμε δει ποτέ ξανά εκτέλεση με άζωτο. Οι άνθρωποι θα πρέπει να εξετάσουν εάν αυτή είναι μια πιο ανθρώπινη εκτέλεση, αλλά όλοι πιστεύουν ότι ήταν πιο βίαιη από μια θανατηφόρα ένεση».

«Έσβησε πολύ πιο αργά από ο,τι αναμενόταν»

Ο φίλος και πνευματικός οδηγός του δολοφόνου, Τζεφ Χουντ, περιέγραψε τον θάνατό του ως το «χειρότερο πράγμα» που είχε δει ποτέ, ισχυριζόμενος ότι ακόμη και οι υπάλληλοι της φυλακής αγχώθηκαν επειδή πέθανε πολύ πιο αργά από ό,τι αναμενόταν. Ένας σωφρονιστικός υπάλληλος σχεδόν «χόρευε» με νευρικότητα και άλλοι ήταν «πολύ έκπληκτοι που αυτό δεν πήγε ομαλά», είπε.

Η μέθοδος εκτέλεσης έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, καθώς ο Σμιθ θεωρήθηκε «ινδικό χοιρίδιο» για να δοκιμάσει μια μέθοδο εκτέλεσης με υποξία αζώτου που δεν είχε επιχειρηθεί ποτέ πριν. Οι επικεφαλής των φυλακών της Αλαμπάμα επέμειναν ότι η εκτέλεση έγινε σύμφωνα με το σχέδιο και δεν είδαν «τίποτα ασυνήθιστο σε σχέση με αυτό που περιμέναμε».

Η ιστορική εκτέλεση δίχασε

Η ιστορική εκτέλεση δίχασε, συμπεριλαμβανομένων των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ψήφισαν με 6-3 για να επιτραπεί η διεξαγωγή της διαδικασίας, με την μη δοκιμασμένη μέθοδο που έχει χαρακτηριστεί ως «βασανιστήριο» από τον ΟΗΕ. Η εκτέλεση του Σμιθ σηματοδότησε την πρώτη φορά που μια νέα μέθοδος χρησιμοποιήθηκε σε εκτέλεση στην Αμερική από τότε που εισήχθησαν για πρώτη φορά οι θανατηφόρες ενέσεις πριν από 42 χρόνια.

Αλλά ένας από τους κύριους λόγους που η Αλαμπάμα στράφηκε στο αέριο άζωτο για την εκτέλεση του Σμιθ ήταν οι εκτεταμένοι αγώνες που είχαν οι αμερικανικές φυλακές για την απόκτηση θανατηφόρων ενέσιμων ναρκωτικών τα τελευταία χρόνια.

Η εκτέλεση της Πέμπτης ανοίγει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί η υποξία του αζώτου σε επερχόμενες εκτελέσεις, με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Αλαμπάμα να λέει ότι μετά τον θάνατο του Σμιθ η μέθοδος «προοριζόταν να είναι – και τώρα έχει αποδειχθεί – μια αποτελεσματική και ανθρώπινη μέθοδος εκτέλεσης».

Σε ηλικία 22 ετών, ο Σμιθ ήταν ένας από τους δύο άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της Eλίζαμπεθ Σένετ, 45 ετών, της συζύγου του ιεροκήρυκα Τσαρλς Σένετ, ο οποίος προσέλαβε τους άνδρες να σκοτώσουν τη σύζυγό του σε ένα προμελετημένο σχέδιο. Η αρχική του καταδίκη το 1989 ανατράπηκε στην έφεση, αλλά δικάστηκε ξανά και καταδικάστηκε εκ νέου το 1996, αυτή τη φορά σε θάνατο.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Σμιθ και ο Τζον Φόρεστ Πάρκερ έλαβαν ο καθένας από 1.000 δολάρια για τη δολοφονία, με τον σύζυγο της Σένετ να ελπίζει να εισπράξει την ασφάλεια ζωής της, καθώς ήταν βαθιά χρεωμένος. Βρέθηκε νεκρή στις 18 Μαρτίου 1988, στο σπίτι της στην κομητεία Colbert με οκτώ τραύματα από μαχαίρι στο στήθος και ένα σε κάθε πλευρά του λαιμού της.

Αφού αποκαλύφθηκε η ενοχή του, ο Σένετ αυτοκτόνησε. Τώρα είναι θαμμένος δίπλα στη γυναίκα του. Η αμφιλεγόμενη εκτέλεση εγκωμιάστηκε από τον κυβερνήτη της Αλαμπάμα, Κέι Άιβι, μετά την είδηση του θανάτου του Σμιθ, θεωρώντας ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη για τη δολοφονία της Σένετ. «Μετά από περισσότερα από 30 χρόνια και απόπειρες να εμπαίξει το σύστημα, ο Σμιθ έχει απαντήσει για τα φρικτά εγκλήματά του

Το διαβάσαμε εδώ koutipandoras.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button