ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι 3 χειρότερες τροφές που καταναλώνεις το πρωί και καταστρέφουν το έντερό σου

3 είναι οι τροφές που όχι μόνο κάνουν καλό στην υγεία του εντέρου σου αλλά προάγουν την απότομη αύξηση βάρους.

Το πρωινό, που χαρακτηρίζεται ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκκίνηση του μεταβολισμού μας και στην παροχή της ενέργειας που απαιτείται για να τροφοδοτήσει τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Ωστόσο, δεν λογίζονται όλες οι επιλογές πρωινού ίσες και ορισμένες φαινομενικά αθώες τροφές μπορεί να καταστρέφουν την υγεία του εντέρου μας και να συμβάλλουν στην ανεπιθύμητη αύξηση βάρους

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, τα αρτοσκευάσματα, το κρέας πρωινού υψηλής επεξεργασίας και τα δημητριακά με τεχνητά γλυκαντικά είναι αυτά που πρέπει να αποφεύγουμε. Ας τα δούμε αναλυτικά.

1.Αρτοσκευάσματα

Τα αρτοσκευάσματα όπως τα ντόνατς, τα κρουασάν, τα ρολά κανέλας ή τα δανέζικα rolls παρασκευάζονται από ραφιναρισμένο λευκό αλεύρι και ζάχαρη, με αποτέλεσμα χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αυτοί οι τύποι  δεν υποστηρίζουν υγιή επίπεδα βακτηρίων του εντέρου και μπορεί στην πραγματικότητα να τροφοδοτούν την υπερανάπτυξη ευκαιριακών κακών βακτηρίων όπως η candida και το citrobacter.

Αυτές οι τροφές πρωινού επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του εντέρου και τη διαχείριση του βάρους, επειδή η υψηλή ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση λίπους στους ιστούς, καθιστώντας την απώλεια βάρους εξαιρετικά δύσκολη.

 

2.Υψηλά επεξεργασμένο κρέας πρωινού

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα κρέατα πρωινού, συμπεριλαμβανομένων των λουκάνικων και του μπέικον, συχνά αποτελούν απειλή τόσο για την υγεία του εντέρου όσο και για τη διαχείριση του βάρους.

Αυτά τα κρέατα συνήθως υποβάλλονται σε εκτεταμένη επεξεργασία, που περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετων. Η τακτική κατανάλωση τέτοιων επεξεργασμένων κρεάτων έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο φλεγμονής στο έντερο, διαταράσσοντας την ευαίσθητη ισορροπία του μικροβιώματος.

3.Δημητριακά με τεχνητά γλυκαντικά

Τα τεχνητά γλυκαντικά, που συχνά προστίθενται για να βελτιώσουν τη γεύση χωρίς θερμίδες, μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, οδηγώντας δυνητικά σε μια δυσμενή σύνθεση μικροβιώματος. Επιπλέον, μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να επηρεάσει τη φυσική ρύθμιση της όρεξης του σώματος, συμβάλλοντας δυνητικά στην αύξηση της πρόσληψης θερμίδων και, κατά συνέπεια, στην αύξηση βάρους.

Όχι μόνο τα δημητριακά είναι συχνά φτωχά σε φυτικές ίνες, πλούσια σε ζάχαρη και χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά, τα δημητριακά περιέχουν συχνά ζάχαρη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και αλκοόλες ζάχαρης όπως η ερυθριτόλη που μπορεί να διαταράξουν το έντερο. Οι αλκοόλες ζάχαρης αντλούν νερό στο πεπτικό σύστημα, προκαλώντας δυσμενή συμπτώματα όπως φούσκωμα, χαλαρά κόπρανα, αέρια και κράμπες στο στομάχι. Μπορούν επίσης να αλλάξουν τη σύνθεση καλών και κακών βακτηρίων στο μικροβίωμα.

Αυτές οι επιλογές τροφίμων μπορούν να συμβάλουν σε μη ρυθμισμένα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, με τη σειρά του, τείνει να προκαλεί αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, με αποτέλεσμα τελικά την αύξηση βάρους. Επιπλέον, η περίσσεια ζάχαρης στη διατροφή μπορεί να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων του εντέρου, επηρεάζοντας την επικοινωνία με το σώμα και επηρεάζοντας τη ρύθμιση της διατήρησης του βάρους.

Πηγη theissue.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button