ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αφράτα πασχαλινά τσουρέκια. Η πιο νόστιμη συνταγή!

Αφράτα πασχαλινά τσουρέκια. Η πιο νόστιμη συνταγή!

ΥΛΙΚA

  • 2 κιλά αλεύρι για τσουρέκια
  • 730 γρ. ζάχαρη
  • 425 γρ. φυτίνη
  • 10 αυγά
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα και χυμό)
  • λίγο λεμόνι
  • ½ φλ. (μικρό) κονιάκ
  • 1 σακουλάκι μαχλέπι
  • 160 ml γάλα φρέσκο
  • 200 γρ. μαγιά φρέσκια
  • λίγο αλάτι
  • αμύγδαλο φιλέ
  • κουβερτούρα ή σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν χρειάζεται να πιάσουμε πρώτα τη μαγιά, κι έτσι μειώνεται ο χρόνος παρασκευής τους.

  1. Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα (προσοχή, όχι καυτό) και ρίχνουμε πρώτα τη ζάχαρη και ένα-ένα τα αυγά (κρόκο και ασπράδι) ανακατεύοντάς τα με το χέρι.
  2. Το μαχλέπι το βράζουμε σε ένα φλιτζανάκι νερό, το σουρώνουμε, και αφού έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος το ρίχνουμε στο μίγμα.
  3. Προσθέτουμε το χυμό των πορτοκαλιών, το λεμόνι, το κονιάκ και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και το αλεύρι λίγο-λίγο και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
  4. Αφού λιώσουμε τη φυτίνη, την τοποθετούμε σε μπολ και βουτώντας τα χέρια μας σε αυτό, ζυμώνουμε πολύ απαλά γυρίζοντας τη ζύμη συνεχώς μέχρι να τελειώσει η φυτίνη. Το μυστικό για να γίνουν τα τσουρέκια αφράτα είναι να μην ζυμωθούν πολύ. Μην περιμένετε να ρουφήξει αμέσως τη φυτίνη. Αυτό θα γίνει στη διάρκεια του φουσκώματος.
  5. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες ή και περισσότερο. Μπορούμε να προθερμάνουμε το φούρνο στους 50° και να τοποθετήσουμε τη λεκάνη μας αφού σβήσουμε το φούρνο. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν την πατάμε με το δάχτυλό μας και μένει το αποτύπωμα.

Πώς πλάθουμε τα τσουρέκια

  1. Αν θέλουμε να τα κάνουμε γεμιστά, παίρνουμε κομμάτι από τη ζύμη και φτιάχνουμε ένα κορδόνι, το πατάμε ελαφρά να ανοίξει και σκορπίζουμε τις σταγόνες σοκολάτας ή την κουβερτούρα τριμμένη και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Το ξανακάνουμε ρολό. Το ίδιο κάνουμε και σε δύο άλλα κορδόνια και στη συνέχεια πλέκουμε μια κοτσίδα ή ότι άλλο σχέδιο θέλουμε.
  2. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ταψί στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα ή σε φόρμες μακρόστενες. Σε αυτή την περίπτωση θα σας φουσκώσουν πιο πολύ. Αφού πλάσουμε όλα τα τσουρέκια αλείφουμε την επιφάνεια με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό, τα πασπαλίζουμε αν θέλουμε με αμύγδαλο φιλέ και αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
  3. Ψήνουμε τα τσουρέκια στους 170° για 25-30΄ περίπου. Μην τα ψήσετε περισσότερο γιατί θα στεγνώσουν.
  4. Αφού τα βγάλουμε από τα ταψιά, αραιώνουμε λίγο μέλι σε ζεστό νερό και τα αλείφουμε για να γυαλίσουν.
  5. Όταν κρυώσουν, τυλίγουμε το καθένα ξεχωριστά με μεμβράνη και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε σακούλες που κλείνουμε καλά για να μην ξεραθούν.
  6. Αν φτιάξουμε πολλά μπορούμε, αφού τα συσκευάσουμε, να τα τοποθετήσουμε στην κατάψυξη.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button