ΔΙΑΦΟΡΑ

Π. Γεώργιος Μεταλληνός: Σε λαϊκό προσκύνημα τώρα το σκήνωμα- Αποκλειστικές εικόνες

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE: Στις 14.00 ώρα Ελλάδος αναμένεται να τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία για τον μακαριστό Πρωτοπρεσβύτερο και Ακαδημαϊκό κυρό Γεώργιο Μεταλληνό.

Π. Γεώργιος Μεταλληνός: Της εξοδίου ακολουθίας αναμένεται να προστεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων. Πλήθος Ιεραρχών θα συμπροσευχηθεί αφού σε αρκετούς ο Παπα- Γιώργης, όπως του άρεσε να τον προσφωνούν, ήταν Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο μακαριστός εκοιμήθη την Πέμπτη, αφήνοντας πίσω ένα σπουδαίο συγγραφικό (και όχι μονο) έργο.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 11 Μαρτίου 1940. Διάκονος χειροτονήθηκε στην Γερμανία την 16η Μαΐου 1971 και Πρεσβύτερος την 23η Μαΐου του ιδίου έτους, υπό του Μητροπολίτου Γερμανίας κυρού Ιακώβου.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική και τη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αναγορεύθηκε διδάκτορας Θεολογίας στην Αθήνα και Φιλοσοφίας και Ιστορίας στην Κολωνία της Γερμανίας.

Υπήρξε μέλος πολλών Επιστημονικών Συλλόγων και εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος και της Κύπρου σε Συνέδρια, ενώ από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως ένας εκ των συγχρόνων σπουδαιότερων θεολόγων. Διακρίθηκε από τον παγκόσμιο επιστημονικό κόσμο για την σοφία, την κατάρτισή του και το περισπούδαστο έργο του, αλλά και την πιστότητά του προς την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας.

Ο Μακαριστός Παπα- Γιώργης όπως του άρεσε να τον προσφωνούν «ενσάρκωσε» μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων που οι ιστορικές συγκυρίες της στέρησαν τα στοιχειώδη όμως εκείνη η γενιά, με πολύ κόπο είναι αλήθεια, κατάφερε να πάρει πίσω όσα τις στέρησαν και με τις «στέρεες» βάσεις της πίστης στο Θεό και στην αγάπη για τη ζωή κατάφερε να αναγεννηθεί από την τέφρα της.

Ποιός όμως ήταν αλήθεια ο μακαριστός π. Γεώργιος Μεταλληνός; Ήταν το φτωχό παιδί που γεννήθηκε μέσα στις στάχτες του πολέμου στην Κέρκυρα; Ήταν ο μοναχογιός που είδε τους γονείς του να χωρίζουν; Ήταν ο λάτρης της μουσικής και του σαξόφωνου, για τον οποίο δύο μεγάλοι συνθέτες της εποχής μας αναφέρονται στο βιογραφικό βιβλίο των δημοσιογράφων Αντώνη Μακατούνη και Κώστα Παππά για τον σπουδαίο κληρικό- με τίτλο «Ονομάζομαι Γεώργιος Μεταλληνός»- με τα πιο κολακευτικά λόγια;

Ήταν ο μαθητής που αρίστευσε; Ήταν ο Πανεπιστημιακός δάσκαλος που από τα χέρια του πέρασαν χιλιάδες φοιτητές; Ήταν ο ξενιτεμένος ιερέας που βρέθηκε στη Γερμανία και με πολύ κόπο στάθηκε κοντά σε τόσους Έλληνες που βρέθηκαν επίσης εκεί ξενιτεμένοι;

Ήταν ο πατέρας τριών παιδιών και ο σύζυγος μιας ενδιαφέρουσας προσωπικότητας της πρεσβυτέρας Βαρβάρας; Ήταν ο άνθρωπος που σε όλη του τη ζωή υπερασπίστηκε με σθένος την Ορθοδοξία, μη φοβούμενος για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτός του ο αγώνας; Ήταν όλα αυτά μαζί, μα περισσότερο ήταν η επιδίωξή του, η συνεχής πάλη του να είναι μια εικόνα του Θεού. Αν τον ρωτούσες για τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα και την ανθρώπινη σοφία θα σου απαντούσε «κι αυτά χρήσιμα είναι μα χωρίς Θεό τι να τα κάνεις»;

πηγη ekklisiaonline.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button