ΔΙΑΦΟΡΑ

Τραγωδία στην Εύβοια: Στάχτη πάνω από 1.000 σπίτια – «Καμπανάκι» των ειδικών για τις επιπτώσεις των καπνών από τις φωτιές

Μια πρωτοφανής τραγωδία γράφεται την τελευταία εβδομάδα στην Εύβοια, με πάνω από 1.000 σπίτια να έχουν ήδη παραδοθεί στις φλόγες.

Για τις συνέπειες της καταστροφικής φωτιάς στην Εύβοια, η οποία κατακαίει ακόμη ό,τι έχει βρει στο πέρασμά της, έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Σταμούλος, με τις εικόνες που έρχονται να είναι σοκαριστικές. Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας, «στον Δήμο Μαντουδίου έχουν καεί 450.000 στρέμματα», από τα συνολικά 550.000 στρέμματα στα οποία εκτείνεται ο Δήμος. Σε ότι αφορά τις καταστροφές σε σπίτια είπε ότι «στον Δήμο Μαντουδίου, η φωτιά μπήκε μέσα σε όλους τους οικισμούς, εκτός από το Μαντούδι και το Προκόπι. Τα καμένα σπίτια είναι 1.000 μόνο στον Δήμο μας».

Επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή ζητούσαν περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, αλλά δεν εισακούονταν, καθώς ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Ο κ. Σταμούλος είπε ότι αυτό που επείγει τώρα είναι η αποκατάσταση και η στήριξη των πολιτών από το Κράτος λέγοντας ότι οι άνθρωποι δεν έχουν που να μείνουν και πώς να ζήσουν, αλλά και ότι «έρχονται πλημμύρες μετά από λίγους μήνες».

Ο κίνδυνος (και) από τους καπνούς

Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, σχετικά με τα σωματίδια από τις πυρκαγιές που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, εν όψει και του νέου καύσωνα που βρίσκεται καθ’οδόν.

Τι προηγούμενες ημέρες, ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών και του νέφους από τις φωτιές δημιούργησε στην Αττική ένα πνιγηρό σκηνικό, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για την τοξικότητα των σωματιδίων και τους κινδύνους για την υγεία, ενώ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Δημοσθένης Σαρηγιάννης είχε τονίσει ότι τα σωματίδια θα παραμείνουν στην ατμόσφαιρα για πολλές ημέρες.

Η κυρία Παγώνη, σήμερα, επανήλθε στο θέμα, υπογραμμίζοντας ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος ιδιαιτέρως για όσους «ταλαιπωρούνται από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα», καθώς όπως είπε την περίπτωση που κάποιος εκτίθεται στα μικροσωματίδια για συνεχόμενες ώρες, τότε αυτό μπορεί να βλάψει τον οργανισμό του.

«Τα σωματίδια είναι ό,τι χειρότερο για το αναπνευστικό μας σύστημα. Εκείνη την στιγμή μπορεί κάποιος να μην το καταλαβαίνει, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορεί να αναπνεύσει» σημείωσε η ίδια μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέροντας μάλιστα ότι υπήρξαν και περιστατικά ανθρώπων που οδηγήθηκαν στα επείγοντα.

Σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, η ίδια αναφέρθηκε στη χρήση της διπλής μάσκας, εάν πρόκειται για την κοινή μάσκα, ενώ συνέστησε οι πόρτες και τα παράθυρα να παραμείνουν κλειστά.

Παράλληλα, για όσους διαθέτουν παλαιά κλιματιστικά, η κυρία Παγώνη σημείωσε ότι είναι προτιμότερο να προμηθευτούν έναν ανεμιστήρα, παρά να τα ανοίξουν και να φορούν μάσκα μέσα στο σπίτι.

ΠΗΓΗ: athensmagazine.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button