ΔΙΔΑΧΕΣ

Πρωτοχρονιά: Ας μη χαρούν οι δαίμονες μαζί μας

Τί πρέπει να προσέξουμε για να μην γίνει από ευλογία Θεού αιτία κόλασης

Ορθόδοξος βηματοδότης – Για το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Κάποτε στον Άγιο Γεράσιμο της Κεφαλληνίας μία δαιμονισμένη (στην πραγματικότητα το δαιμόνιο μέσα από αυτήν) έλεγε:
εμείς χαιρόμαστε περισσότερο τρεις φορές τον χρόνο: την Πρωτοχρονιά, τις Απόκριες και το καλοκαίρι.

Τί εννοούσε το δαιμόνιο;
Εννοούσε ότι σε αυτές τις τρεις περιόδους του χρόνου γίνονταν οι μαζικότερες και μεγαλύτερες αμαρτίες από τους χριστιανούς:
την πρωτοχρονιά, όταν καταστρέφονται άνθρωποι και οικογένειες ολόκληρες με την χαρτοπαιξία
τις Απόκριες, όταν διαπράττονται διάφορες ασωτείες
το καλοκαίρι, με την έκλυση των ηθών που επικρατεί κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές, εξαιτίας της γύμνιας και του τουρισμού.

Τί πρέπει λοιπόν να προσέξουμε ώστε κατά την πρωτοχρονιά να μην δώσουμε χαρά στους δαίμονες, αλλά στον Θεό;
Η πρωτοχρονιά είναι μία μεγάλη διπλή εορτή για την Εκκλησία μας.
Πρώτα πρώτα εορτάζουμε μία δεσποτική εορτή, την Περιτομή του Χριστού, δηλαδή την άκρα συγκατάβασή Του προς εμάς τους ανθρώπους, που έφτασε στο σημείο να καταδεχθεί«σπαργάνων περιβολήν» και «σαρκός την περιτομήν, ο οκταήμερος κατά την Μητέρα, ο άναρχος κατά τον Πατέρα».

Δεύτερον εορτάζουμε την εορτή του Μεγάλου Βασιλείου, ενός από τους τρεις στύλους της Εκκλησίας μας, μαζί με τον άγιο Γρηγόριο Θεολόγο και τον άγιο Χρυσόστομο.
Κατ’ ακρίβεια, η Εκκλησία μας δεν εορτάζει την έναρξη του έτους στις 1 Ιανουαρίου, αφού η ακολουθία για την ευλογία του νέου έτους τελείται στην αρχή του εκκλησιαστικού έτους, δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, από διάκριση η Εκκλησία δέχεται και την «κοσμική» πρωτοχρονιά, τελώντας κατά την 1η Ιανουαρίου δοξολογία σε όλους τους ναούς, ευλογώντας το νέο έτος, κόβοντας βασιλόπιττες κ.λπ..
Αυτό όμως που δεν ευλογεί είναι η αφιέρωση της πρώτης βραδιάς του έτους σε αμαρτίες και ασωτείες, δηλαδή σε χαρτοπαίγνια, μέθη, ακολασίες κ.λπ.. Έχει βάλει και εδώ την ουρά του ο διάβολος και κατάφερε να γίνεται η εορτή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ώστε το πρωί να μην εκκλησιάζεται ο κόσμος, αφού έχει σπαταλήσει όλο το βράδυ του σε διάφορες ανωφελείς ή και αμαρτωλές διασκεδάσεις.

Όμως, για έναν χριστιανό η παραμονή της πρωτοχρονιάς σημαίνει προετοιμασία για να δεχθεί τον Χριστό με την θεία Κοινωνία στην Λειτουργία της πρώτης του έτους.
Πολλοί χριστιανοί μάλιστα έχουν την καλή συνήθεια να πηγαίνουν σε αγρυπνίες το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.
Η εορτή κορυφώνεται με την Θεία Λειτουργία και μετά έχουμε όλη την ημέρα για να εορτάσουμε, να κόψουμε την βασιλόπιττα, να φάμε, να πιούμε. Όσο για τα χαρτιά, αυτά θα ήταν καλύτερο να τα διώξουμε τελείως από τα σπίτια μας, ώστε να μην γίνουν ποτέ αγωγοί δαιμονικών ενεργειών για αυτό.

Πολλοί βέβαια θα αναρωτηθούν: καλά και τα ρεβεγιόν;
Η απάντηση είναι:
Ποιού την χρονιά θα ευλογήσει περισσότερο ο Θεός;
Αυτού που η έναρξη του νέου έτους θα τον βρει να προσεύχεται σε Αυτόν ή αυτού που θα τον βρει να διασκεδάζει ή και να αμαρτάνει;

πηγη vimaorthodoxias.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button