ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χούμους της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 2 φλ.μαγειρεμένα ρεβυθια
  • 1-3 σκ. σκόρδο (ανάλογα την ένταση που θέλετε)
  • 4 κ.σ. ταχίνι
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 μέτριο λεμόνι
  • 2 πρέζες κύμινο
  • 2 πρέζες γλυκιά πάπρικα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2-3 κ.σ νερό (για πιο κρεμώδες και λείο αποτέλεσμα)
  • Για το σερβίρισμα
  • λίγη πάπρικα
  • λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Χούμους από την Αργυρώ

Το χούμους είναι μια αέρινη πεντανόστιμη και πολύ υγιεινή συνταγή από τη μέση Ανατολή που λατρεύεται σε όλο τον κόσμο, αν και στην Αμερική τη θεωρούν καθαρά ελληνικό πιάτο. Η συνταγή της Αργυρώς με ρεβύθια και ταχίνι, σίγουρα θα σας λύσει όλες τις απορίες αφού αναφέρει όλα τα μυστικά για να φτιάξετε το πιο πετυχημένο χούμους. Διαβάστε πώς να αραιώσετε το ταχίνι, με τι συνοδεύεται τέλεια και πολλά ακόμα. Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που πρέπει να βάλετε στο καθημερινό μενού, για να προσθέσετε νοστιμιά στο τραπέζι σας.

Για το χούμους

χρησιμοποιούμε μαγειρεμένα ρεβύθια. Εναλλακτικά, έχουμε βάλει, ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ, τα ρεβύθια να μουλιάζουν σε νερό για το χούμους.

  • Σε ένα σουρωτήρι τα σουρώνουμε και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
  • Ξαφρίζουμε την επιφάνεια και μειώνουμε την ένταση της εστίας, για να τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, σχεδόν να λιώσουν.
  • Σουρώνουμε καλά τα ρεβύθια για το λιβανέζικο χούμους και τα μεταφέρουμε στον πολτοποιητή, όπου τα χτυπάμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Σερβίρουμε με έξτρα ελαιόλαδο, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λεμόνι. (Η μελιτζανοσαλάτα και το χούμους είναι δύο απολαύσεις χωρίς γλουτένη. Εσείς που έχετε δυσανεξία, προτιμήστε και ψωμί χωρίς γλουτένη).

Μυστικά για χούμους με λεία και βελούδινη υφή

Συχνά με ρωτάτε τα εξής:

  • Πώς θα γίνει σαν κρέμα;
  • Πώς θα εξουδετερώσω την έντονη γεύση του σκόρδου;
  • Πώς θα αραιώσω σωστά το ταχίνι;

Αυτά και αλλά πολλά σας τα εξηγώ εδώ, για να φτιάξετε το καλύτερο χούμους με την πιο τέλεια υφή και γεύση που υπάρχει.

Ρεβύθια και προετοιμασία

  • Μουλιάστε πολύ καλά τα ρεβύθια από την προηγούμενη μέρα. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο για μούλιασμα, ρίξτε μέσα στο νερό λίγη σόδα μαγειρικής. Θα σας βγάλει από την πολύωρη αναμονή και σε μερικές ώρες θα έχουν φουσκώσει σωστά και θα είναι έτοιμα για βράσιμο.
  • Κρατήστε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ρεβύθια σας. Θα σας χρειαστεί για να πετύχετε υπέροχη λεία υφή.

Χούμους με λεία και βελούδινη υφή

  • Για να αποκτήσει το χούμους υπέροχη λεία και βελούδινη υφή, πρέπει τα ρεβύθια να είναι σωστά βρασμένα και να χρησιμοποιήσετε μπλέντερ δυνατό, για πλήρη πολτοποίηση των υλικών σας.
  • Πολτοποιήστε τα ρεβύθια όσο είναι ακόμα ζεστά, για καλύτερο αποτέλεσμα με λεία υφή, μαζί με λίγο από το νερό που έβρασαν. Θα γίνει βελούδινο λείο και με σύσταση που αλείφεται στο ψωμί ή την πίτα που θα το συνοδεύει.

Εύκολο και υγιεινό

Το χούμους στην ουσία είναι 3 υλικά. Όμως αυτά τα τρία υλικά, είναι αυτά που θα δώσουν την τέλεια γεύση στην συνταγή σας. Καλό ελαιόλαδο, μοναδικό ταχίνι (εγώ χρησιμοποιώ ταχίνι ολικής άλεσης) και μπαχαρικά, όπως πάπρικα γλυκιά, μπούκοβο, κύμινο θα απογειώσουν τη συνταγή.

Παίξτε με συνδυασμούς γεύσεων και υφών

Δώστε στο χούμους ένταση και διαφορετικές υφές.

  • Πασπαλίστε το με σπόρους για περισσότερες υφές, νοστιμιά και παιχνίδι στην γεύση, όπως κολοκυθόσπορο, καβουρδισμένο κουκουνάρι, φυστίκι Αιγίνης και ρόδι. Θα κάνουν το χούμους σας να μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής και θα του δώσουν έξτρα νοστιμιά.

Χούμους και σκόρδο

Το λιβανέζικο χούμους είναι γλυκιά τροφή και γι’ αυτό αγαπάει τις πικάντικες γεύσεις. Λίγη καυτερή πιπεριά και σκόρδο θα το απογειώσουν. Μαϊντανός ή φρέσκος κόλιανδρος επίσης ταιριάζουν επίσης μοναδικά.

Επειδή το χούμους αγαπάει πολύ το σκόρδο, όμως πολλοί από εσάς δεν το αντέχετε, εδώ σας έχω το ΜΕΓΑΛΟ μου μυστικό: Πολτοποιήστε χυμό από 1 λεμόνι με 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο με την φλούδα τους. Σουρώστε τον χυμό λεμονιού. Το αποτέλεσμα θα είναι άρωμα σκόρδου χωρίς το κάψιμο και την έντονη αψάδα του σκόρδου.

Προσθέστε λίγο κύμινο ή πάπρικα και ταχίνι.

Γιατί σφίγγει το ταχίνι όταν του ρίχνουμε υγρό;

Το ταχίνι συμπεριφέρεται λίγο περίεργα όταν του προσθέτουμε υγρά υλικά. Όσο είναι στο βάζο είναι απαλό και λείο. Όταν βάζουμε υγρό όπως νερό ή λεμόνι, μοιάζει σαν να κόβει και να σκληραίνει κατά τόπους. Δημιουργούνται αντιαισθητικά κομπάκια.

  • Συνεχίστε να βάζετε υγρό ανακατεύοντας ταυτόχρονα, μέχρι να πάρετε μια λεία κρέμα από ταχίνι χωρίς κόμπους.
  • Αφού πολτοποιήσετε τα ρεβύθια με λίγο από το υγρό τους, ρίξτε μέσα στον πουρέ ρεβιθιών τη σάλτσα ταχίνι που είναι ήδη λεία με κρεμώδη και απαλή υφή.
  • Αλατοπιπερώνετε κατά βούληση και προσθέτετε περισσότερο κύμινο ή πάπρικα.
  • Φυλάξτε το στο ψυγείο σας κι απολαύστε το με φρυγανισμένο ψωμί ή πίτες.

πηγη argiro.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button