ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς φτιάχνουμε προζύμι, πώς το διατηρούμε και πώς γίνεται το ανάπιασμα

Υλικά  : • Αλεύρι με περιεκτικότητα τουλάχιστον 12 γρ. (12%) σε πρωτεΐνη • Χλιαρό νερό

Extra Tips: • Η θερμοκρασία περιβάλλοντος και το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε είναι 2 παράγοντες που επηρεάζουν τη δραστηριότητα των μικροοργανισμών του προζυμιού. Για το λόγο αυτό μπορεί να χρειάζεται κάποιες ημέρες (ιδιαίτερα τις 3 τελευταίες ημέρες) να βάλετε περισσότερο αλεύρι ή λιγότερο νερό για να πετύχετε την πυκνότητα που σας δείχνουμε. • Εάν δεν έχετε εμπειρία στην παρασκευή προζυμιού μπορείτε να ξεκινήσετε χρησιμοποιώντας αλεύρι για τσουρέκια με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη τουλάχιστον 12 γρ (12%) για να σας πετύχει το προζύμι. Το αλεύρι ολικής άλεσης και το κίτρινο αλεύρι είναι πιο δύσκολα στη διαχείρισή τους. • Τους πρώτους 1-2 μήνες το προζύμι δεν θα είναι πολύ δυνατό και το ψωμί σας θα αργεί να φουσκώσει (δηλαδή θα χρειάζεται περίπου 2,5 ώρες) αλλά όσο περνάει ο καιρός το προζύμι γίνεται πιο δυνατό και το ψωμί θα φουσκώνει πιο γρήγορα (δηλαδή θα χρειάζεται περίπου 1,5 ώρα). Βέβαια το φούσκωμα του ψωμιού επηρεάζεται και από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Διαδικασία παρασκευής προζυμιού : 1η Ημέρα : Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ ρίχνουμε 50 γρ. χλιαρό νερό και 2 γεμάτες κουτ. σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός. Έπειτα σκεπάζουμε το προζύμι με μια πετσέτα και το αφήνουμε για ένα 24ωρο στο πιο ζεστό μέρος του σπιτιού. Η ιδανική θερμοκρασία για να φουσκώσει το προζύμι μας είναι γύρω στους 20 οC. 2η Ημέρα : Ταΐζουμε το προζύμι μας ρίχνοντας 50 γρ. χλιαρό νερό και 2 γεμάτες κουτ. σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στο ίδιο μέρος για ένα 24ώρο. 3η Ημέρα : Ταΐζουμε το προζύμι μας ρίχνοντας περίπου 25 γρ. χλιαρό νερό και 2,5 γεμάτες κουτ. σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στο ίδιο μέρος για ένα 24ώρο. 4η, 5η και 6η Ημέρα : Ταΐζουμε το προζύμι μας ρίχνοντας περίπου 25 γρ. χλιαρό νερό και 3 γεμάτες κουτ. σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στο ίδιο μέρος για ένα 24ώρο. 7η Ημέρα  : Αφαιρούμε την κρούστα και συμπεραίνουμε ότι το προζύμι μας είναι έτοιμο καθώς έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά : α) Έχει φουσκώσει, β) Έχει ευχάριστη όξινη μυρωδιά, γ) Έχει σχηματιστεί το πλέγμα που φαίνεται στο βίντεο.

Διαδικασία διατήρησης του προζυμιού στο ψυγείο : Σε ένα μπολ βάζουμε την ποσότητα του προζυμιού που θέλουμε να διατηρήσουμε στο ψυγείο μετρώντας την σε κουτ. σούπας και προσθέτουμε περίπου την ίδια ποσότητα αλευριού μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι. Στην περίπτωση μας βάλαμε 4 κουτ. σούπας προζύμι σε ένα μπολ και προσθέσαμε 3 γεμάτες κουτ. σούπας αλεύρι. Αφήνουμε το ζυμαράκι να φουσκώσει 7-8 ώρες σκεπασμένο με το καπάκι του μπολ σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις φουσκώσει προσθέτουμε ελαιόλαδο κλείνουμε το μπολ με το καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο όπου διατηρείται έως και 15 ημέρες.

Διαδικασία αναπιάσματος : Το προηγούμενο βράδυ από την ημέρα που θέλουμε να ζυμώσουμε βγάζουμε από το ψυγείο το ένα ζυμαράκι προζυμιού και το αφήνουμε για περίπου 1 ώρα για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια μετράμε την ποσότητα του αλευριού που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε για να ζυμώσουμε και παίρνουμε το ¼ αυτής και το βάζουμε μέσα στο προζύμι. Δηλαδή για να φτιάξουμε ψωμί χρησιμοποιώντας 1 κιλό αλεύρι, παίρνουμε τα 250 γρ. αλευριού και τα προσθέτουμε στο προζύμι μας. Στη συνέχεια προσθέτουμε 200 γρ. χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια κολλώδης ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αν είναι πιο κρύος ο καιρός και με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 10-12 ώρες. Την άλλη μέρα το πρωί το προζύμι είναι έτοιμο για να ζυμώσουμε. Για να έχουμε συνέχεια φρέσκο προζύμι στο ψυγείο, κρατάμε από το ανάπιασμα – πριν το χρησιμοποιήσουμε – 4 κουτ. σούπας, προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας αλεύρι και φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι. Στη συνέχεια ακολουθούμε τα βήματα της διατήρησης του προζυμιού στο ψυγείο.

Διαδικασία επαναφοράς προζυμιού που διατηρείται στην κατάψυξη  : Για να επαναφέρουμε το προζύμι που διατηρήσαμε στην κατάψυξη το αφήνουμε να μέχρι να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια ταΐζουμε το ζυμαράκι 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Την 1η φορά βάζουμε το ζυμαράκι σε ένα μπολ μαζί με 2 κουτ. σούπας αλεύρι και 50 γρ. νερό και φτιάχνουμε έναν πυκνό χυλό. Στα επόμενα ταΐσματα αυξάνουμε την ποσότητα του αλευριού και μειώνουμε την ποσότητα του νερού ανάλογα με την εικόνα του χυλού μας. Μετά από 2 ημέρες θα έχει φουσκώσει και θα είναι έτοιμο για να το αναπιάσουμε αν θέλουμε να ζυμώσουμε ή για να το διατηρήσουμε στο ψυγείο.

Διάρκεια παρασκευής προζυμιού : 6-7 ημέρες Ποσότητα προζυμιού : 350 γρ. Χρόνος διατήρησης του προζυμιού σε ζυμαράκι στο ψυγείο : 15 ημέρες Χρόνος διατήρησης του προζυμιού σε ζυμαράκι στην κατάψυξη: 3 μήνες

Δείτε παρακάτω το βίντεο

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button