ΔΙΔΑΧΕΣ

Τι σημαίνει η λέξη Αλληλούια;

306

Μiα από τις περισσότερο χρησιμοποιούμενες στη Θεία Λατρεία λέξεις είναι και η λέξη «Αλληλούια». Η λέξη χρησιμοποιείται από τους χριστιανούς και από τους Καθολικούς και τους Προτεστάντες.

Είναι λέξη Εβραϊκή, σύνθετη. Πρώτο συνθετικό είναι το Hallelu = Αινείτε. Ακολουθεί το Jah = Θεός. Η λέξη αυτή Hallelu + Jah διαβάζεται Αλλελούγια ή Αλληλούια = «Αινείτε τον Θεόν»!

Με άλλα λόγια είναι μια πρόσκληση προς το λαό για να συμμετέχει μαζί με τον ψαλμωδό σε δοξολογία του Θεού. Όπως έγραψε κάποιος, στη φράση αυτή υπάρχει η συντομότερη ομολογία της μοναδικότητας του αληθινού Θεού.

Στην Π.Δ. η λέξη «Αλληλούια» συναντιέται μόνο στο βιβλίο των Ψαλμών (για πρώτη φορά στον Ψαλμό 104:35) και εμφανίζεται συνολικά 24 φορές. Με εξαίρεση τον Ψαλμό 135/ρλε/3, βρίσκεται πάντα στην αρχή, το τέλος ή και στα δύο, στους Ψαλμούς 112/ριβ/1, 115/ ριε/18, 146/ρμς/1 και 10, 147/ρμζ/1 και 20, 148/ρμη/1 και 14, 149/ρμθ/1 και 9, 150/ρν/1 και 6. Επίσης στον Ψαλμό 106/ρς/48 υπάρχει αμέσως μετά το «Αμήν», οπότε οι Ο~ μεταφράζουν και τα δύο ως ένα επαναλαμβανόμενο «γένοιτο γένοιτο», δηλαδή σαν δύο «Αμήν». (Το ίδιο συμβαίνει και στην Αποκάλυψη 19/ιθ/4).

Στην Κ.Δ. το «Αλληλούια» υπάρχει μόνο τέσσερις φορές, όλες στο βιβλίο της Αποκάλυψης (19/ιθ/1-6), ως μία εξελληνισμένη λέξη, ακολουθώντας ωστόσο τους ίδιους κανόνες χρήσης όπως και στην Π.Δ.

Στην ορθόδοξη εκκλησία συναντάμε τη λέξη Αλληλούια κατά κόρον στη Βυζαντινή και μεταβυζαντινή Ψαλτική Τέχνη. Μεγάλες συνθέσεις «Αλληλουαρίων» στους οκτώ ήχους της Βυζαντινής Μουσικής άφησαν πολλοί εξαίρετοι Βυζαντινοί Μελουργοί όπως: Ιωάννης Κουκουζέλης, Ξένος Κορώνης, Ανδρέας Σιγηρός, Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Θεόδουλος Μοναχός, Ιωάννης Κλάδας, Μανουήλ Βλατηρός, Μανουήλ Χρυσαφής, Θεόδουλος Μοναχός, Πέτρος Μπερεκέτης και πολλοί άλλοι.

Στο περιοδικό «Χρονικά» του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου αναδημοσιεύθηκε από τη «Σύγχρονη Σκέψη» (13-7-03),άρθρο του Φιλόλογου και Θεολόγου κ. Αντ. Ελευθεριάδη, με θέμα «Από την υμνολογία στη λαογραφική εκδοχή». Στο άρθρο αυτό γίνεται αναφορά στις λέξεις «Αμήν» και«Αλληλούια», που επιβεβαιώνουν το άρθρο του «Τ», παράλληλα όμως προσθέτουν κάποια ενδιαφέροντα σημεία που αξίζει να προσεχθούν.

Τα παραθέτουμε:

Λαογραφικά, έχει προσεχθεί ότι η λέξη Αλληλούια είναι ο βραχύτερος ψαλμός και έτσι όταν θέλουμε να εκφραστούμε με ελάχιστα λόγια ή να επιζητήσουμε λακωνικότητα λέμε συνήθως: «Κοντός ψαλμός, αλληλούια!».

Η ίδια λέξη λέγεται και για κάτι ακατάληπτο και ζαλιστικό. Για ένα μεθυσμένο, λέμε συνήθως ότι «είναι αλληλούια στο μεθύσι!». Η λέξη γίνεται και ρήμα «αλληλουίζω» με την έννοια του θορυβώ: «τα παιδιά μας αλληλούισαν, μας αλληλούισαν το κεφάλι».

Ενδιαφέρον είναι να παρατηρήσουμε πως το ρήμα «αλληλουίζω», προφανώς από το Αλληλούια της νεκρώσιμης ακολουθίας, έχει λάβει την έννοια του ξεψυχάω: «αλληλούισε ο λύχνος του», δηλαδή δεν έχει λάδι πια το λυχνάρι του και πλησιάζει στο τέλος του!

Αυτά που αναφέρονται στη δεύτερη παράγραφο, [[Η ίδια λέξη λέγεται και για κάτι ακατάληπτο και ζαλιστικό. Για ένα μεθυσμένο, λέμε συνήθως ότι«είναι αλληλούια στο μεθύσι!».

Η λέξη γίνεται και ρήμα «αλληλουίζω» με την έννοια του θορυβώ: «τα παιδιά μας αλληλούισαν, μας αλληλούισαν το κεφάλι».]] αξίζει να τα προσέξουν ιδιαίτερα κάποιοι εκκλησιαστικοί κύκλοι που ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ και το χρησιμοποιούν σαν κάποια «μαγική» λέξη για να φτιάχνουν ατμόσφαιρα…

Πηγη choratouaxoritou.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button