ΥΓΕΙΑ

Τι κάνει ο πολύς ο ύπνος στα μικρά παιδιά;

Λένε πως ο ύπνος θρέφει τα παιδιά και έχουν δίκιο. Τώρα οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όχι μόνο τα θρέφει, αλλά και τα κάνει εξυπνότερα. Η διαδικασία του ύπνου αποτελεί τα θεμέλια για τη ανάπτυξη της μνήμης ενός μωρού και μετέπειτα που θα μεγαλώσει.

Επιστήμονες από μια κοινή επιστημονική ομάδα των πανεπιστημίων του Σέφιλντ (Αγγλία) και Μπόχουμ (Γερμανία) με επικεφαλής την καθηγήτρια Σάμπιν Σικχάγκεν, αφού μελέτησαν τις αντιδράσεις πριν και μετά τον ύπνο σε 220 μωρά και λίγο μεγαλύτερα παιδάκια, μέχρι 1 έτους, διαπίστωσαν ότι η μνήμη των παιδιών που κοιμούνται καλά και αρκετά, μεγαλώνει και τα βοηθάει στο υπόλοιπο της ζωής τους.

Το πρώτο που διαπίστωσαν οι επιστήμονες ήταν πως όσα μωράκια- παιδάκια, δεν είχαν κοιμηθεί αρκετά και καλά, δεν μπορούσαν να θυμηθούν, να κατανοήσουν νέα πράγματα. Αντίθετα τα μωρά που είχαν κοιμηθεί καλά, δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Ακόμη διαπίστωσαν πως τα παιδιά λίγο πριν κοιμηθούν είναι σαν τα σφουγγάρια. Δηλαδή αφομοιώνουν ευκολότερα τις όποιες πληροφορίες. Και για το λόγο αυτό τονίζουν ότι πρέπει να τους διαβάζουμε πριν τον ύπνο ακόμη και όταν δεν καταλαβαίνουν.

Οι επιστήμονες κατέληξαν και σε ένα άλλο συμνπέρασμα το οποίο δημοσίευσαν στην ιατρική επιθεώρηση PNAS των ΗΠΑ: Ο ύπνος είναι ακόμη σημαντικότερος για την μάθηση και την μνήμη κατά τα πρώτα στάδια της ζωής ενός ανθρώπου, από ότι σε μεγαλύτερη ηλικία. Έχει διαπιστωθεί ότι με τον ύπνο τα μικρά παιδιά δημιουργούν περισσότερους νευρώνες στον εγκέφαλο τους και άρα αυξάνουν τη χωρητικότητα της μνήμης τους. πηγη invitromagazine.gr

6 τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Περίπου  1 στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ  έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, γεγονός που τους θέτει σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και άλλων ανεπιθύμητων εκβάσεων.

Όταν ένα άτομο διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, η πρώτη διατροφική συμβουλή που δίνεται συνήθως είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης νατρίου. Εκτός όμως από τη μείωση του νατρίου, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην υποστήριξη των υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι και η υιοθέτηση της δίαιτας DASH, η οποία όπως έχει αποδειχθεί, μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Η συγκεκριμένη διατροφή δίνει έμφαση σε τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, γάλα χωρίς λιπαρά ή χαμηλά λιπαρά και γαλακτοκομικά τρόφιμα, άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια και υγιή λίπη. Η πρόσληψη νατρίου περιορίζεται στα 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα και ενθαρρύνεται η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.

Η επιλογή τροφών φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως , μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης με φυσικό τρόπο. Αντίθετα, πάρα πολλά προστιθέμενα σάκχαρα από τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά με ζάχαρη συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.

Ο περιορισμός των εξαιρετικά επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως τα γλυκά και η εστίαση σε υδατάνθρακες που είναι πιο πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά είναι ένας καλός εμπειρικός κανόνας για να συμβάλετε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ας δούμε παρακάτω μερικές τροφές που βοηθούν την πίεση του αίματος

Ενώ τα περισσότερα φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλες ωφέλιμες επιλογές είναι γενικά μια εξαιρετική προσθήκη διατροφή σας, υπάρχουν ωστόσο ορισμένες συγκεκριμένες επιλογές που προσφέρουν μοναδικά οφέλη στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι μια από τις καλύτερες τροφές για να υποστηρίξετε την υγιή αρτηριακή πίεση. Δεδομένου ότι η American Heart Association συνιστά στους ενήλικες με αρτηριακή πίεση πάνω από 120/80 να αυξάνουν τη διατροφική τους πρόσληψη καλίου, η συμπερίληψη των μπανανών στο διατροφικό σας μοτίβο είναι μια έξυπνη επιλογή.

Φασόλια

Τα φασόλια προσφέρουν φυτικές πρωτεΐνες και μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου που υποστηρίζει την πίεση του αίματος. Επιπλέον, οι διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένου του ανθεκτικού αμύλου που βρίσκεται φυσικά στα φασόλια, μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης . Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Hypertension , τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα φασόλια και φακές παρουσίασαν μείωση της συστολικής αρτηριακής, ανεξάρτητα από το αν είχαν διαγνωστεί με υπέρταση.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι υποστηρίζει την υγεία του εντέρου, γιατί χάρη στις ζωντανές καλλιέργειές του, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός ισορροπημένου μικροβιώματος. Αλλά το γιαούρτι είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια γαλακτοκομική τροφή με προβιοτικά. Όσον αφορά την υποστήριξη της αρτηριακής πίεσης, τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο International Dairy Journal έδειξαν ότι, μεταξύ ενός μικρού δείγματος ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της.

Χουρμάδες

Οι χουρμάδες μπορούν να είναι μια τέλεια λύση για άτομα που θέλουν να φάνε κάτι γλυκό χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Και, ως πρόσθετο πλεονέκτημα, η κατανάλωση αυτών των φρούτων μπορεί να υποστηρίξει την υγιή αρτηριακή πίεση.

Βρώμη

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη, είναι οι καλύτερες επιλογές για την υποστήριξη μιας υγιούς αρτηριακής πίεσης. Σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα δημητριακά που συνήθως περιέχουν μόνο το ενδοσπέρμιο του δημητριακού, τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν και τα τρία μέρη του δημητριακού — το πίτουρο, το ενδοσπέρμιο και το φύτρο — δίνοντας τους μια επιπλέον θρεπτική αξία.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν περισσότερα άφθονα και ποικίλα θρεπτικά συστατικά με πιθανά οφέλη για την υγεία , συμπεριλαμβανομένων περισσότερων φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων σε σύγκριση με τα περισσότερα από τα αντίστοιχα εξευγενισμένα. Η βρώμη μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμη επειδή περιέχει ένα είδος φυτικών ινών που ονομάζονται βήτα-γλυκάνες. Η κατανάλωση αυτού του τύπου φυτικών ινών έχει συνδεθεί τόσο με χαμηλότερη συστολική όσο και με χαμηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση .

Βατόμουρα

Η προσθήκη ενός φλιτζάνι βατόμουρα στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να κάνει περισσότερα από το να προσφέρει μια γευστική ώθηση. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journals of Gerontology , η κατανάλωση περίπου 1 φλιτζάνι άγρια ​​βατόμουρα κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

Τα βατόμουρα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της καρδιαγγειακής και της γενικής σας υγείας. Και όπως πολλά άλλα φυσικά μπλε ή μωβ τρόφιμα, τα βατόμουρα περιέχουν ανθοκυανίνες, μια πολυφαινόλη που δίνει σε αυτές τις τροφές την όμορφη πολύχρωμη απόχρωση και μπορεί να ευθύνεται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. πηγη jenny.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button