ΔΙΑΦΟΡΑ

Αβάσταχτος ο πόνος στο τελευταίο «αντίο» της Δώρας

Αβάσταχτος ο πόνος και η θλίψη της οικογένειας, των συγγενών και φίλων στην κηδεία της άτυχης 32χρονης που βρήκε τραγικό θάνατο με δύο σφαίρες κυνηγετικής καραμπίνας από τον πρώην φίλο της!

Τραγικές φιγούρες η γιαγιά, η μητέρα, ο πατέρας και τ’ αδέλφια της που αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι έφυγε τόσο πρόωρα και τόσο άδικα από κοντά τους, η Δώρα τους!

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε χθες στις 4 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου (Κάτω) από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο και η ταφή της έγινε στο Κοιμητήριο των Ταξιαρχών, μέσα σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα, παρουσία εκατοντάδων γνωστών, φίλων και συγγενών, που έσπευσαν να πουν το στερνό «αντίο».

Βουβό το κλάμα, ανείπωτη η θλίψη, αναπάντητα «γιατί», από όλους όσοι γνώριζαν την άτυχη κοπέλα, η οποία ήταν ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή στην τοπική κοινωνία.

Αρκετός ήταν ο κόσμος που από νωρίς είχε σπεύσει στο Κοιμητήριο των Ταξιαρχών και περίμενε να συνοδεύσει στην τελευταία της κατοικία την 32χρονη κοπέλα. «Λύγισαν» ακόμη και οι πιο ψύχραιμοι ακούγοντας τα αγαπημένα της τραγούδια που οι συγγενείς της είχαν επιλέξει να τη συνοδεύσουν, ενώ αρκετοί συγγενείς και φίλοι της είχαν επιλέξει να ντυθούν στα λευκά για τη Δώρα τους! Λευκό άλλωστε ήταν και το φέρετρο της άτυχης κοπέλας που «έφυγε» από τη ζωή από τα χέρια του 40χρονου πρώην φίλου της επειδή του ζήτησε να μην είναι πλέον μαζί.

 

Ένα τραγικό περιστατικό που έχει αφήσει «μουδιασμένη» την τοπική κοινωνία η οποία ακόμη προσπαθεί να κατανοήσει αυτό που έχει συμβεί, ακόμη το συζητάει επιχειρώντας να αντιληφθεί το αδιανόητο αυτής της τραγωδίας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στις 12 χθες το μεσημέρι έγινε η κηδεία του 40χρονου στα Κοσκινού παρουσία στενών συγγενών, φίλων και συνεργατών του.

Ο 40χρονος λίγη ώρα μετά τη δολοφονία της 32χρονης, αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο σπίτι του βάζοντας τέρμα στη ζωή του με την ίδια κυνηγετική καραμπίνα που είχε πυροβολήσει την πρώην φίλη του, ενώ άφησε και σημείωμα στο οποίο ανέφερε ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εκείνη.

Το μήνυμά της Ιωάννας για τη γυναικοκτονία

«Αν κάποια στιγμή σας έρθει να σκοτώσετε μία γυναίκα και μετά να αυτοκτονήσετε δοκιμάστε να το κάνετε με την αντίστροφη σειρά».

Θέση για το 11ο περιστατικό γυναικοκτονίας μέσα σε έναν χρόνο, αυτή τη φορά στη Ρόδο, πήρε με μήνυμά της στα social media η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Η 35χρονη Ιωάννα μετά την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της, έχει δηλώσει ότι θα στέκεται στο πλευρό των γυναικών και αυτό έπραξε και για τη Δώρα που έπεσε νεκρή από τα πυρά του πρώην συντρόφου της στο «νησί της Αφροδίτης».

Έτσι στα stories της στο Instagram αναδημοσίευσε tweet του Άρη Χατζηστεφάνου με το εξής μήνυμα: «Αν κάποια στιγμή σας έρθει να σκοτώσετε μία γυναίκα και μετά να αυτοκτονήσετε δοκιμάστε να το κάνετε με την αντίστροφη σειρά».

Επίσης, σε ακόμα ένα story η Ιωάννα έγραψε: «Οι γυναίκες δεν είναι ιδιοκτησία σας».
Να υπενθυμίσουμε ότι η Ιωάννα στην πρόσφατη συνέντευξή της στην Κατερίνα Καινούργιου είχε δηλώσει ότι «πάντα ήμουν ένας άνθρωπος και γυναίκα που αγαπούσε και εξακολουθώ να αγαπώ τις γυναίκες και πάντα πιστεύω στη δύναμη και την αλληλεγγύη των γυναικών».

Το προφίλ του δράστη καιπώς τον περιγράφει η μητέρα του

Η νέα γυναικοκτονία στη Ρόδο επαναφέρει εμφατικά το ζήτημα της αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, καθώς τα θύματα της σεξιστικής βίας συνεχώς αυξάνονται. Ο δράστης, όπως όλα δείχνουν, είχε κακοποιητικό παρελθόν τόσο με την πρώην σύζυγό του όσο και με πρώην συντρόφους του, ενώ η Δώρα τον χώρισε αναγνωρίζοντας στη συμπεριφορά του επικίνδυνα σημάδια κτητικότητας.

