ΥΓΕΙΑ

6 καρκινογόνα αντικείμενα που όλοι έχουμε σπίτι μας και πρέπει να ξεφορτωθούμε! !

 

Όλοι μας έχουμε μεγαλώσει με την πεποίθηση ότι το σπίτι μας είναι ιερό και άρα καθαρό, υγιεινό και ασφαλές.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα σύγχρονα σπίτια δεν είναι καθόλου ασφαλή και κρύβουν ουσίες που βλάπτουν την υγεία μας.

Μεγάλες συζητήσεις γίνονται τον τελευταίο καιρό για τους κινδύνους της φορμαλδεΰδης, του νιτροβενζολίου και του PVC. Αυτά τα καρκινογόνα μπορούν να βρεθούν σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως βαφές , αρώματα ,σαμπουάν, σε πλαστικά είδη και στο καουτσούκ. Υπάρχουν όμως και πιο επικίνδυνα αντικείμενα που οι περισσότεροι από εμάς τα βρίσκουμε ασφαλή, χωρίς να γνωρίζουμε τι μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία μας. Προσπαθήστε λοιπόν να απαλλαγείτε από τα παρακάτω 6 αντικείμενα που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά στο σπίτι μας:

Αποσμητικά χώρου

Πολλά αποσμητικά χώρου είναι φορτωμένα με καρκινογόνες ουσίες, επικίνδυνες οργανικές ενώσεις και τοξικές ουσίες όπως φθαλικούς εστέρες. Σε μία πρόσφατη έρευνα του Συμβουλίου των Φυσικών Πόρων Άμυνας (NRDC) με συμμετοχή 13 κοινών αποσμητικών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα από αυτά περιέχουν χημικές ουσίες που επιδεινώνουν το άσθμα και επηρεάζουν την αναπαραγωγική ανάπτυξη. Ωστόσο καμία από αυτές τις ουσίες δεν αναφέρονται στις ετικέτες των προϊόντων.

Κεριά

Μια μελέτη από την αμερικανική Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) έδειξε ότι το 40 τοις εκατό των κεριών που πωλούνται περιέχουν καλώδια μόλυβδου μέσα στα φυτίλια τους. Τα αρωματικά συνήθως περιέχουν μόλυβδο διότι με τα αιθέρια έλαια μαλακώνει το φυτίλι και έτσι οι κατασκευαστές προθέτουν μόλυβδο για να είναι πιο σταθερά. Σύμφωνα με την CPSC τα κεριά αυτά απελευθερώνουν 5 φορές μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που έχει επιβεβαιωθεί ως επικίνδυνο για τα παιδιά και τους ενήλικες. Η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες μολύβδου οδηγεί σε ορμονικές διαταραχές, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας.

Είδη ζωγραφικής και χειροτεχνίας

Μερικά από αυτά είναι ακρυλικά χρώματα, διαλύτες, ανεξίτηλοι μαρκαδόροι, εποξειδικές κόλλες, ρητίνες είναι φορτωμένα με χημικές ουσίες που προκαλούν αλλεργίες, βλάβη των οργάνων και καρκίνο. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε τοξίνες, επειδή έχουν υψηλότερο μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμα ανώριμο. Να είστε πιο προσεκτικοί όταν χειρίζονται τέτοια προϊόντα και να επιλέξετε το λιγότερο ακίνδυνο.

Σαμπουάν

Μπορεί να εκπλαγείτε αλλά τα κοινά σαμπουάν του εμπορίου είναι φορτωμένα με τοξίνες. Ωστόσο η επίδρασή τους είναι ακόμα υπό δοκιμή, καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν πλήρως ότι προκαλούν καρκίνο. Προστατεύστε το εαυτό σας χρησιμοποιώντας μπάρες χειροποίητου σαμπουάν.

Αποσμητικά και αντιιδρωτικά

Τα συμβατικά αποσμητικά και αντιιδρωτικά συνήθως περιέχουν συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Αυτά τα προϊόντα είναι σχεδιασμένα για να παραμένουν στο σώμα μας για ώρες, πράγμα που αυξάνει την απορρόφηση των χημικών ουσιών μέσω του δέρματος. Αποφύγετε τα επικίνδυνα προϊόντα και προτιμήσετε φυσικές εναλλακτικές λύσεις.

Κουρτίνες μπάνιου

Οι πλαστικές κουρτίνες ντους απελευθερώνουν τοξικές χημικές ουσίες στο περιβάλλον. Εκπέμπουν επικίνδυνες ουσίες που ονομάζονται πτητικές οργανικές ενώσεις. Οι πτητικές οργανικές ενώσεις μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά, αλλεργικά ή άλλα προβλήματα (πχ στο ανοσοποιητικό σύστημα) σε νεογνά ή παιδιά.

Μειώστε τη χρήση των προϊόντων αυτών και το σπίτι σας σίγουρα θα είναι ένα καλύτερο μέρος για να ζείτε.

 

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button