ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τυρένια απόλαυση: Στερεοελλαδίτικη τυρόπιτα με φέτα, αυγά και 4 ακόμα υλικά

Μοναδική γεύση!

Από τις χαρακτηριστικότερες ρουμελιώτικες πίτες, η τυρόπιτα με πολλά αυγά (από 5 μέχρι 9), που δίνουν ωραία, ζουμερή υφή στη γέμιση, έντονο χρώμα και πλούσια γεύση.

Υλικά

  • 1 πακέτο χωριάτικα φύλλα για πίτες (κάθε πακέτο περιέχει 8-9 χοντρά φύλλα)
    λιωμένο βούτυρο αγελάδος (ή πρόβειο), για το άλειμμα
  • 9 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 750 γρ. φέτα βαρελίσια, πικάντικη, θρυμματισμένη
  • 300 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για να ετοιμάσουμε την αυγόπιτα, κάνουμε ως εξής: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα αυγά, τη φέτα, το γάλα και το λιωμένο βούτυρο.
  • Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, πιπέρι και λίγο αλάτι, με προσοχή, γιατί η φέτα είναι αλμυρή και ανακατεύουμε.
  • Στρώνουμε στο ταψί 2 από τα φύλλα, βουτυρωμένα καλά έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα.
  • Αδειάζουμε τη μισή γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  • Καλύπτουμε με άλλα 2 φύλλα, βουτυρωμένα, και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
  • Τέλος, τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (θα έχουν μείνει 4 ή 5), τα οποία επίσης βουτυρώνουμε το καθένα χωριστά.
  • Κόβουμε το τμήμα των φύλλων που εξέχουν από το ταψί και φέρνουμε τις άκρες τους προς τα μέσα, τυλίγοντάς τες γύρω γύρω στα τοιχώματα του ταψιού.
  • Ραντίζουμε την πίτα με λίγο κρύο νερό, τη χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια ή σε ρόμβους και την ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.
  • Σερβίρουμε την αυγόπιτα χλιαρή.

πηγη athensmagazine.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button