Η μητέρα του δράστη, που μετά το έγκλημα αυτοκτόνησε, μιλάει για τον γιο της και για τους λόγους που κατά τη γνώμη της σκότωσε τη Δώρα.

Μιλώντας στο MEGA, αναφέρει: «Έγινε το γεγονός;…Τελείωσε. Έφυγε το παιδί μου; Ήταν και οι δύο δυναμικοί. Δεν ρίχνω βάρος σε κανέναν. Κι ο γιος μου έκανε απλά λάθος επιλογές. Κι ήταν πολύ ευαίσθητος. Έμπλεξε με λάθος πρόσωπα. Δεν κατηγορώ καμία, καμία δεν κατηγορώ. Καμία. Η κάθεμια κατά τη δύναμή της. Το παιδί μου έμπλεξε με λάθος άτομα. Το παιδί μου είναι καλό. Έμπλεξε λάθος. Απλά».

 

Η Δώρα είχε φύγει

«Είχαν ένα κακό. Ένα κακό… Και οι δύο έψαχναν… Δεν ξέρω… Εκείνη έκανε την αρχή, ακολούθησε και ο δικός μου… Έψαχνε το παρελθόν ο ένας του άλλου… και με ποιους, και με πόσους Και με τι και μ’ αυτό… Χαζομάρες… Κι εκείνος είχε… Την αγαπούσε κι ήθελε να την κρατήσει. Μου λέει: «μαμά, όλα διορθώνονται». Του λέω: «δεν βελτιώνονται οι άνθρωποι… «Ναι, αλλά ρε μάνα, την αγαπάω».

Κι εκείνη μια μέρα έφυγε. Κατέβασε τις κουρτίνες, κατέβασε… Πήρε τα σεντόνια, πήρε τις πετσέτες, ό,τι είχε φέρει μέσα στο σπίτι. Τέσσερις η ώρα το πρωί έφυγε. Κι 7 του μήνα, παραμονή στο γενέθλιο της Παναγίας, ξαναγύρισε η Ντόρα. Της λέω: «αγάπη μου, κοριτσάκι μου, δεν ανοίγουμε τη πόρτα και φεύγουμε, δεν παραιτούμαστε έτσι». Οκτώ φορές είχε φύγει και κοπάναγε τις πόρτες».

Όχι μία, αλλά δύο γυναίκες από το παρελθόν του 40χρονου δολοφόνου της Δώρας στη Ρόδο είχαν φτάσει στο σημείο να πάνε στην αστυνομία και να τον μηνύσουν επειδή τις χτύπαγε και τις απειλούσε. Η κατ’ εξακολούθηση κακοποιητική συμπεριφορά του δεν ήταν αρκετή για να τεθεί υπό περιορισμό από τις αρχές. Και αυτή η συμπεριφορά επαναλμβανόταν.

Η Δώρα δεν πρόλαβε να σωθεί από τα χέρια του ανθρώπου που της είχε κάνει τη ζωή κόλαση τους τελευταίους μήνες. Το σοκ για την πρώην σύντροφό του όταν έμαθε ότι η 32χρονη εκπαιδευτικός είχε εκτελεστεί από εκείνον, ήταν μεγάλο.

Κι εκείνη, όπως και οι άλλες γυναίκες στη ζωή του, τον είδε στην πορεία να αλλάζει συμπεριφορά και δεν τον αναγνώριζε.
«Είναι λογικό ένας άνθρωπος 33 ετών, που έχασε το φως του από τη μια στιγμή στην άλλη, να έχει ένταση. Να έχει νεύρα. Είναι λογικό. Κι η κοπέλα, επειδή έπρεπε να τον φροντίζει, έπρεπε… Κι εκείνη τον παράτησε γιατί έπαθε το ατύχημα, το κατάλαβες; Ξέρεις τι είπε; «Εγώ νοσοκόμα του δε θα γίνω». Τα λένε όλα από την πλευρά τους», αναφέρει η μητέρα του.

Βεβαρυμμένο παρελθόν

Ο δολοφόνος και αυτόχειρας φέρεται να ζήλευε παθολογικά τη νεαρή Δώρα, σε σημείο που απαιτούσε να κοιμάται την ίδια ώρα με εκείνον, να μην βγαίνει, να μην κάνει αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ακόμα και το να μην βλέπει τηλεόραση μόνη της.

Η εν ψυχρώ δολοφονία τής θύμισε κατά πολύ την απειλητική επίσκεψη που είχε κάνει ο δολοφόνος στη δουλειά της πρώην συντρόφου του συνοδευόμενος από έναν ακόμα άνδρα.
Η μητέρα του 40χρονου ωστόσο, έχει άλλη άποψη.

«Η ενδοοικογενειακή βία δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Αφορά και τους άνδρες. Κι αυτό δεν το έλεγε ποτέ γιατί δεν ήθελε. Ντρεπόταν. Λέει: «ρε μάνα, εγώ θα βγω έξω στη κοινωνία και θα πω ότι με χτύπησε γυναίκα;». Ρίχνουν ξύλο και οι γυναίκες σήμερα. Δεν ρίχνουν μόνο οι άνδρες».

