ΔΙΔΑΧΕΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Η «ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ» ΓΙΟΓΚΑ

 

Επειδή αρκετοί άνθρωποι παγκοσμίως νομίζουν ότι η πολυδιαφημιζόμενη και ευρέως διαδεδομένη  γιόγκα είναι μια απλή και γυμναστική πρακτική, χωρίς να έχουν αντίληψη του αποκρυφιστικού και ασύμβατου χαρακτήρα της με την Χριστιανική πίστη, είμαστε αναγκασμένοι ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί να ενημερώσουμε τους εν Χριστώ αδερφούς μας.

Ιδιαιτέρως τον τελευταίο καιρό πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα και όχι μόνο, ως προς το ποιοι μπαίνουν στα σχολεία των παιδιών μας και ειδικά στο Δημοτικό Σχολείο. Ο νευραλγικός χώρος της παιδείας, που καλείται να διαμορφώσει υγιείς και ολο­κληρωμένες προσωπικότητες και μάλιστα στην πιο κρίσιμη, ευαίσθητη και ευάλωτη ηλικία του παιδιού, την προεφηβική, δέχεται όλο και συχνότερη επίθεση -στρατευμένη και μεθοδευμένη, αντίθετη με τα ισχύοντα κατά το Ελληνικό Σύνταγμα, αντιπαιδαγωγική και ακατάλληλη- από πολυεθνικές οργανώσεις ινδουιστικού θρη­σκευτικού χαρακτήρα, που προωθεί διεθνώς τη yoga.

Οφείλουμε, λοιπόν, από ποιμαντικό ενδιαφέρον, να ενημερώσουμε για την επικινδυνότητα των ασκήσεων και της φιλοσοφίας της γιόγκα και το ασυμβίβαστο τους με την υγεία του ανθρώπου και την παράδοση αυτού του τόπου.

Η yoga, δεν είναι απλή γυμναστική για χαλάρωση. Το να αποσυνδέει κανείς τη γιόγκα ως τεχνική χαλάρωσης από την ινδουιστική πίστη, είναι σα να πιστεύει ότι διαχωρίζεται το μυϊκό από το νευρικό σύστημα τού ανθρώπου. Αυτά τα δύο όμως πάνε πακέτο!

Αλλά και απλά σκεπτόμενοι, τόσους αιώνες, χωρίς αύτη, δεν πετυχαίναμε τη χαλάρωση και την ευεξία; Η γιόγκα μας έλειπε;

Μήπως επίσης, πρέπει να μας προβλη­ματίσει ότι χώροι που ασπάζονται και υιο­θετούν τον αποκρυφισμό κι άλλα συναφή και μη ρεύματα, καθώς και πολλά, δυστυχώς, γυμναστήρια λόγω της παραπλη­ροφόρησης γύρω από το θέμα, προωθούν τη γιόγκα;

Ας δούμε όμως τι μας αποκαλύπτουν οι ειδικοί:

Σωματικοί κίνδυνοι.

Η ίδια η Αμερικανική Ένωση Γιόγκα αποτρέπει τη χρήση της γιόγκα στα παι­διά, αλλά και στις εγκύους και θηλάζου­σες μητέρες, επισημαίνοντας ότι: «είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τις εγκύους να κάνουν ασκήσεις γιόγκα, εξαιτίας της πι­θανότητας εμβολισμού αγγείων με αέρα»1. Επίσης, πολλοί δάσκαλοι γιόγκα, αλλά και η Αμερικανική Ένωση Γιόγκα τονί­ζουν τους σωματικούς κινδύνους που συνεπάγεται η γιόγκα για τα παιδιά κάτω των 16 ετών. Σε διάφορες γιογκικές Ιστοσελίδες επισημαίνονται μεταξύ άλλων και οι αναπνευστικοί κίνδυνοι της γιόγκα: υπεραερισμός, τραυματισμοί του διαφράγ­ματος και άλλων αναπνευστικών μυών και κατάρρευση των πνευμόνων από τις αναπνευστικές ασκήσεις γιόγκα.

Πνευματικοί κίνδυνοι.

Ψυχιατρικές μελέτες αναφέρουν τις ψυ­χιατρικές επιπλοκές του διαλογισμού, ο οποίος αποτελεί σύστημα της γιόγκα, και σοβαρές μελέτες εξειδικευμένων ψυχολόγων κατονομάζουν τις ποικίλες βλάβες που παρουσιάζονται στους ανθρώπους που ασκούν διαλογισμό και γιόγκα.

