ΔΙΑΦΟΡΑ

Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για την κακοκαιρία Μπάρμπαρα – Πού θα χτυπήσει μέχρι την Πέμπτη

Η επέλαση της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα φαίνεται πως δεν έχει τελειώσει, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για χιονοπτώσεις μέχρι και την Πέμπτη. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, η Αττική θα έχει χιονοπτώσεις για τελευταία ημέρα, σήμερα.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 03-02-2023/13:00 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Πιο αναλυτικά:

Για σήμερα Τετάρτη (08/02/2023)

1) Θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις ή το χιονόνερο στα ανατολικά και νότια. Στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι και τις απογευματινές ώρες.

2) Ειδικά για την Αττική προβλέπεται χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις οι οποίες θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια.

Για αύριο Πέμπτη (09/02/2023)

Οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά. Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους τα φαινόμενα να είναι έντονα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.

Επιπροσθέτως ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ημιορεινά-ορεινά, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Καιρός – Καλλιάνος στο protothema: Νέα έξαρση χιονοπτώσεων στην Αττική – Πότε υποχωρούν τα φαινόμενα .Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας στο protothema, αναλύει την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων μέχρι και την Πέμπτη, παρατηρώντας τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα.

Και σήμερα Τετάρτη αναμένονται εξάρσεις με χιονοπτώσεις για τις περισσότερες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας αλλά και του βόρειου βορειοανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις οι οποίες θα φτάνουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, προφανώς, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής της Αττικής όπου κατά διαστήματα οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές και θα επηρεάζουν κυρίως τις βόρειες περιοχές, το βόρειο τόξο του νομού Αττικής με εξάρσεις που θα φτάνουν μέχρι και το κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

Τα φαινόμενα, σύμφωνα με τα τελευταία προγωστικά στοιχεία, θα διατηρηθούν μέχρι και την Πέμπτη με εξάρσεις και υφέσεις στις προαναφερθείσες περιοχές.  Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης και της Πέμπτης θα χιονίσει στις περιοχές που ακολουθούν:

Ανατολική και νότια Θεσσαλία
-Σποράδες

-Εύβοια
-Κεντρική και ανατολική Στερεά
-Ανατολική Πελοπόννησος
-Νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου

-Κυκλάδες (στις πιο ορεινές – ημιορεινές περιοχές)
-Κρήτη (στις πιο ορεινές – ημιορεινές περιοχές)

Ισχυρός παγετός θα επικρατεί στις υπόλοιπες ορεινές περιοχές της βορειοδυτικής και βόρειας Ελλάδας με τον υδράργυρο στους μείον 13 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού σήμερα από την ΕΜΥ

Στην ανατολική και νότια χώρα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλό υψόμετρο. Στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 πρόσκαιρα στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ. Στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 στο νότιο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 7 και από τις βραδινές ώρες 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 5 με 7 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 8 με 10 βαθμούς και στα νότια τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά κατά τόπους ολικός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 και από τις βραδινές ώρες πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -05 (μείον πέντε) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά-ημιορεινά.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 7 και από τις βραδινές ώρες πρόσκαιρα 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον τρεις) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις Σποράδες, στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου. Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον δύο) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά-ημιορεινά των βορείων Κυκλάδων και της Κρήτης παροδικές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παροδικές νεφώσεις με χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις. Στα Δωδεκάνησα λίγες παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 στα βόρεια πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις, οι οποίες στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις, οι οποίες θα εκδηλώνονται και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο και στα βόρεια θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα σταφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον τρεις) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο 

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και τα ημιορεινά καθώς και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Μαγνησίας, της βόρειας Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο νότιο Ιόνιο 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 5 με 7 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 8 με 10 βαθμούς και στα νότια τοπικά τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά κατά τόπους ολικός.

Πού χρειάζονται αντιολισθιτικές αλυσίδες – Πότε ανοίγουν τα σχολεία 

Από τα ξημερώματα, ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη μέχρι τον κόμβο των Οινοφύτων.

Μόνο με τη χρήση αντιολισθιτικών αλυσίδων ή άλλων αντιολισθιτικών μέσων διεξάγεται η κυκλοφορία επί της λεωφόρου Διονύσου απο το ύψος του γηπέδου του Διονύσου μέχρι το Πάρκο Ανατολής στην Νέα Μάκρη ενώ τα εκχιονιστικά δίνουν “μάχη” προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτούς τους κεντρικούς δρόμους του Διονύσου.

Παρόμοια εικόνα στην Πεντέλη και την Κηφισιά όπου οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας αποχιονίζουν συνεχώς τους κεντρικούς δρόμους που οδηγούν στην λεωφόρο Κηφισίας και στα νοσοκομεία του Δήμου.

Λόγω της κακοκαιρίας τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα στους Δήμους Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμορφώσεως, Νέας Ιωνίας, Πεντέλης, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Ωρωπού, Διονύσου, Αχαρνών, Παλλήνης και Μαραθώνα.

Στη Δυτική Αττική, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους Δήμους Ελευσίνας, Μάνδρας και Φυλής.

Σε Αγία Παρασκευή και Χολαργό – Παπάγου τα σχολεία θα ανοίξουν στις 10 το πρωί.

πηγη protothema.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button