Η πρώην γυναίκα του υποστηρίζει ότι ήταν η συμπεριφορά του και οι απειλές που την οδήγησαν στο διαζύγιο και στα ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος του.
Μάλιστα, είχε υποστηρίξει ότι ο 42χρονος είχε φτάσει στο σημείο να την απαγάγει, βάζοντάς την να οδηγεί το αυτοκίνητό της με εκείνον στο πίσω κάθισμα να την σημαδεύει με όπλο στο κεφάλι.

«Είδα το παγωμένο βλέμμα του δράστη»

Συγκλονιστική η μαρτυρία γείτονα της 32χρονης εκπαιδευτικού, που είδε τη στιγμή της δολοφονίας της αλλά και το «παγωμένο βλέμμα» του δράστη που λίγα λεπτά αργότερα αυτοκτόνησε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου περιγράφει:
«Η κοπέλα περνούσε μπροστά από το σπίτι μου, ήταν πάντα ευγενική και ήρεμη. Την ημέρα του συμβάντος το αυτοκίνητο του δράστη σταμάτησε απότομα μπροστά της, ενώ έμπαινε στο αυτοκίνητό της.  Νόμζα ότι η καραμπίνα ήταν σκουπόξυλο, όπως είδα το όπλο να βγαίνει από το παράθυρο και να την στοχεύει», είπε.

«Στα 40 μέτρα σε μια διασταύρωση ο δράστης σταμάτησε και είδα το βλέμμα του, παγωμένο, κενό αόριστο. Σαν να μην ήμουν μπροστά του. Εκείνη τη στιγμή εκείνος συνειδητοποίησε τι έκανε. Μετά κατέβηκε την κατηφόρα κατευθυνόμενος στο μέρος που αυτοκτόνησε. Ήταν μόνος του. Όμως η θήκη της καραμπίνας ή δίκαννου που ήταν όρθια στο κάθισμα του συνοδηγού και προεξείχε φαινόταν σαν κεφάλι», πρόσθεσε ο μάρτυρας και για το τέλος θέλησε να τονίσει:

«Λένε πως ήταν έγκλημα πάθους. Εγώ το πάθος το ξέρω αλλιώς. Υπάρχει αγάπη, δεν σκοτώνει το πάθος».
«Εμείς που ασχολούμαστε με ανθρωπιστικές επιστήμες, πάντα αναρωτιόμαστε πού οδηγεί η έλλειψη αγάπης και φροντίδας που χρειάζεται κάθε παιδί», πρόσθεσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σοκάρει ο θείος του δράστη

Σοκαριστικές ήταν οι δηλώσεις του θείου του 40χρονου γυναικοκτόνου στην εκπομπή «Το Πρωινό» που προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στο πάνελ της εκπομπής.
Υποστηρίζοντας ορισμένες συμπεριφορές γυναικών φτάνουν τους συντρόφους τους στα άκρα – αν και ο ίδιος καταδικάζει τη βία – και πολλές φορές δεν είναι τα θύματα, όπως κατά κόρον παρουσιάζονται στις μέρες μας.

«Το παιδί δεν είναι το τέρας που παρουσιάζετε. Ήταν ένας άνθρωπος, ερωτευμένος, παθιασμένος με την κοπέλα του, όπως είναι ο καθένας μας και καλά κάνει γιατί έτσι πρέπει να είσαι και από εκεί κει πέρα η καθεμία από εσάς θα πρέπει να σέβεται αυτό που ο καθένας μας είναι σε θέση να προσφέρει.

Όχι μέχρι να μας ρίξετε και μόλις σας φτιάξουμε τα σπίτια ξαφνικά θέλετε την ελευθερία σας.
Ο καθένας από εμάς θα ζήλευε. Δεν πήρε ένα όπλο ξαφνικά κι έκανε έτσι για να φτάσει στο σημείο να κάνει αυτό που έκανε και να αυτοκτονήσει πρέπει να την έχει λατρέψει» είπε αρχικά.

«Δεν δικαιολογώ καμία πράξη βίας. Αλλά δεν μπορείτε να παρουσιάζετε όλους τους φονιάδες σαν να είναι τα τέρατα που τους παρουσιάζετε.
Παρουσιάζετε τις γυναίκες όλες σαν θύματα, δεν είστε όλες θύματα, υπάρχετε κι εσείς με αγγελική μορφή αλλά εξωτερικά μόνο, για το μέσα βάλτε άλλη λεξούλα» συνέχισε.

Μαινόμενη η Φαίη Σκορδά έβαλε τις φωνές λέγοντας «παιδιά τι λέει ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος είναι να πάει η αστυνομία και να τον πιάσει. Το ακούσαμε;».
«Αυτές είναι οι απόψεις που γεννάνε γυναικοκτόνους» σημείωσε ο Γιώργος Λιάγκας.

πηγη rodiaki.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button