ΔΙΑΦΟΡΑ

Γιατί δεν κάνει λεμόνια η λεμονιά; Δείτε εδώ

Γιατί δεν “δένουν” τα άνθη στη λεμονιά; Τι προκαλεί προβλήματα στην καρποφορία της λεμονιάς; Η λεμονιά είναι το αγαπημένο καρποφόρο δέντρο που συναντάμε σε κάθε κήπο και αυλή των ελληνικών σπιτιών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η λεμονιά που έχουμε στον κήπο μας μπορεί να μην παράγει καρπούς, με αποτέλεσμα να αναρωτιόμαστε τι φταίει και τι πρέπει να κάνουμε για να διορθώσουμε το πρόβλημα.

Παρατηρούμε δηλαδή λεμονιές που δε σχηματίζουν καθόλου λουλούδια, λεμονιές που ρίχνουν τα άνθη τους ή παρουσιάζουν δυσκολίες στην καρπόδεση, καθώς επίσης λεμόνια να μην ωριμάζουν κανονικά και να πέφτουν. Ας δούμε αναλυτικά γιατί η λεμονιά δεν δίνει αρκετά λεμόνια, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για να διορθώσουμε το πρόβλημα και να εξασφαλίσουμε πλούσια παραγωγή από ζουμερά λεμόνια.

Ποιες είναι οι αιτίες που οι λεμονιές δεν κάνουν καρπούς και πώς το αντιμετωπίζουμε Η περίοδος της ανθοφορίας είναι ιδίαιτερα κρίσιμη στην καλλιέργεια της λεμονιάς και είναι το στάδιο κατά το οποίο χρειάζεται περισσότερη φροντίδα.

Αν η λεμονιά δεν κάνει καθόλου καρπούς, αυτό μπορεί να οφείλεται στην ηλικία του δέντρου και στις θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή μας. Εφόσον η λεμονιά μας κάνει άνθη αλλά έχει πρόβλημα να τα μετασχηματίσει σε λεμόνια ή τα ρίχνει, οφείλουμε να εξετάσουμε τις καλλιεργητικές φροντίδες που δέχεται.

Οι αιτίες μπορεί να συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες, τα θρεπτικά στοιχεία που λαμβάνει το δέντρο, αν είναι σωστό το πότισμα, αν γίνεται κατάλληλο κλάδεμα, καθώς επίσης αν υπάρχουν προβλήματα με ασθένειες και έντομα.

1. Μικρή ηλικία του δέντρου

Μετά τη φύτευση της λεμονιάς, θα πρέπει να περιμένουμε μερικά χρόνια, καθώς οι νεαρές λεμονιές συνήθως δεν δίνουν άμεσα καρποφορία. Ανάλογα την ποικιλία, ένα δέντρο λεμονιάς αρχίζει να κάνει καρπούς μετά από 3-4 χρόνια αφού την έχουμε φυτέψει στον κήπο μας.

θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις νεαρά δέντρα λεμονιάς εμφανίζουν πλούσια ανθοφορία και καρποφορία αλλά καλό είναι άμεσα να αφαιρούμε τους μικρούς καρπούς καθώς υπάρχει κίνδυνος να; εξαντληθούν τα νεαρά δέντρα και να μην αναπτυχθούν.

2. Δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ακατάλληλες θερμοκρασίες

Οι λεμονιές χρειάζονται αρκετή ηλιοφάνεια και δροσερό περιβάλλον, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες, για να ευδοκιμήσουν. Σε περιοχές με ψυχρό κλίμα, όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και βοριάδες οι λεμονιές μπορεί να μην ανθίσουν ή να ρίξουν τα άνθη τους και να μην δέσουν καρπούς.

Την περίοδο του χειμώνα, λόγω έντονης παγωνιάς και δυνατών βοριάδων, η λεμονιά μπορεί να εμφανίσει εκτεταμένη πτώση φύλλων, κάτι που συντελεί σε μειωμένη ανάπτυξη και παραγωγή.

Την περίοδο του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες που συνοδεύονται από χαμηλά ποσοστά υγρασίας, πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα στα φύλλα και τους καρπούς.

3. Έλλειψη θρεπτικών στοιχείων και ακατάλληλη λίπανση

Οι λεμονιές έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζονται τακτική λίπανση για να δώσουν πλούσια καρποφορία. Από Φεβρουάριο εως Ιούνιο, βάζουμε λίπασμα τρεις φορές, ανά δύο μήνες. Την εποχή του φθινοπώρου, προσθέτουμε λίπασμα τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο.

