ΔΙΑΦΟΡΑ

Κορωνοϊός: Καλπάζει το τρίτο κύμα στην χώρα μας – Σενάριο Τσιόδρα για 1000 διασωληνωμένους το Πάσχα

Κορωνοϊός: Αμείωτος παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην χώρα καθώς χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.309 νέα κρούσματα, 751 διασωληνωμένους και 79 νεκρούς.

Η πορεία της πανδημίας και η επίδρασή της στην περαιτέρω αναπροσαρμογή των περιοριστικών μέτρων και κυρίως στη λειτουργία των σχολείων, θα εξεταστούν σήμερα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε προγραμματισμένη συνεδρίαση – για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων.

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν έστω τα Λύκεια την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου, και το αρμόδιο υπουργείο έχει ζητήσει από τους ειδικούς της Επιτροπής να εισηγηθούν σχετικά, με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιφυλάσσουν ανάλογα νέα και για άλλα πεδία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση στα νούμερα της πανδημίας του φονικού ιού και ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν με αγωνία την άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης για να δουν σημάδια της κορύφωσης (peak). Ενδεικτικά, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων τα ημερήσια κρούσματα αυξήθηκαν κατά 34%, οι θάνατοι κατά 72% και οι διασωληνωμένοι κατά 55%.

 Η πίεση στο ΕΣΥ είναι ασφυκτική

Χθες, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα αριθμός κρουσμάτων, 4.309, αλλά και ο μεγαλύτερος αριθμός τεστ, 75.182. Στην Αττική τα ημερήσια κρούσματα ανήλθαν σε 1.883 και στη Θεσσαλονίκη σε 622. Από τις χθεσινές εισαγωγές, 586, οι 263 καταγράφηκαν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου (44%).

Η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι μεγάλη. Ακόμη κι αν σταθεροποιηθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, το κύμα των ασθενών που θα φτάνουν στα νοσοκομεία τις επόμενες δέκα με 15 ημέρες μετά από κάθε εκτίναξη του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων, θα είναι ισχυρό.

Για τον λόγο αυτό οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας προετοιμάζονται να μετατρέψουν και άλλο νοσοκομείο, μετά το Θριάσιο, σε αποκλειστικό νοσοκομείο για ασθενείς με κορωνοϊό.

 Τα σενάρια του καθηγητή Τσιόδρα

Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται πλέον 2.454 ασθενείς, από τους οποίους οι 398 διασωληνωμένοι. Άλλοι 180 είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.

Στον σκληρό δείκτη των διασωληνωμένων αναφέρθηκε, ξετυλίγοντας ένα δυσοίωνο αλλά ορατό σενάριο, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας στη διάρκεια ομιλίας του στην Ακαδημία Αθηνών με θέμα “Πανδημία SARS-CoV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας”.

Σύμφωνα με αυτό, ο αριθμός των διασωληνωμένων θα ξεπεράσει τους 1.000 τον Μάιο, αν ο δείκτης αναπαραγωγής Rt, αυξηθεί στο 1,1 από 0,97 που ήταν στην επικράτεια προχθές. Εάν ο δείκτης RT διατηρηθεί στο 1, μπορεί να υπάρξει σταθεροποίηση περίπου στους 700 διασωληνωμένους ενώ εάν πέσει λίγο, στο 0, 8, τότε οι διασωληνωμένοι μπορεί να υποχωρήσουν περαιτέρω, να φτάσουν στους 200.

Όλες αυτές οι μικρές αυξομειώσεις στη μεταδοτικότητα και στον δείκτη Rt μπορούν να φέρουν τεράστιες διαφορές και στους σκληρούς δείκτες που μελετούν οι ειδικοί.

Όταν ξεκινάς με 1.000 ασθενείς και έχεις το R στο 1,1 φτάνεις μέσα σε έναν μήνα στους 25.000 ασθενείς”, τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Υπενθύμισε δε το γεγονός ότι ο δείκτης Rt έχει διατηρηθεί στο 1 ή και ελαφρώς κάτω από τη μονάδα, χάρη στα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στη χώρα.

Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι όσο ανοίγει η “ψαλίδα” μεταξύ νοσηλειών και εξιτηρίων, όπως συμβαίνει στα νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα, τότε εντείνεται η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Τέλος, ο καθηγητής ανέφερε ως παράδειγμα προς αποφυγή ό,τι συνέβη στη Χιλή.

“Το αντιπαράδειγμα είναι η Χιλή. Μπορεί αύριο να είμαστε εμείς. Το 30% των ανθρώπων εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση.

Η τοπική κυβέρνηση αγόρασε πολλά εμβόλια και εμβολίασε τον πληθυσμό. Τι έγινε όμως; Επικοινωνιακά δεν στήριξαν το μήνυμα. Υπήρξε τεράστια πτώση της συμμόρφωσης, έγινε άρση των μέτρων και, δυστυχώς, η Χιλή ζει ένα τεράστιο επιδημικό κύμα με πολλαπλές εισαγωγές στα νοσοκομεία και θανάτους”, τόνισε ο κ. Τσιόδρας..

athensmagazine.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button