ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υπέροχα ρολά τυριού με σπιτική ζύμη

Μια συνταγή για υπέροχα ρολά τυριού με σπιτική ζύμη. Τα φημισμένα “Guyanese” ρολά τυριού με την υπέροχη ζύμη που έχουν γίνει γνωστά σε όλο το κόσμο.

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη φύλλου:
  • 1/2 φλ. τσαγιού [115 γρ.] φρέσκο βούτυρο, αλατισμένο, κρύο σε κομματάκια
  • 1/2 φλ. τσαγιού [115 γρ.] μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. κάρυ σε σκόνη
  • 1/4 φλ. τσαγιού παγωμένο νερό
  • Για τη γέμιση:
  • 230 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
  • 1/2  κ.γ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. σάλτσα πιπεριάς [ή και περισσότερο προαιρετικά]
  • μια πρέζα σκόνη σκόρδου, πιπέρι, αποξηραμένο μαϊντανό ή θυμάρι
  • 1 ασπράδι αυγού χτυπημένο για άλειμμα της ζύμης
  • 1 αυγό + 1 κ.σ. νερό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη ζύμη: Σε μεγάλο μπολ βάζετε τα 2 φλ. τσαγιού αλεύρι, το 1 κ.γ. αλάτι, το 1/4 κ.γ. κάρυ και ανακατεύετε. Προσθέτετε τα 2 βούτυρα και τα χτυπάτε με το ειδικό εργαλείο του μίξερ, το γάντζο, μέχρι να κάνει η ζύμη μικρά γρομπαλάκια. Προσθέτετε σταδιακά το 1/4 φλ. τσαγιού κρύο νερό, συνεχίζοντας το χτύπημα, στη χαμηλότερη ταχύτητα ή ζυμώνετε με τα χέρια σας, μέχρι να έχετε μια αφράτη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια σας. Ίσως χρειαστεί και 2-3 κ.σ. περισσότερο κρύο νερό.
  2. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα, τη καλύπτετε καλά με μια μεμβράνη και τη πατάτε με τα χέρια σας, έτσι ώστε να τη πλατύνετε και την ισιώσετε σε ένα τετράγωνο σχήμα. Την αφήνετε στο ψυγείο για μερικές ώρες, ιδανικά και για ένα ολόκληρο βράδυ. Αφαιρείτε τη ζύμη από το ψυγείο μια ώρα πριν από τη χρήση, ώστε να μαλακώσει αρκετά και να γίνει εύπλαστη.
  3. Για τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μεγάλο μπολ τρίβετε στο τρίφτη το τυρί τσένταρ, προσθέτετε τη μουστάρδα, τη σάλτσα πιπεριάς, το σκόρδο σε σκόνη, μια πρέζα μαύρο πιπέρι, λίγο μαϊντανό ή θυμάρι αποξηραμένο και τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν.
  4. Απλώνετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη κόβετε σε 16 τετράγωνα κομμάτια [βλέπε φωτογραφία πιο κάτω] αν θέλετε μικρά ρολά,  ή 9 τετράγωνα για παχύτερα ρολά τυριού. Ισιώνετε με μικρό πλάστη ή ποτήρι αλευρωμένο κάθε τετράγωνο κομμάτι ζύμης σε ένα ορθογώνιο σχήμα.
  5. Χτυπάτε το ασπράδι αυγού και με ένα πινέλο βουρτσίζετε περιμετρικά τη ζύμη εσωτερικά. Πασπαλίζετε την άκρη της μεγαλύτερης πλευράς της ζύμης με 1 κ.σ. γέμιση τυριού και διπλώστε. Προσθέστε άλλη 1 1/2-2 κ.σ. μείγμα τυριών, βουρτσίστε με λίγο ασπράδι αυγού, “σφραγίστε” και διπλώστε έτσι ώστε η ραφή είναι στο κάτω μέρος. Με ένα πιρούνι, πιέστε τις 2 πλευρές και κόψτε τη ζύμη που προεξέχει με ένα μαχαίρι για καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα.
  6. Χτυπάτε το 1 αυγό με το 1 κ.σ. νερό. Βάζετε τα ρολά σε μεγάλο ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, τα αλείφετε καλά με το χτυπημένο αυγό με το νερό και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 16-18 λ περίπου μέχρι να ροδίσουν.

Οδηγίες για την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα:

Ανακατεύετε τα ξηρά συστατικά σε μεγάλο μπολ.

Προσθέτετε τα κομμάτια βουτύρου στο μείγμα και τα ζυμώνετε με γάντζο ή με πιρούνι ή με τα χέρια σας μέχρι να έχετε μικρά “γρομπαλάκια”.

Προσθέστε όσο κρύο νερό χρειάζεται για να έχετε μια ζύμη που να πλάθεται εύκολα.
Τοποθετήστε τη ζύμη σε μπάλα σε ένα κομμάτι πλαστική μεμβράνη και ισοπεδώνετε τη ζύμη σε ένα τετράγωνο σχήμα. Αυτό είναι σημαντικό, διότι θα σας βοηθήσει αργότερα όταν κόβετε τη ζύμη. Βάζετε στο ψυγείο τη ζύμη για περίπου 3-4 ώρες ή και ολόκληρο το βράδυ.
Εν τω μεταξύ, ανακατεύετε το τριμμένο τυρί με το 1/2 κ.γ. μουστάρδα, 1 κ.γ. σάλτσα πιπεριάς, μια πρέζα μαϊντανό, μαύρο πιπέρι και το σκόρδο σε σκόνη.

Ανακατεύετε να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.

Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και το κόβετε σε 16 τετράγωνα 2,5 x 2,5 εκ. περίπου. 
Πασπαλίζετε την επιφάνεια με αλεύρι και ισιώνετε τα τετράγωνα κομμάτια της ζύμης. Τα ανοίγετε σε ορθογώνιο σχήμα. 

Χτυπάτε το ασπράδι αυγού. 

Αλείφετε με πινέλο, περιμετρικά τις άκρες της ζύμης.

Τοποθετήστε περίπου 1 κ.σ. μείγμα τυριών στο κάτω μέρος της ζύμης και διπλώστε. Προσθέστε άλλη 1 1/2 κ.σ. μείγμα τυριών, βουρτσίστε με λίγο ασπράδι αυγού, διπλώστε, “σφραγίστε” και διπλώστε έτσι ώστε η ραφή είναι στο κάτω μέρος. Με ένα πιρούνι, πιέστε τις 2 πλευρές και κόψτε τες με ένα μαχαίρι για καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα. 
Τοποθετήστε όλα τα τυροπιτάκια σε ένα λαδωμένο ταψί ή πάνω σε χαρτί ψησίματος.
Χτυπάτε το 1 αυγό με τη 1 κ.σ. νερό άλειμμα. 
Βουρτσίζετε με πινέλο καλά την επιφάνεια κάθε ρολού για να δώσει ένα ωραίο χρώμα μετά το ψήσιμο.

Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 16-18 λ. Μπορείτε να τρυπήσετε τα ρολά του τυριού στην κορυφή με ένα πιρούνι, σε περίπτωση που το τυρί στάξει έξω κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε να μοσοκρυώσουν και τα απολαμβάνετε. 

0c6236bdbdad5b32585881e3ad5ecc04

πηγη sintayes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button