ΔΙΑΦΟΡΑ

30χρονη πέθανε από ενδομητρίωση: Τα συμπτώματα της κοινής νόσου που συχνά υποτιμάμε

Μια γυναίκα στη Βρετανία, η Aubrion Rogers, πέθανε μόλις σε ηλικία 30 ετών από επιπλοκές της ενδομητρίωσης, καθώς δεν πρόλαβε να υποβληθεί στη γυναικολογική επέμβαση που θα έσωζε τη ζωή της.

Και παρόλο που η περίπτωσή της είναι εξαιρετικά σπάνια όπως λένε οι ειδικοί στο βρετανικό Marie Claire, πολλές γυναίκες υποφέρουν από την κοινή αυτή γυναικολογική πάθηση χωρίς καν να το γνωρίζουν, καθώς τα συμπτώματά της συμπίπτουν με εκείνα άλλων ασθενειών και συχνά έχουμε την τάση να τα υποτιμάμε και να τα αγνοούμε.

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Πρόκειται για μια χρόνια νόσο που εκτιμάται ότι εμφανίζεται περίπου στο 10% των γυναικών, όταν ιστός παρόμοιος με αυτόν του ενδομητρίου αναπτύσσεται εκτός της μήτρας, για παράδειγμα στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες αλλά και στην ουροδόχο κύστη

Ανάμεσα στα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι η δυσμηνόρροια (επώδυνες περίοδοι με έντονη αιμορραγία), πόνος στο σεξ, στην πύελο, στην πλάτη, στην περιοχή του εντέρου και της ουροδόχου κύστης. Συχνά η διάγνωση καθυστερεί χρόνια (κατά μέσο όρο παίρνει 6,7 χρόνια, σύμφωνα με το βρετανικό Marie Claire) και κάποιες φορές γίνεται μόνο όταν ένα ζευγάρι αρχίζει να διερευνά τα αίτια της υπογονιμότητάς του.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Διακολπικοί υπέρηχοι και μαγνητικές τομογραφίες μπορούν να δείξουν μια εικόνα ύποπτη για ενδομητρίωση, ωστόσο καθοριστικό ρόλο παίζει η λαπαροσκόπηση, μια διαγνωστική επέμβαση στο πλαίσιο της οποίας αφαιρούνται τυχόν εστίες ενδομητρίωσης, αν εντοπιστούν. Ανάμεσα στις κοινές θεραπείες είναι επίσης η ορμονοθεραπεία.

Τα «καμπανάκια» της ενδομητρίωσης

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε ένα ή περισσότερο από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • -Επώδυνες περιόδους
  • -Μεγάλη αιμορραγία στην περίοδο
  • -Πόνο στη διάρκεια της κολπικής επαφής
  • -Συμπτώματα στο έντερο ή την ουροδόχο κύστη
  • -Πόνο ή αίμα κατά την αφόδευση ή την ούρηση
  • -Προβλήματα υπογονιμότητας.

πηγη ekriti.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button