ΥΓΕΙΑ

Προσοχή! Γιατί δεν πρέπει να κόβετε ένα χάπι στη μέση

2465

 

Ορισμένα χάπια είναι αρκετά μεγάλα σε μέγεθος, κάτι που κάνει την κατάποσή τους δυσκολότερη. Κάποιοι άνθρωποι μάλιστα δυσκολεύονται ούτως ή άλλως να καταπιούν ένα χάπι ή μια κάψουλα, οπότε επιλέγουν να κόψουν σε μικρότερα κομμάτια το φάρμακο ή να το διαλύσουν για να μπορέσουν να το πάρουν.

Η πρακτική αυτή όμως είναι λανθασμένη και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες επιπλοκές.

Αρκετά χάπια διαθέτουν ένα χρωματιστό περίβλημα που παρασκευάζεται από ζάχαρη, τόσο για να ξεχωρίζουν όσο και για να είναι πιο ευχάριστα στη γεύση. Άλλοτε πάλι, το διακριτό περίβλημα του φαρμάκου εξυπηρετεί την ίδια τη δράση του. Αυτό είναι που καθορίζει εάν μπορούμε να κόψουμε, να λιώσουμε ή να διαλύσουμε ένα χάπι.

Όσα φάρμακα είναι απλώς στερεοποιημένη σκόνη, όπως ορισμένα παυσίπονα, μπορούν να διαλυθούν, αρκεί να λαμβάνεται ολόκληρη η δόση –δηλαδή ολόκληρο το χάπι.

Όσα όμως διαθέτουν προστατευτικό περίβλημα πρέπει να λαμβάνονται ως έχουν. Το περίβλημα προστατεύει από πιθανό ερεθισμό του οισοφάγου ή εξασφαλίζει ότι τα ενεργά συστατικά του φαρμάκου απελευθερώνονται με αργό ρυθμό ώστε να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε άλλες περιπτώσεις, το περίβλημα εξασφαλίζει ότι το χάπι δεν θα διαλυθεί από τα οξέα του στομάχου και ότι το φάρμακο θα απελευθερωθεί σε κάποιο κατώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος, όπως πρέπει.

Διαβάζετε πάντα τις οδηγίες εντός της συσκευασίας και συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας ώστε να εξασφαλίσετε τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που λαμβάνετε.

πηγη onmed

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button