ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η ιστορική λεπτομέρεια που όλοι αγνοούσαμε σε σχέση με τις τηγανητές πατάτες

Οι τηγανητές πατάτες αποτελούν ένα συνοδευτικό που ταιριάζει με τα πάντα, τρώγονται όλες τις ώρες, τις λατρεύουν τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι. Και φυσικά βρίσκονται στο Top 10 των πιο δημοφιλών πιάτων του πλανήτη! Θεωρούνται ένα απλό πιάτο, που σερβίρεται κατά κόρον στα φαστ φουντ, ενώ απουσιάζουν από τους καταλόγους των μεγάλων εστιατορίων.

Ποια χώρα πρωτομαγείρεψε έτσι τις πατάτες; Αν και όλοι πιστεύουμε ότι είναι γαλλικές, υπάρχει μια έντονη διαμάχη ανάμεσα στη Γαλλία και το Βέλγιο για την πατρότητά τους. Ωστόσο, και οι δυο χώρες συμφωνούν σε ένα πράγμα: οι τηγανητές πατάτες αποτελούσαν εν τη γεννέσει τους ένα προϊόν πολυτελείας.

Οι πρώτες αναφορές για την κατανάλωσή τους στη Γαλλία μάς πηγαίνουν πίσω στον 19ο αιώνα. Σε εφημερίδες της εποχής, οι δημοσιογράφοι αναφέρονται σε αυτές ως «πατάτες Pont Neuf». Το όνομα προκύπτει από το μέρος όπου κανείς μπορούσε να αγοράσει αυτό το νέο προϊόν στο Παρίσι, τη Γέφυρα Pont Neuf. Όπως διηγείται η εφημερίδα Le Parisien, οι περιπλανώμενοι έμποροι πουλούσαν τις πατάτες μέσα σε κορνέ που έφτιαχναν από τα βιβλία που είχαν μείνει απούλητα. Η ιδιαιτερότητά τους; Πωλούνταν ακριβά!

Γιατί ήταν τόσο ακριβές οι πατάτες;
Η τιμή τους εξαρτιόταν από το λάδι που σπαταλούσαν για να τις ετοιμάσουν. Πριν από 200 χρόνια δεν υπήρχαν σπορέλαια, που είναι πιο φθηνά, ούτε υπήρχαν άλλες λύσεις που θα έριχναν την τιμή -αλλά και την ποιότητα- του προιόντος. Το ελαιόλαδο ήταν πολύ ακριβό και για αυτό το συγκεκριμένο προιόν κατέληγε στα στομάχια όσων ειχαν την οικονομική ευχέρεια να το πληρώσουν!

Πότε άρχισε να κατεβαίνει η τιμή στις τηγανητές πατάτες
Άρχισαν να γίνονται πιο προσιτές όταν ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται ως συνοδευτικό για τα μύδια στα γαλλικά εστιατόρια. Αυτό συνέβη μετά το μέσο του 19ου αιώνα. Μάλιστα, τότε ήταν η εποχή που άρχισαν να εξάγονται και σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα το νέο αυτό έδεσμα να αποκτήσει γρήγορα παγκόσμια δημοτικότητα.

Σήμερα, καταναλώνονται παγκοσμίως πάνω από 11 εκατ. τόνοι τηγανητής πατάτας τον χρόνο! Το Βέλγιο κατέχει την πρωτιά στην εξαγωγή της. Βέβαια εμείς θα πούμε ότι οι καλύτερες τηγανητές πατάτες -και οι πιο υγιεινές και ελεγχόμενες- είναι αυτές που φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι μας.

πηγη olivemagazine.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button