ΔΙΑΦΟΡΑ

Χαμόγελα στον κόσμο: Αυτός είναι ο νέος κατώτατоς μıσθóς – Ξεκινά από 1η Απριλίου

Κατώτατος μισθός: Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για τους νέους μισθούς – Δείτε αναλυτικά στο iPaidia.gr ποιά θα είναι τα νέα ποσά – Από 40 έως 50 ευρώ η αύξηση από την 1η Απριλίου –

Σε αντίστροφη μέτρηση βρίσκονται οι εργαζόμενοι καθώς εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από 1ης Απριλίου. Τονίζεται σε αυτό το σημείο ότι, η αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 40 έως 50 ευρώ διαμορφώνοντας τα κατώτατα όρια των αμοιβών στα 820 έως 830 ευρώ μηνιαίως, από 780 ευρώ που είναι σήμερα.

Η διαβούλευση Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό η κυρία Μιχαηλίδου είπε ότι γίνεται διαβούλευση μεταξύ κοινωνικών εταίρων και μεγάλων οικονομικών θεσμών. «Δηλαδή έχει δύο παράλληλες σχεδόν διαδικασίες. Η μία οικονομικών θεσμών, όπως της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΙΟΒΕ, του Κέντρου Ερευνών και παράλληλα εκπροσώπων τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, οι οποίοι σε αυτήν την τριμερή συζήτηση πολιτείας, εργαζομένων και εργοδοτών συζητούν και καταθέτουν τις προτάσεις τους, έτσι ώστε με τα χρονοδιαγράμματα που θέσαμε στη

Βουλή να μπορούμε 1η Απριλίου να έχουμε τον νέο κατώτατο μισθό, την τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, που τη θέλουμε από αρχές Απριλίου, ώστε να συμπεριληφθεί στη θερινή περίοδο που η χώρα μας απασχολεί το υψηλότερο κομμάτι του ποσοστού του λόγω τουριστικής περιόδου».

Σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού και εάν αυτός μπορείς να καλύψει το ζήτημα της ακρίβειας, απάντησε: «Η ακρίβεια είναι πρόβλημα ορατό και βιώνεται από τα ελληνικά νοικοκυριά κάθε μέρα. Γι’ αυτό το φέρνουμε και πιο νωρίς, αλλά και είναι η τέταρτη διαδοχική αύξηση.

Να θυμίσω ότι από το 2019 που αναλάβαμε, τόσο ο κατώτατος όσο και ο μέσος μισθός έχουν ανέβει 20% στη χώρα μας. Αυτό βέβαια μαζί με μειώσεις που έχουν γίνει στους φορολογικούς συντελεστές, στους ασφαλιστικούς συντελεστές, μαζί με κίνητρα που έχουν δοθεί, με άμεσες ξένες επενδύσεις που έχουν έρθει στη χώρα.

Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα και τα προβλήματα της καθημερινότητας και της ακρίβειας υπάρχουν. Το θέμα είναι να καταλάβουμε πως με αλλαγές, με μεταρρυθμίσεις, με σωστό δημοσιονομικό έλεγχο και πορεία πηγαίνουμε σε ένα μεταβατικό μοντέλο που καταφέρνουμε και σιγά- σιγά έρχεται».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν ενστάσεις από την άλλη πλευρά, απάντησε: «Γι’ αυτό ακριβώς η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι προϊόν διαβούλευσης και είναι μια άσκηση ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης να δοθεί πίσω στον κόσμο κομμάτι της παραγωγικότητας τους και βέβαια της ανάγκης να παραμείνει η χώρα μας ανταγωνιστική και με αναπτυξιακό προφίλ, έτσι όπως έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια. Και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο παραδεχόμαστε μεταξύ μας.

Είναι κάτι το οποίο φαίνεται και στις διεθνείς αξιολογήσεις». Η υπουργός εξήγησε παράλληλα ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει 19 επιδόματα, από το επίδομα μητρότητας μέχρι και όλα τα επιδόματα ή τους μισθούς που δίνονται από τη ΔΥΠΑ σε διάφορα προγράμματα ενεργητικούς απασχόλησης. Πόσο αυξάνονται τα επιδόματα με την αναπροσαρμογή Κάθε αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει και μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με αυτόν.

Έτσι, η αναπροσαρμογή των αποδοχών θα συμπαρασύρει 19 επιδόματα της ΔΥΠΑ τα οποία και θα αυξηθούν. Εκτός του επιδόματος ανεργίας που θα αναπροσαρμοστεί υπάρχουν και τα εξής επιδόματα και ενισχύσεις που θα επηρεαστούν: Ειδική παροχή μητρότητας: Πρόκειται για ποσό που είναι ίσο με αυτό του κατώτατου μισθού Επίδομα γονικής αδείας:

Επίσης πρόκειται για ποσό που είναι ίδιο με αυτό του κατώτατου μισθού Βοήθημα λήξης ανεργίας: Ισοδυναμεί με 13 ημερήσια επιδόματα Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα Επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατ. ημερομισθίων Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατ. ημερομισθίων

Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. ημερομισθίων άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης): το 70% των 35 κατ. ημερομισθίων Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ.

Ημερομισθίου Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς.

To διαβάσαμε εδώ ipaidia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button