ΔΙΑΦΟΡΑ

Άθλιες εικόνες στην Αγιά Σοφιά – Οι ευθύνες για το βατερλό και η Τουρκία

Του Δημήτρη Βούκια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο μετατράπηκε ο προαύλιος χώρος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη λίγες ώρες μετά την πρώτη μουσουλμανική προσευχή και φιέστα των Τούρκων με μπροστάρη τον Σουλτάνο Ερντογάν.

Χαρτιά, πλαστικά μπουκάλια αλλά και χαρτόκουτα θα αντικρίσει κανείς κάνοντας μια βόλτα έξω από το μέχρι πρότινος σύμβολο της Ορθοδοξίας. Οι εικόνες ντροπής που έκαναν τον γύρο του κόσμου φαίνεται να μην ευαισθητοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τους Τούρκους.  Μάλιστα, τα Τουρκικά ΜΜΕ αποδίδουν την ευθύνη για την  άθλια αυτή εικόνα στον συνωστισμό των μουσουλμάνων προσκυνητών που συρρέουν όλο το 24ωρο στην Αγιά Σοφιά.

Αυτό είναι το πολιτιστικό επίπεδο των Τούρκων

Το όλο σκηνικό θυμίζει καραγκιοζμπερντέ, με όλο τον σεβασμό στον λαΪκό μας ήρωα (βλέπε Καραγκιόζη) που θαυμάζουμε μικροί και μεγάλοι. Φανταστείτε, τους Τούρκους να περνούν μέσα από τον σκουπιδότοπο που δημιούργησαν, να προσεύχονται και να ανοιγοκλείνουν τις κουρτίνες για να καλύπτονται τα ψηφιδωτά. Αυτό είναι το επίτευγμα τους. Με μία λέξη καταντάει …κωμικοτραγικό. Κατά τα άλλα, αυτοί συνεχίζουν και προσεύχονται πλέον στο τζαμί τους.

Από την άλλη πλευρά ο Σουλτάνος Ερντογάν συνεχίζει την επιθετική ρητορική και την άθλια προπαγάνδα.

Στην πρόσφατη ομιλία του την  Κυριακή, σε εκδήλωση για το άνοιγμα ενός νέο κτιρίου γραφείων της ΜΙΤ (Τουρκικής ΕΥΠ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν αναφέρθηκε ξανά  με προκλητικό τρόπο στην Αγιά Σοφιά, λέγοντας ότι ορισμένες χώρες φαίνεται να μη γνωρίζουν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκικό έδαφος και ότι ανήκει στους μουσουλμάνους.

Φαίνεται πως ο ίδιος αλλά και οι μουσουλμάνοι προσκυνήτες, ξεχνούν πως προσκυνούν το μεγαλειώδες μνημείο της Βασιλεύουσας. Η Τουρκία του Ερντογάν, όσο και να προσπαθεί να καταστεί ηγέτιδα δύναμη τού μουσουλμανικού κόσμου, δεν θα τα καταφέρει ποτέ. Η 24η Ιουλίου δεν ήταν μόνο μια αποφράδα ημέρα για τον Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία,  ήταν επίσης και μια ημέρα σφυγμομέτρησης της πολιτικής που υλοποιεί ο Ερντογάν στον μουσουλμανικό κόσμο.

O Ερντογάν απέναντι σε όλους!

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται τα αρνητικά σχόλια στα γερμανικά ΜΜΕ για την Αγία Σοφία.

Η Rheinische Post τιτλοφορεί: «Η Αγία Σοφία ως σύμβολο μιας καταστροφικής πορείας» και σημειώνει πως: Η όλο και πιο ακραία απεμπόληση δυτικών αξιών, όπως εκφράζεται τώρα με τη θρησκευτική “κατάκτηση” της Αγίας Σοφίας, συμπίπτει χρονικά με την επικίνδυνη στρατιωτική πρόκληση που υφίσταται η Ελλάδα από τουρκικά πολεμικά πλοία, αλλά και την ιδιαίτερα προβληματική τουρκική δράση σε Συρία και Λιβύη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Münchner Merkur υπό τον τίτλο «Η κακόβουλη προσευχή του Ερντογάν στην Αγία Σοφία».

Πρόκειται για την κορύφωση της ισλαμιστικής του ατζέντας, την οποία και παρά τις πάμπολλες προειδοποιήσεις, δεν ήθελαν να συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γερμανοί. Ο Ερντογάν δεν θέλει να συνεχίσει την παράδοση του υποστηρικτή του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και φιλοδυτικού ιδρυτή της Τουρκίας Ατατούρκ, αλλά αντιθέτως του σουλτάνου Μωάμεθ τον Πορθητή. Γι΄ αυτό και εξόπλισε τη χώρα, ώστε να γίνει μια επεκτακτική στρατιωτική δύναμη με θρησκευτικό-αυταρχικό χαρακτήρα στο εσωτερικό και επιθετικό προς τα έξω, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι εικόνες ντροπής έξω από την Αγιά Σοφιά:

 

πηγη vimaorthodoxias.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button