ΔΙΔΑΧΕΣ

3 Προκλήσεις που Αντιμετωπίζουν Ασθενείς με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

3 Προκλήσεις που Αντιμετωπίζουν Ασθενείς με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να αντιμετωπίσουν ποικίλες προκλήσεις, τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές. Τρεις από τις σημαντικότερες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν περιλαμβάνουν:

Δυσκολία εύρεσης αποτελεσματικής θεραπείας: Πολλοί ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο πιστεύουν ότι με τη διάγνωση της νόσου και τη ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών με φαρμακευτική αγωγή θα αντιμετωπίσουν τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, τις διαταραχές του βάρους, την κόπωση και τις εναλλαγές στη διάθεση που τους προκαλεί η νόσος. Πράγματι, αυτό ισχύει για κάποιους ασθενείς, όχι όμως για όλους[1].

Μόνο το 35% των ασθενών με θυρεοειδική νόσο αναφέρει βελτίωση, ανεξάρτητα από τη διάρκεια θεραπείας. Πολλοί ασθενείς με Χασιμότο δεν αισθάνονται καλά, ενώ ο θυρεοειδής τους δείχνει ρυθμισμένος στις εξετάσεις, ακόμη και μετά τη λήψη θυρεοειδικών ορμονών[2].

Η εύρεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να είναι δύσκολη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ελλείψεις του οργανισμού και μεταβολικές διαταραχές, που δεν ανιχνεύονται εύκολα με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις, περνούν απαρατήρητες για πολλά χρόνια και επηρεάζουν το σωματικό βάρος, τα επίπεδα ενέργειας και τη διάθεση των ασθενών με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.

Έλλειψη κατανόησης σχετικά με την πάθηση από το γιατρό τους και το περιβάλλον τους: η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο θεωρείται ως ένα από τα πιο ήπια αυτοάνοσα νοσήματα. Ωστόσο, αυτή η αντίληψη υποτιμά σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της νόσου στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο επηρεάζει τη συνολική λειτουργία του οργανισμού. Έτσι οι ασθενείς μπορεί να νιώθουν έντονη κόπωση που δεν υποχωρεί με την ξεκούραση, να δυσκολεύονται να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος, ακόμη και όταν μειώνουν σημαντικά την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν, να έχουν εναλλαγές στη διάθεση,

μυϊκούς πόνους που εμποδίζουν την φυσική δραστηριότητα και γαστρεντερικές ενοχλήσεις όπως δυσκοιλιότητα και φουσκώματα, ενώ οι εξετάσεις τους δείχνουν ότι ο θυρεοειδής τους λειτουργεί φυσιολογικά. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τα άτομα με την πάθηση να λάβουν την υποστήριξη και τη φροντίδα που χρειάζονται, τόσο από το γιατρό τους όσο και από το περιβάλλον τους[2].

Το 73% των ασθενών με θυρεοειδική νόσο αναφέρουν ότι όλοι οι τομείς της ζωής τους – επαγγελματική, κοινωνική, ρομαντική/σεξουαλική, αθλητική, προσωπική, χόμπι – έχουν επηρεαστεί.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η νόσος του Χασιμότο οφείλεται σε ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που δεν είναι εύκολο να διαγνωστούν με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις και περνούν απαρατήρητες για χρόνια[3].

Κίνδυνο ανάπτυξης 2ο αυτοάνοσου ή καρδιαγγειακής νόσου: Τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άλλο αυτοάνοσο, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη[4,5].

Χασιμότο: μια Νόσος με Σημαντικό Μεταβολικό Υπόβαθρο

Η νόσος του Χασιμότο είναι ένα νόσημα με σημαντικό μεταβολικό υπόβαθρο. Οι βασικές μεταβολικές διαταραχές και ελλείψεις του οργανισμού που οδηγούν στην ανάπτυξη της νόσου, αυξάνουν και τον κίνδυνο εκδήλωσης άλλου αυτοάνοσου νοσήματος, διαβήτη ή καρδιαγγειακής νόσου.

Οι κύριες ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που οδηγούν στην ανάπτυξη της νόσου είναι[6-13]:

Έλλειψη βιταμίνης D και μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνη K2, C, σελήνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, προβιοτικά, ωμέγα-3)

Χαμηλός μεταβολισμός: αυξημένη οξείδωση και ελλείψεις σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, αντιοξειδωτικά, συνένζυμο Q10, αμινοξέα, μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια.

Αντίσταση στην ινσουλίνη: διαταράσσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προάγει τη φλεγμονή, αυξάνει την εναπόθεση σπλαγχνικού λίπους και είναι ο κύριος παράγοντας για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το ψυχογενές στρες: λειτουργεί ως μηχανισμός πυροδότησης της νόσου. Σε ένα άτομο με τις παραπάνω ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, μια σημαντική αλλαγή στη ζωή, προκαλεί ορμονικές εκκρίσεις (αδρεναλίνη, κορτιζόλη, ντοπαμίνη) που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του θυρεοειδή αδένα.

Πολλοί ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο πιστεύουν ότι με τη διάγνωση της νόσου και τη ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών με φαρμακευτική αγωγή θα αντιμετωπίσουν τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, τις διαταραχές του βάρους, την κόπωση και τις εναλλαγές στη διάθεση που τους προκαλεί η νόσος. Πράγματι, αυτό ισχύει για κάποιους ασθενείς, όχι όμως για όλους.

Ωστόσο, σημαντικός αριθμός ασθενών με Χασιμότο δεν αισθάνονται καλά, ενώ ο θυρεοειδής τους δείχνει ρυθμισμένος στις εξετάσεις, ακόμη και μετά τη λήψη θυρεοειδικών ορμονών.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ελλείψεις του οργανισμού και μεταβολικές διαταραχές, που δεν ανιχνεύονται εύκολα με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις, περνούν απαρατήρητες για πολλά χρόνια.  Αυτές επηρεάζουν το σωματικό βάρος, τα επίπεδα ενέργειας, τη διάθεση και τη συνολική κατάσταση υγείας των ασθενών με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.

Για την ουσιαστική βελτίωση της κλινικής εικόνας, η αντιμετώπιση της νόσου του Χασιμότο πρέπει να περιλαμβάνει, μαζί με τη ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών, τον εντοπισμό και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που τη συνοδεύουν.

Καθώς οριακές ελλείψεις του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά, συσσωρεύονται σταδιακά στο χρόνο και οδηγούν σε νόσο, χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για τη διόρθωση τους.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δε διαχειριστούν οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της νόσου, η πορεία της προχωρά σε σταθερή και σταδιακή επιδείνωση μέσα από εξάρσεις και υφέσεις, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα και την κατάσταση υγείας του ασθενή.

Για περισσότερα δείτε εδώ drtsoukalas.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button