Χρησιμοποιούμε ειδικά λιπάσματα, κατάλληλα για εσπεριδοειδή, που περιέχουν άζωτο, φώσφορο, κάλιο, μαζί με σίδηρο και μαγνήσιο, ώστε να εξασφαλίσουμε πλούσια καρποφορία. Συμπληρωματικά, ορισμένα ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και το βόριο που εφαρμόζουμε με διαφυλλική λίπανση βοηθούν σημαντικά στην ανθοφορία και την επιτυχία της καρπόδεσης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η προσθήκη υπερβολικής ποσότητας λιπάσματος αζώτου μπορεί να έχει αντίθετο αποτέλεσμα και να δημιουργήσει προβλήματα στην καρποφορία της λεμονιάς.

4. Υπερβολικό πότισμα κατά την περίοδο ανθοφορίας

Η λεμονιά χρειάζεται τακτικά ποτίσματα για να διατηρήσουμε την εδαφική υγρασία και να μας δώσει καρποφορία. Όμως σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας τα φυτά δεν σχηματίζουν άνθη ή ρίχνουν τα λουλούδια τους με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη καρπόδεση.

Σε ορισμένες ποικιλίες λεμονιάς, κατά την περίοδο της ανθοφορίας, οι καλλιεργητές συνηθίζουν να μειώνουν το πότισμα και να προκαλούν στρεσάρισμα στα δέντρα, προκειμένου να σχηματιστεί νέα ανθοφορία που θα δώσει καρπούς.

5. Ακατάλληλο κλάδεμα

Το σωστό ελαφρύ κλάδεμα της λεμονιάς αποτελεί βασικό παράγοντα για την καλή ανάπτυξη, την ανθοφορία και το δέσιμο των καρπών της λεμονιάς.

Αν κάνουμε πολύ έντονο κλάδεμα στη λεμονιά, θα καθυστερήσει να αναβλαστήσει και ίσως περάσουν αρκετά χρόνια για να δώσει ξανά καρποφορία. Αντίθετα, κάποιοι καλλιεργητές συνηθίζουν να αφήνουν ακλάδευτη τη λεμονιά στον κήπο τους για πολλά χρόνια, μία πρακτική που σταδιακά προκαλεί μείωση της παραγωγής.

Το κλάδεμα της λεμονιάς γίνεται από την άνοιξη μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Είναι σημαντικό να αφαιρούμε τα εσωτερικά κλαδιά κατά το κλάδεμα για να βελτιώσουμε τον αερισμό του δέντρου και έχει καλύτερο φωτισμό από τις ακτίνες του ήλιου. Αποφεύγουμε να κλαδεύουμε τις λεμονιές μέσα στο χειμώνα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν και να ξεραθούν.

6. Ασθένειες και έντομα που δημιουργούν προβλήματα

Η λεμονιά μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα καρποφορίας και να μην κάνει καρπούς λόγω προσβολής από ασθένειες όπως η κορυφοξήρα, και έντομα όπως ο φυλλοκνίστης, ο αλευρώδης των εσπεριδοειδών, η μελίγκρα, ο ψευδόκοκκος, καθώς και ο τετράνυχος.

Για την καταπολέμηση της κορυφοξήρας, ψεκάζουμε το φύλλωμα της λεμονιάς με βιολογικό σκεύασμα χαλκού.

Επιπλέον, για να προστατέψουμε τις λεμονιές από βλαβερά έντομα και τον τετράνυχου ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα όπως η φυσική πυρεθρίνη, τα άλατα καλίου και ο θερινός πολτός.

Κι ένα μυστικό για τις λεμονιές που δεν κάνουν λεμόνια

Γίνεται μια λεμονιά να κάνει νεράτζια; Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρήσουμε λεμονιές που κάνουν νεράντζια ή δίνουν καρπούς που αρχικά μοιάζουν με λεμόνια αλλά δεν είναι.

Το φαινόμενο εμφανίζεται σε μπολιασμένα δέντρα και οφείλεται σε βλαστούς που έχουν καρποφορήσει από το υποκείμενο της λεμονιάς, κάτω από το σημείο εμβολιασμού.

Το διαβάσαμε εδώ mistikakipou.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button