Η γιόγκα δεν είναι γυμναστική, αλλά πνευματικό μονοπάτι, το οποίο σύμφωνα με τις μελέτες των ειδικών, αλλά και του γκουρού Ραζνίς, μπορεί να οδηγήσει σε «προσωρινή ή μόνιμη απώλεια της λογικής» .

Να σημειωθεί δε ότι και ο γκουρού Satyananda, ιδρυτής του Satyanandashram ομολογεί:

«Θερμά σάς παρακαλώ όλους τους ομιλητές και όλους αυτούς οι οποίοι την εξασκούν να μην υποβιβάζουν την Γιό­γκα κάτω τού αληθινού σκοπού της. Εάν θέ­λεις να κάνεις γιόγκα μόνον για την ομορφιά σου, υπάρχουν γι’ αυτό το σκοπό τα κέντρα ομορφιάς. Παρακαλώ πήγαινε σ’ αυτά και μην έρχεσαι στα κέντρα της Γιόγκα. Εάν θέλεις επίσης να φορμάρεις το σώμα σου, υπάρχουν και κέντρα φυσιοθεραπευτικής αγωγής καθώς και άλλα παρόμοια μέρη για να πας. Πήγαινε λοιπόν εκεί. Γιατί στα κέντρα της Γιόγκα θα πρέπει μόνο ο σκοπός της ανάπτυξης της συνειδητότητάς σου να σε φέρνει. Εάν δεν ενδιαφέρεσαι εσύ για αυτήν την ανάπτυξη, τότε βεβαίως, μη δι­στάσεις να ζητήσεις αλλού αυτό που ζητάς».

 

Άρα το ιδανικό της γιόγκα, δεν είναι η υγεία και η ευεξία, αλλά η εξουδετέρωση του σώματος και ολόκληρες της προσωπι­κότητας του ανθρώπου…

Εξάλλου είναι ανατριχιαστική αν όχι και εξωφρενική η αποκάλυψη από τον «ηγούμενο» του ναού της γιόγκα (Gorak Nat) στο Πακιστάν, σχετικά με την πραγ­ματική φύση της γιόγκα: «η γιόγκα είναι η τέχνη τού να πεθαίνει κανείς, όχι τού να ζήσει!». «Απλώς πολλοί πωλούν τη γιόγκα στη Δύση σαν κάτι που καλυτερεύει την υγεία»4.

Η ελληνορθόδοξη κληρονομιά μας έχει ως κέντρο την εν Χριστώ εμπειρία, την ένταξη τού ανθρώπου στο μυστικό σώμα τού Κυρίου μας, δια των μυστηρίων της Εκκλησίας μας. Έτσι συγκροτείται και ολοκληρώνεται η προσωπικότητα του παιδιού. Αυτά μας δίδαξαν οι Άγιοί μας. Αυτούς δεν επικαλούμαστε στις δυσκολίες μας; Αυτούς δεν έχουμε ως πρότυπα πάσης φύσεως ηρεμίας και ευεξίας; Τι τον θέλου­με τον μουντό, καταθλιπτικό, μεσαιωνικό, μονιστικό, μπερδεμένο και άκρως προβλη­ματικό κόσμο της γιόγκα;

Για άλλη μία φορά, τα παιδιά μας, οι μα­θητές του Δημοτικού Σχολείου, καλούνται να λειτουργήσουν αναγκαστικά και ανε­λεύθερα, ως πειραματόζωα, αδυνατώντας να προστατευθούν από την πτυχή αυτή του αποκρυφισμού, μια ευθύνη που βαραίνει, αν μη τι άλλο, εμάς τους μεγαλύτερους, τους θεσμούς, την κοινωνία, το σχολείο, τους γονείς, τον καθένα μας προσωπικά.

Δεν θα αντιδράσουμε;

Και δεν είναι να πει κανείς «το δικό μου το παιδί δεν θα συμμετέχει», διότι ειδικά όταν τέτοιου είδους τεχνικές γίνονται ενδι­αμέσως των υπολοίπων μαθημάτων, ποιος μαθητής και δη του Δημοτικού θα αρνηθεί μία καινούργια εμπειρία, στην οποία θα μετέχουν οι περισσότεροι συμμαθητές του;

Αλλά και πέρα από την ψυχοσωματική βλάβη που τα συστήματα αυτά επιφέρουν, δεν καταλαβαίνουμε ότι ανελέητα, από παντού, κάποιοι χτυπούν την Ορθοδοξία μας;

 


πηγη aoratospolemostheblog0.wordpress.com 

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button