ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 6 καλύτερα τρόφιμα για τον εγκέφαλό μας, σύμφωνα με διατροφολόγο του Χάρβαρντ

Το έχουμε ξαναπεί ότι η υγεία του εντέρου επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου μας και ότι υπάρχουν τροφές που επιδρούν είτε θετικά είτε αρνητικά στην ψυχική μας υγεία. Σύμφωνα με έναν διατροφολόγο- ψυχίατρο του Χάρβαρντ, ο οποίος είναι και ερευνητής στον τομέα της υγείας του εγκεφάλου, υπάρχουν κάποιες τροφές που βοηθούν τον εγκέφαλό μας να φτάσει στο ζενίθ της αποδοτικότητάς του.

Δείτε ποιες είναι αυτές:

Μπαχαρικά
Εκτός του ότι προσθέτουν αρώματα και γεύση στα φαγητά μας, έχουν αντιοξειδωτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να προστατεύουν τον εγκέφαλό μας από το οξειδωτικό στρες. Δυο πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό μας μπαχαρικά είναι ο κουρκουμάς και το σαφράν. Το πρώτο, χάρη στην κουρκουμίνη, τη βασική του ουσία, βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και προστατεύει τη μνήμη. Το σαφράν από την άλλη, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, συντελεί στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Μαύρη Σοκολάτα
Περιέχει σίδηρο που βοηθά στους νευρώνες του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση. Παράλληλα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μειώνοντας, σύμφωνα με έρευνες, τα περιστατικά της κατάθλιψης. Οι διατροφολόγοι συνιστούν να καταναλώνουμε μαύρη και όχι γάλακτος καθώς περιέχει πολύ λιγότερη ζάχαρη.

Προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση
Σε αυτά συγκαταλέγονται τα προϊόντα που αναμειγνύουν γάλα, λαχανικά ή άλλα ωμά υλικά με βακτήρια και διατροφική μαγιά.
Μερικά παραδείγματα είναι το γιαούρτι, το κίμτσι και η kombucha. Αυτά είναι πηγές καλών βακτηρίων, που προάγουν την υγεία του εντέρου και καταπολεμούν την κατάθλιψη.
Το γιαούρτι με τα προβιοτικά είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία του εγκεφάλου. Προσοχή όμως, να επιλέγετε τα σωστά προϊόντα, όχι τα επιδόρπια γιαουρτιού, καθώς τα τελευταία έχουν και πολλές θερμίδες και δεν περιέχουν καθόλου καλά βακτήρια.

Αβοκάντο
Είναι πηγή μαγνησίου, κάτι που βοηθά άμεσα στην υγεία του εγκεφάλου. Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν συνδέσει την κατάθλιψη με τη μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου.

Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι πηγή Ω3- λιπαρών, τα οποία βελτιώνουν την μνήμη και την γνωστική ικανότητα. Οι διατροφολόγοι συστήνουν ¼ του φλιτζανιού καθημερινώς, χωρίς αλάτι. Μπορείτε να τα καταναλώνετε είτε σκέτα είτε μέσα σε σαλάτες.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως η λαχανίδα (kale) ή το σπανάκι έχον φλαβονοειδή και Βιταμίνη Ε, θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τον οργανισμό ενάντια στην άνοια. Παράλληλα, αποτελούν πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο έχει ευεργετικές ιδιότητες στην ψυχική υγεία.

πηγη olivemagazine.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button