ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χειροποίητο χωριάτικο τραγανό φύλλο για Πίτες

Ζηλεύετε τους γνωστούς σας στο Χωριό που τρώνε ωραιότατες πίτες με αυτό το νόστιμο τραγανό φύλλο?  Μπορείτε  βεβαίως να βρείτε πίτες ταψιού σε φούρνους και τυροπιτάδικα. Αν όμως έχετε  δοκιμάσει τις αυθεντικές, θα καταλαβαίνατε αμέσως την διαφορά.

Ορίστε λοιπόν. Μπορείτε μόνοι σας να δοκιμάσετε να φτιάξετε το δικό σας χωριάτικο φύλλο. Είναι δύσκολο, ομολογώ. Η δυσκολία οφείλεται στο οτι για να πετύχει και να μη στεγνώσει θα πρέπει να είναι αρκετά ψιλό. Δηλαδή θέλει εμπειρία στο άνοιγμα, η οποία αποκτάται με πρακτική. Μόλις όμως Βρείτε “το κόλπο” είναι σίγουρο οτι δεν αλλάξετε συνταγή για πίτες και θα κοκορεύεστε (όπως εγώ χεχεχε) στις γιαγιάδες του χωριού

ΥΛΙΚΑ (για 8 φύλλα σε 35 εκατοστά ταψί)

• 2, 5 φλιτζάνια αλεύρι (περίπου 600gr)

• 1 κγλ αλάτι, ½ κγλ ζάχαρη , ½ κγλ ξίδι ή ρακι.

• 1 και 1/2 φλιτζάνι νερό περίπου

  • Αλεύρι για το άνοιγμα

Εκτέλεση

Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μίξερ  και αρχίσετε το ζύμωμα σε χαμηλή ταχύτητα. Αν χρειάζεται βάλετε λίγο περισσότερο νερό προσεκτικά. Στόχος σας είναι να βγεί μια αρκετά σκληρή ζύμη η οποία δεν θα πρέπει να κολλήσει στο μπολ ή στα χέρια. Ζυμώστε για 5 λεπτά και στη συνέχεια άλλα 5 λεπτά με το χέρι πάνω σε μία ξύλινη επιφάνεια. Για να καταλάβετε ότι το ζυμάρι έχει ζυμωθεί επαρκώς, θα πρέπει όταν το κόψετε να εμφανίζονται μικρές φουσκαλίτσες στην τομή.

Μετά την ολοκλήρωση του ζυμώματος, χωρίστε τη ζύμη σε οκτώ ίσες μπάλες, αλείψτε τις με λίγο ελαιόλαδο και βάλτε τις σε ένα βαθύ πιάτο, καλύψτε με ένα πιάτο και αφήστε να σταθούν για τουλάχιστον για 1-2 ώρες (Όσο περισσότερο τόσο καλύτερα)

Στη συνέχεια αρχίστε να ανοίγετε τα φύλλα. Πάρτε μία μπάλα, βάλτε τη σε μια ξύλινη αλευρωμένη επιφάνεια, πατήστε τη με τα χέρια να γίνει δίσκος και χρησιμοποιώντας μια μακρυά ξύλινη βέργα (πλάστη) προσπαθήσετε να το ανοίξετε σε ένα στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 35 cm. Τυλίγετε και ξετυλιγετε το φύλλο γύρω από το πλάστη  τραβώντας το με τις παλάμες προς τα πλάγια, πασπαλίζοντας κατά διαστήματα με αλεύρι ( ή νεσεστέ) για να μη σας κολλήσει. Προσπαθήστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο λεπτό. Χρειάζεται πρακτική

leaves 11

fyllo 21

Η γενική ιδέα για να φτιαξετε πίτα με αυτο το τρόπο είναι να βάλετε 3 φύλλα, λαδωμένα μεταξύ τους, στο κάτω μέρος από ένα λαδωμένο ταψί, μετά  το 1/3 της γέμισης-Ένα φύλλο-1/3 γέμιση -ένα φύλλο-1/3 γέμιση-και, τέλος, τα υπόλοιπα 3 φύλλα (λαδωμένα μεταξύ τους)

Η γέμιση μπορεί να βασιστεί σε σπανάκι, τυρί φέτα, πράσο, διάφορα αρωματικά χόρτα,  μανιτάρια αλλά και κιμά , μείγμα με βάση το κρέας, τα πουλερικά (ψιλοκομμένα και αναμεμειγμένα με βότανα) κλπ.

πηγη mediterranean-cook.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button