ΔΙΑΦΟΡΑ

Αυξάνονται όλοι οι μισθοί από 1/1/2021: Πόσα παραπάνω θα πάρετε. Αναλυτικός πίνακας

Κατά πόσο αυξάνονται όλοι οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα από 1/1/2021;

Έμμεση βελτίωση κατά σχεδόν 1,4% στις καθαρές αποδοχές του συνόλου των 2 εκατ. μισθωτών του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, θα φέρει η μείωση των εισφορών τους από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ο λόγος για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3 μονάδες (από το 39,6% στο 36,6%) σε δέκα ημέρες από σήμερα, σύμφωνα με διάταξη την οποία έχει θεσπίσει η κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά, θα μειωθούν κατά 1,2 μονάδες οι εργατικές εισφορές (από το 15,32% στο 14,12%) και κατά 1,8 μονάδες οι εργοδοτικές εισφορές (από το 24,34% στο 22,54% ).

Δεδομένου ότι οι εργατικές εισφορές υπολογίζονται επί των μεικτών αποδοχών των εργαζομένων, αφαιρούμενες από αυτές, οδηγούν στο καθαρό ποσό το οποίο εισπράττει ο εργαζόμενος.

Έτσι πχ εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές ύψους 650 ευρώ/μήνα, θα καταβάλλουν έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, εργατικές εισφορές ύψους 99,58 ευρώ/μήνα (15,32% Χ 650 ευρώ). Έτσι ο καθαρός μισθός του ανέρχεται στα 550 ευρώ /μήνα. Μετά την επικείμενη (από την 1η Ιανουαρίου 2021) μείωση των εργατικών εισφορών στο 14,12%, ο καθαρός μισθός του θα ανέλθει στα 558,22 ευρώ/μήνα. Με άλλα λόγια, θα αυξηθεί κατά 7,8 ευρώ/μήνα ή 1,4%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία απασχόλησης στον ΕΦΚΑ, ο μέσος μεικτός μισθός ανέρχεται στα 977 ευρώ, η αύξηση την οποία θα λάβει ο μέσος μισθωτός, λόγω της μείωσης των εργατικών εισφορών κατά 1,2 μονάδες, θα ανέλθει στα 12 ευρώ σε μηνιαία βάση και σε 168 ευρώ σε ετήσια βάση (λαμβάνοντας υπόψη και τον 13ο και 14ο μισθό).

Αυτό σημαίνει πως η θετική επίπτωση στις καθαρές αποδοχές θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη σε σχέση με την μείωση την οποία θα υποστούν οι εργατικές εισφορές.

*Όλα τα ποσά είναι σε ευρώ

Πιο αναλυτικά, βάσει της σχετικής διάταξης που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2021, θα επέλθει μείωση:

“α) Κατά 1,85 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 1,49 μονάδες στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,36 μονάδες στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε ποσοστό 2,4% και κατανέμεται κατά 1,2% στον εργοδότη και κατά 1,2 % στον εργαζόμενο.

β) Κατά 0,30 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (Ε.Λ.Ε.Κ.Π) η οποία μειώνεται κατά 0,12 μονάδες από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α) και κατά 0,18 μονάδες από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.),. Το συνολικό ασφάλιστρο διαμορφώνεται σε 0,16 % και κατανέμεται ως εξής:

– Εργοδοτική εισφορά 0,06% υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε).

– Εισφορά εργαζομένου 0,10% υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α.).

γ) Κατά 0,85 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών, η οποία μειώνεται από την εισφορά που προβλέπεται και αφορά αποκλειστικά ασφάλιστρο του εργαζόμενου. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ Ε.Λ.Ε.Κ.Π διαμορφώνεται σε ποσοστό 0,35% και αφορά ασφάλιστρο υπέρ πρώην ΟΕΕ”.

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button