ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μυστικά για τέλεια κεφτεδάκια σαν της μαμάς(Συνταγή)

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

 

Τα κεφτεδάκια είναι αγαπημένο φαγητό που φέρνει μνήμες από την παιδική μας ηλικία, από κυριακάτικα τραπέζια, επισκέψεις στη γιαγιά και τον παππού, αλλά και από εκδρομές στη θάλασσα όπου ήταν το κλασικό κι απαραίτητο σνακ. Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί γιατί εμείς δεν μπορούμε να τα πετύχουμε; Τα παρακάτω μυστικά είναι η συνταγή της επιτυχίας για τέλεια κεφτεδάκια σαν της γιαγιάς και της μαμάς.

  • Για να είναι αφράτα, πρώτο και πολύ σημαντικό είναι το ότι ο κιμάς  δεν πρέπει να είναι τελείως άπαχος. Ζητήστε, λοιπόν, από το κρεοπώλη σας να σας τον κόψει από κομμάτι κρέατος που να έχει και λίγο λίπος, ενώ προτιμήστε καλύτερα μοσχαρίσιο κρέας.
  • Πολύ σημαντικό είναι να του ζητήσετε να περάσει τον κιμά δυο φορές από την μηχανή ώστε να μην διαλυθούν αργότερα στο πλάσιμο.
  • Τα υλικά  που θα χρειαστείτε για να γίνουν αφράτα είναι ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί που θα έχετε ήδη μουλιάσει σε νερό, λίγο ξίδι από κρασί  και ελαιόλαδο που θα τα προσθέσετε στον κιμά πριν αρχίσετε το ζύμωμα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Μόλις πλάσετε το μείγμα, πρέπει να το σκεπάσετε με μεμβράνη κουζίνας και να το αφήσετε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά με 1 ώρα.
  • Για να είναι μυρωδάτα, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα για πλάσιμο ρίγανη, δυόσμο ή και βασιλικό.
  • Βέβαια, για πετυχημένα κεφτεδάκια, μέγαλο ρόλο παίζει και το τηγάνισμα, αλλά και το σκεύος, αφού χρειάζεται ένα μεγάλο τηγάνι. Προτιμήστε να τα αλευρώσετε και να τα βουτήξετε σε ζεστό ελαιόλαδο, που θα πρέπει ως προς την ποσότητα, να καλύπτει το μισό κεφτεδάκι.
  • Στο τηγάνι, πρέπει να τα βάζετε λίγα λίγα κι όχι όλα μαζί.
  • Δεν χρειάζονται πολύ ώρα τηγάνισμα, παρά περίπου 4-5  λεπτά η κάθε πλευρά.
  • Μην ξεχάσετε να τα στραγγίξετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να αποβάλλουν τα περιττά λάδια.

Υλικά

  • 800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά ή ανάμεικτο με χοιρινό κιμά
  • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα, τριμμένα
  • 1 ντομάτα ώριμη, τριμμένη
  • 2 κ.σ. ξίδι από κρασί
  • 3 κ.σ. ούζο
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γλ. βασιλικός
  • 2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά και τον περιχύνουμε με το ξίδι και το ούζο. Το ξίδι και το ούζο θα σπάσουν τις ίνες του κιμά και θα αφρατέψουν τα κεφτεδάκια. Κάνουμε μια λακκούβα στον κιμά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ψωμί μουσκεμένο και τριμμένο. Τρίβουμε τα κρεμμύδια πάνω στον κιμά γιατί χρειαζόμαστε τα υγρά τους στη ζύμη. Τρίβουμε και τη ντομάτα, σπάμε το αυγό, προσθέτουμε τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά το μείγμα του κιμά, μέχρι να μην έχει πια σβόλους και να έχει αφρατέψει καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο το λιγότερο 30΄. Όσο παραπάνω τον αφήσουμε τόσο πιο ωραία θα μοσχοβολάνε οι κεφτέδες. Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες (βουτάμε τα χέρια σε ούζο για να μην κολλάει ο κιμάς) και τους πατάμε να γίνουν πλακέ ανάμεσα στις παλάμες. Τους αλευρώνουμε, τους τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τους τηγανίζουμε, πάντα σε ελαιόλαδο, για περίπου 3΄ από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τους σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και χωριάτικη σαλάτα.

Συνταγή για 4 μερίδες

Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος 20 λεπτά

Πηγή: www.argiro.gr

 

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button