ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υπερτροφές: Ο Νο1 καρπός που πρέπει όλοι να τρώμε – Δεν είναι τα αμύγδαλα

Όσοι τουρίστες επιλέγουν να επισκεφτούν την Αθήνα, δε θα παραλείψουν και ένα ταξίδι αστραπή στην Αίγινα, όχι μόνο για να θαυμάσουν τις ομορφιές της αλλά και για να δοκιμάσουν από πρώτο χέρι τον πολύτιμο καρπό του νησιού και σύμμαχο της υγείας μας: τα κελυφωτά φιστίκια Αιγίνης!

Τα Αιγινίτικα κελυφωτά φιστίκια θεωρούνται από τα πιο νόστιμα της Μεσογείου, με το μικρό αυτό νησί να κατέχει την πρώτη θέση σε παραγωγή στην Ευρώπη. Παράλληλα, οι καρποί θεωρούνται εξαιρετικά καλής ποιότητας που υπερτερούν των ξενικών ποικιλιών.

Εκτός όμως από την ασυναγώνιστη γεύση των φιστικιών, θεωρούνται φοβερή υπερτροφή και θα μπορούσαμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας:

Περιέχουν μοναδικά θρεπτικά συστατικά

Τα κελυφωτά φιστίκια αποτελούν την καλύτερη πηγή αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA) σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο Nutrition Today​, ουσίες απαραίτητες στη ζωή πολλών αθλητών και ασκουμένων ατόμων. Συνεχίζοντας τη σύγκριση μεταξύ του φιστικιού με άλλους ξηρούς καρπούς, αυτά περιέχουν υψηλότερα ποσοστά σε φυτικές ίνεςμέταλλα και βιταμίνες A, C, E, K και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (εκτός της Β12). Συγκριτικό πλεονέκτημα έχουν επίσης και σε φυτοστερόλες, που συσχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, σύμφωνα με ανασκόπηση στο ABC Cardiology​.

Ενισχύουν το πεπτικό σύστημα 

Χάρη στις πρεβιοτικές ίνες που περιέχουν, τα φιστίκια είναι και μια από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας ή θέλουν να χάσουν βάρος. Οι ίνες αυτές αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου μας και η κατανάλωση των φιστικιών συσχετίστηκε με την αύξηση αυτών των βακτηρίων, σε σύγκριση με την κατανάλωση αμυγδάλων, σε μια μελέτη στο The British Journal of Nutrition.

Προστατεύουν την καρδιά 

Η συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών θωρακίζει την υγεία της καρδιάς, ειδικότερα όμως των φιστικιών συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα μάλιστα με μελέτη στο ​Nutrition. Αυτό οφείλεται και στην υψηλή περιεκτικότητα των φιστικιών σε φυτοστερόλες. Επιπλέον, τα φιστίκια αποτελούν επίσης καλή πηγή μεταλλικών στοιχείων μαγνησίου και καλίου για την υγεία της καρδιάς.

Πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών 

Το ζωηρό πράσινο χρώμα των φιστικιών οφείλεται στα μοναδικά αντιοξειδωτικά που δεν βρίσκονται σε άλλους ξηρούς καρπούς, με τα φιστίκια να καταλαμβάνουν μια θέση στα κορυφαία 50 τρόφιμα σε συνολική αντιοξειδωτική δράση, σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο ​Plants. Η ιδιότητά τους αυτή προλαμβάνει τη φλεγμονή, η οποία σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις ή ο σακχαρώδης διαβήτης. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως τα φιστίκια, μπορεί να είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Θωρακίζουν το μυαλό μας 

Τα αντιοξειδωτικά των φιστικιών προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου, με τα φλαβονοειδή και τις ανθοκυανίνες να αποτελούν κομβικό σημείο στην έρευνα για την θωράκιση του οργανισμού από τη γνωστική εξασθένιση. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην υγεία των ματιών όσο και του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο ​Molecules​.

Ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα 

Τα φιστίκια είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, δεν επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, ενώ και τα αντιοξειδωτικά παίζουν και αυτά το ρόλο τους στη ρύθμισή του.

πηγη ygeiamou.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button