ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τραγανά Και Μελωμένα Μελομακάρονα Με Σιμιγδάλι Σαν Του Ζαχαροπλαστείου

Υλικά για περίπου 50 μελομακάρονα

500 γραμμάρια (2 ποτήρια) ελαιόλαδο
250 γραμμάρια  (1 ποτήρι) ζάχαρη
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
250 γραμμάρια (1 ποτήρι) χυμό πορτοκάλι
100 γραμμάρια (1/2 ποτήρι) κονιάκ
150 γραμμάρια (1 ποτήρι) σιμιγδάλι ψιλό
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

Για το σιρόπι
750 γραμμάρια (3 ποτήρια) νερό
750 γραμμάρια (3 ποτήρια) ζάχαρη
200 γραμμάρια (1/2 ποτήρι) μέλι
μισό πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε με το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βαθιά βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μισό πορτοκάλι  και την κανέλα για 10 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε το πορτοκάλι, προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη, το χυμό, το κονιάκ, το ξύσμα. Σε ένα άλλο σκεύος κοσκινίζουμε το αλεύρι για να αφρατέψει και το ανακατεύουμε με το σιμιγδάλι.

Ρίχνουμε στο μείγμα των υγρών το μπέικιν, τη σόδα, το γαρύφαλλο, την κανέλα και ανακατεύουμε.  Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας απαλά, για να μην ξεράσει το μείγμα το λάδι. Προσθέτοντας όλο το αλεύρι θα πρέπει να πάρουμε μία ζύμη μαλακή και υγρή, που όμως πλάθεται εύκολα.

Παίρνουμε κομματάκια ζύμης (βάρους περίπου 35 – 40 γραμμάρια) και τα πλάθουμε σε οβάλ σχήμα. Τα βάζουμε πάνω σε μία σίτα και τα πιέζουμε ελαφρά. Σηκώνουμε το μελομακάρονα, “τυλίγοντας¨ απαλά τη ζύμη σαν ρολό. Πολλοί θα έχετε παρατηρήσει ότι τα μελομακάρονα του ζαχαροπλαστείου έχουν μία γραμμή στο κάτω μέρος. Αυτή οφείλεται στην τεχνική που περιγράψαμε.

Τα βάζουμε ένα – ένα σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε τα μελομακάρονα στους 190 βαθμούς, πάνω κάτω θέρμανση για ακριβώς 25- 27 λεπτά.
Τα βγάζουμε όπως είναι καυτά από τον φούρνο και με τη βοήθεια μίας κουτάλας, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε για ακριβώς μισό λεπτό. Τα βγάζουμε γρήγορα και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Το σιρόπιασμα με αυτό τον τρόπο πετυχαίνει πάντα!

Τα μελώνουμε, πασπαλίζουμε με καρύδι και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε ! Καλές γιορτές και καλή ζαχαροπλαστική σε όλους σας!

Σημειώσεις

Κάθε φορά που γεμίζουμε ένα ταψί, το βάζουμε στον φούρνο και το ψήνουμε. Όση ώρα ψήνονται ετοιμάζουμε το επόμενο ταψί. Έτσι, όταν ψηθούν τα προηγούμενα, βάζουμε το νεό ταψί για ψήσιμο και σιροπιάζουμε τα καυτά μελομακάρονα! Μια τρυπητή κουτάλα εξυπηρετεί θαυμάσια τη διαδικασία του σιροπιάσματος!

Η κατσαρόλα που θα έχετε το σιρόπι δεν θα πρέπει να είναι  πλατιά, διότι το σιρόπι θα πρέπει να έχει “μεγάλη στάθμη” για να σιροπιαστούν τα μελομακάρονα. Στα 30 δευτερόλεπτα του σιροπιάσματος, μπορούμε να κουνήσουμε ελαφρά την κατσαρόλα, για να πάει το σιρόπι σε όλες τις πλευρές. Για να διατηρηθούν πολύ καιρό τα μελομακάρονα χωρίς να στεγνώσουν πρέπει να τα τυλίξτε με μεμβράνη!

πηγη fanpage.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button