ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χαλβάς Φαρσάλων νηστίσιμος

Χαλβάς Φαρσάλων νηστίσιμος. Ένα πολύ γνωστό παραδοσιακό κι αγαπημένο γλυκό με υλικά που όλοι έχουμε στο ντουλάπι μας. Ένα υπέροχο γλυκό που απαιτεί υπομονή για να το φτιάξουμε στο σπίτι και δύναμη στα χέρια αλλά σίγουρα θα μας αποζημιώσει με τη γεύση του.

Υλικά συνταγής

  • 1 κούπα σπορέλαιο [όχι τελείως γεμάτη]
  • 2 κούπες κορν φλάουερ τελείως γεμάτες
  • 4 κούπες ζάχαρη τελείως γεμάτες [3 για το γλυκό + 1 για τη καραμέλα]
  • 4 κούπες κρύο νερό τελείως γεμάτες
  • 1 κούπα ξηρούς καρπούς χονδροκομένους αρεσκείας σας
  • προαιρετικά αρωματικά [κανέλα, γαρύφαλο, μαχλέπι, θυμάρι, μέλι, ξύσμα λεμονιού/πορτοκαλιού]
  • προαιρετικά ζάχαρη για καραμελωμένη κρούστα στο φούρνο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τη 1 κούπα σπορέλαιο [όχι τελείως γεμάτη, 2 δάχτυλα κάτω από το χείλος], τις 2 κούπες κορν φλάουερ, τις 3 κούπες ζάχαρη και τις 4 κούπες νερό, όλες τελείως γεμάτες. Ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθεί το μείγμα και το αφήνετε στην άκρη.
  2. Βάζετε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο στο μάτι να ζεσταθεί. Αρχίζετε να προσθέτετε λίγη, λίγη, σταδιακά τη 1 κούπα ζάχαρη και ανακατεύετε συνεχώς [για να μη καεί]. Φροντίζετε να προσθέτετε λίγη ποσότητα, να λιώνει και μετά άλλη λίγη [πάντα ανακατεύοντας γρήγορα] και μόλις λιώνει να προσθέτετε εκ” νέου άλλη λίγη μέχρι να τελειώσει η 1 κούπα και η ζάχαρη να έχει γίνει μια λεία κρέμα στο χρώμα της καραμέλας. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για να πάρει ο χαλβάς το ωραίο χρώμα και το άρωμα της καραμέλας.
  3. Μόλις λιώσει, σε αυτό το σημείο, προσθέτετε το μείγμα με το κορν φλάουερ με μια κίνηση στη κατσαρόλα συνεχίζοντας το γρήγορο ανακάτεμα. Μόλις βάλετε το κρύο μείγμα η λεία κρέμα ζάχαρης θα καραμελώσει. Μη σας φοβίσει, χαμηλώνετε ελαφρώς τη φωτιά και αρχίζετε το ανακάτεμα. Όσο ανακατεύετε το μείγμα θα πήζει και η καραμέλα θα λιώσει και θα ομογενοποιηθεί με το μείγμα. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα και να ξεκολλάει από τη κατσαρόλα.
  4. Τη βγάζετε από το μάτι της κουζίνας προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς και αρωματικά της αρεσκείας σας και συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθούν πλήρως. Αδειάζετε το μείγμα σε μια ταρτιέρα ή πυρέξ και ισιώνετε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός βρεγμένου κουταλιού.
  5. Προαιρετικά, για να κάνετε στο χαλβά μια καραμελωμένη κρούστα: Πασπαλίζετε την επιφάνεια του χαλβά μέσα στη ταρτιέρα ή το πυρέξ, με ζάχαρη κρυσταλλική. Προθερμαίνετε το γκριλ στους 200 βαθμούς και βάζετε το χαλβά στο επάνω ράφι. Αφήνετε 4-5 λεπτά μέχρι να καραμελώσει και κάνει μια καφέ κρούστα η ζάχαρη.

 

6a0105364c917b970c017c35c5bb32970b-500wi

Μια συνταγή του Άκη Πετρετζίκη

πηγη sintayes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button