ΔΙΑΦΟΡΑ

Τριπλό πακέτο στήριξης Μητσοτάκη στους πολίτες: Επιταγή ακρίβειας, ρεύμα και επιδότηση στη βενζίνη

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για την ανάσχεση της ακρίβειας – Προσπάθειες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ε.Ε. και στη Σύνοδο Κορυφής – Σύσκεψη των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας, όπου το επείγον θέμα προς επίλυση είναι οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού είναι συνεχείς και πολυεπίπεδες. Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης (λόγω κορονοϊού) στη συνάντηση Ντράγκι, Σάντσεθ και Κόστα που γίνεται στη Ρώμη. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα θα συναντηθούν το πρωί της Παρασκευής στην Ρώμη για να συντονίσουν τις κινήσεις τους και να δημιουργηθεί μια ενιαία γραμμή για γενναίες παρεμβάσεις στο σκέλος του κόστους του αερίου, αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Κομισιόν, άλλωστε, έχει δεσμευθεί να προτείνει τα άμεσα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυρών και επιχειρήσεων τις επόμενες εβδομάδες, μιας και υπάρχει πανευρωπαϊκή πίεση για αποφάσεις.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις και επικοινωνίες με όλους τους αρμόδιους υπουργούς για να μπορέσει να συγκεκριμενοποιήσει το πακέτο μέτρων που – όπως όλα δείχνουν – θα ανακοινώσει ο ίδιος με μήνυμά του στους πολίτες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα έχει ανακοινώσει τη δέσμη των νέων μέτρων. Να σημειωθεί ότι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχει μια γενική κατεύθυνση για τα μέτρα που θα αφορούν πολίτες, επιχειρήσεις και αγρότες. Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου διευκρίνισε ότι ήδη για το πρώτο τρίμηνο του έτους έχουν επιδοτηθεί με 1 δισεκατομμύριο το ρεύμα και το φυσικό αέριο, ενώ αυτή την εβδομάδα έρχονται στη Βουλή το νομοσχέδιο για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκατομμύρια ευρώ το έτος σε μόνιμη βάση, καθώς και οι διατάξεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα. Επίσης, αυξήθηκε φέτος κατά 90 εκατομμύρια το επίδομα θέρμανσης το οποίο ανέρχεται πλέον συνολικά στα 174 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσθεσε δε, ότι εφόσον χρειαστεί θα υπάρξει επέκταση μέτρων και το επόμενο εξάμηνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άξονες της κυβερνητικής παρέμβασης θα είναι τρεις:

  • Η απευθείας χορήγηση βοηθήματος που θα αφορά κυρίως, αλλά όχι μόνο, τους πιο αδύναμους.
  • Οι τιμές των καυσίμων.
  • Η συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Έκτακτο επίδομα Πάσχα

Η «επιταγή ακρίβειας», θα αφορά περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες και το ύψος της προσδιορίζεται στα 200 έως 300 ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και όσοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Επιδότηση των καυσίμων

Η επιδότηση των καυσίμων θα γίνει με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να ωφεληθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι. Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει μια οριζόντια μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή του ΦΠΑ στα καύσιμα και στην σημερινή σύσκεψη θα προσδιοριστεί ο μηχανισμός μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν οι δικαιούχοι. Στο τραπέζι βρίσκεται η ιδέα για την δημιουργία πλατφόρμας μέσω της οποίας θα προκύπτει η επιστροφή φόρου για τα καύσιμα που αγοράζουν. Πρόκειται ουσιαστικά για το νέο στοιχείο του οικονομικού πακέτου στήριξης.

Επιδότητηση λογαριασμών ρεύματος

Όσον αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου έχει αποφασιστεί η συνέχιση της επιδότησης για Μάρτιο και Απρίλιο και μάλιστα με αυξημένη παρέμβαση. Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και των φαινομένων κερδοσκοπίας που δημιουργεί ο πληθωρισμός.

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button