ΥΓΕΙΑ

Παίρνει 1 Λεπτό Να Το Διαβάσετε: 10 Πράγματα Που Κάνουμε Όλοι Και Σκοτώνουμε Τα Νεφρά Μας

Τα νεφρά μας είναι από τα πιο σημαντικά όργανα στο σώμα μας. Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού υποτιμά την σημαντικότητά τους και δεν γνωρίζει τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν σε πιθανή βλάβη.

Τα δυο αυτά ζωτικά όργανα φιλτράρουν το αίμα, παράγουν ορμόνες, απομακρύνουν τις βλαβερές τοξίνες από τον οργανισμό, απορροφούν μέταλλα, παράγουν ούρα, ουδετεροποιούν τα οξέα και πολλά άλλα. Έχουν καταλυτικό ρόλο σε μια σειρά από ζωτικής σημασίας λειτουργίες και αν δεν τους προσέχουμε ενδέχεται να προκληθούν σοβαρότατες βλάβες, μη αναστρέψιμες για την υγεία σε βάθος χρόνου.

Υπάρχουν ωστόσο μια σειρά από πράγματα που κάνουμε, καθημερινές συνήθειες, λάθος επιλογές και κακή διατροφή που μέρα με τη μέρα επιβαρύνουν τα νεφρά μας σε μεγάλο βαθμό αυξάνοντας τον κίνδυνο και τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων ή δυσλειτουργίας.

Πάμε να ρίξουμε μια αναλυτική ματιά στο θέμα.

Κακές συνήθειες και πράγματα που καταστρέφουν τα νεφρά μας

Η ζημιά και οι βλάβες στους νεφρούς γίνεται σε βάθος χρόνου και πολλές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα ή τη βλάβη για χρόνια. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά όργανα, είναι κατασκευασμένα για να λειτουργούν σε ιδιαίτερα ακραίες συνθήκες και μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του σώματος ακόμη και όταν πέσει η λειτουργία τους στο 20%.

Όπως όλα τα ζωτικά όργανα ωστόσο, έτσι και οι νεφροί έχουν τα όριά τους. Καθώς έχουν την ικανότητα να λειτουργούν έχοντας ήδη υποστεί κάποια ζημιά, οι βλάβες στους νεφρούς συχνά αναφέρονται και ως σιωπηρές ασθένειες. Αυτή η «σιωπηρή» απρόσκοπτη λειτουργία τους ωστόσο αποτελεί και την Αχίλλειο πτέρνα τους καθώς πολλοί συνειδητοποιούν πως υπάρχει βλάβη πολύ αργά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κινδύνους και τους παράγοντες που αυξάνουν κατακόρυφα το ρίσκο εμφάνισης προβλημάτων στα νεφρά. Πολλά από αυτά είναι καθημερινές συνήθειες οι οποίες με το χρόνο επιβαρύνουν τη λειτουργία τους. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε.

Δεν πίνουμε αρκετή ποσότητα νερού

Μερικές από τις βασικές λειτουργίες των νεφρών είναι το φιλτράρισμα του αίματος και την αποβολή των τοξινών και των υποπαραγώγων του μεταβολισμού από το σώμα.

Εάν είμαστε αφυδατωμένοι ή ακόμη και αν δεν πίνουμε αρκετό νερό σε καθημερινή βάση επιβαρύνουμε υπερβολικά τα νεφρά μας. Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει είναι η συσσώρευση τοξινών πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε τοξίνωση του οργανισμού.

Καταναλώνουμε πολύ αλάτι στη διατροφή μας

Το αλάτι περιέχει νάτριο και χλώριο, δύο βασικά στοιχεία που απαραίτητα για τον οργανισμό μας καθώς λειτουργούν ως ηλεκτρολύτες και παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές ζωτικές λειτουργίες του σώματος.

Ωστόσο ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού καταναλώνει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από τη μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια δόση, πράγμα που αυξάνει την αρτηριακή πίεση επιβαρύνοντας τα νεφρά. Η γενική οδηγία είναι η μέγιστη ποσότητα αλατιού να μη ξεπερνάει τα 2,5 με 5 γραμμάρια την ημέρα (1 εώς 2 κουταλάκια του γλυκού).

Καθυστερούμε την επίσκεψη στη τουαλέτα

Τα νεφρά μας είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ούρων καθώς και την αποβολή τους από το σώμα κάθε λίγες ώρες. Πολλές φορές καθυστερούμε την επίσκεψη στην τουαλέτα για ούρηση λόγω εργασίας ή ακόμη και τεμπελιάς.

Πρέπει να γνωρίζουμε πως αυτό επιβαρύνει πάρα πολύ τα νεφρά και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκληθούν σοβαρές βλάβες, όπως πέτρες στα νεφρά εώς και νεφρική ανεπάρκεια.

Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης

Η υπερκατανάλωση λευκής ζάχαρης προκαλεί μια σειρά από βλάβες στην υγεία. Κατά τον ίδιο τρόπο παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των νεφρών. Μελέτες έδειξαν πως η κατανάλωση 2 ή και παραπάνω ζαχαρούχων ποτών την ημέρα έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία πρωτεϊνών στα ούρα, πράγμα που σηματοδοτεί πρόβλημα στη λειτουργία των νεφρών.

Σχετική μελέτη: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3433753/

Έλλειψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων

Η σωστή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ολόκληρες ανεπεξέργαστες τροφές δεν είναι συμβάλλει μόνο στην απώλεια βάρους. Εξασφαλίζει την πρόσληψη όλων των απαραίτητων μικροθρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά στοιχεία και φυτοχημικά για τη θωράκιση της υγείας.

Η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων όσο απίθανο και αν ακούγεται ευθύνεται για πάρα μα πάρα πολλές ασθένειες, χρόνιες παθήσεις και βλάβες του ανοσοποιητικού συστήματος. Για παράδειγμα η έλλειψη μαγνησίου και βιταμίνης Β6 αυξάνει το ρίσκο δημιουργίας πετρών στα νεφρά.

Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζωικών πρωτεϊνών

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από κρέας και ειδικά κόκκινο σημαίνει μεγάλη πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών οι οποίες είναι πολύ δύσπεπτες. Ο μεταβολισμός ζωικής πρωτεΐνης παράγει μεγάλες ποσότητες αζώτου που πρέπει να αποβληθεί μέσω του ουροποιητικού μας συστήματος, πράγμα που επιβαρύνει τα νεφρά.

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνήθως περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού και συχνά συνδυάζεται με αλκοόλ. Ο συνδυασμός των παραπάνω στοιχείων αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντικό παράγοντα και μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία των νεφρών ή και σε βλάβες.

Καλό θα ήταν να προτιμήσετε ψάρια, θαλασσινά ή πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης που δεν επιβαρύνουν σχεδόν καθόλου ούτε το πεπτικό μας σύστημα αλλά ούτε και το ουροποιητικό.

Έλλειψη ύπνου

Ο ύπνος είναι απολύτως απαραίτητος για την υγεία μας καθώς κατά τη διάρκειά του γίνεται η αναδόμηση όλων των ιστών του σώματος και η αποκατάσταση βλαβών. Κατά τη διάρκεια του ύπνου γίνεται η επιδιόρθωση και των βλαβών που έχουν υποστεί τα νεφρά.

Η χρόνια έλλειψη ύπνου αποτρέπει την πλήρη ίαση και σωστή αναδόμηση των ιστών και των ζωτικών οργάνων του σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιβάρυνσή τους εάν η καθημερινότητά μας είναι επίσης δύσκολη και απαιτητική.

Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης

Όπως και το αλάτι, έτσι και η καφεΐνη ενδέχεται να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να στρεσάρει τα νεφρά. Η καφεΐνη ούτως η άλλως έχει διουρητική δράση. Η μεγάλη κατανάλωση σε καθημερινή βάση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη επιβαρύνουν τη λειτουργία των νεφρών.

Υπερβολική κατανάλωση από παυσίπονα και αναλγητικά

Τα παυσίπονα και τα αντιπυρετικά που πωλούνται στα φαρμακεία αποτελούν κατά κανόνα την πρώτη επιλογή κάθε φορά που πονάμε, είτε είναι πονοκέφαλος, είτε είναι μυϊκοί πόνοι ή ανεβάζουμε πυρετό.

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η κατανάλωσή τους δεν έχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Ωστόσο κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως επιβαρύνουν εξίσου το ήπαρ για το μεταβολισμό τους αλλά και τα νεφρά για την αποβολή τους από το σώμα.

Η τακτική λήψη με το παραμικρό παυσίπονων χαπιών ενδέχεται μακροπρόθεσμα να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στη λειτουργία των δύο οργάνων. Υπάρχουν μια σειρά από φυσικά συστατικά, τσάγια, βότανα και βάμματα που έχουν αναλγητική δράση και αξίζει κάποιος να τα ερευνήσει ως εναλλακτική λύση.

Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ

Η σποραδική κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινο κρασί μέσα στην εβδομάδα δεν κάνει κακό, τουναντίον έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο σπάνια κάποιος μένει σε ένα μόνο ποτήρι. Το κόκκινο κρασί και η μπύρα έχουν αποδεδειγμένα ευεργετικά οφέλη για την υγεία όταν μιλάμε για 1 μερίδα την εβδομάδα.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για άλλα ποτά που περιέχουν αλκοόλ.

Το αλκοόλ στην πραγματικότητα είναι μια νόμιμη τοξίνη, η οποία εάν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα και σε τακτική βάση επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του ήπατος αλλά και των νεφρών, προκαλώντας βλάβες. Μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ τόσο το συκώτι όσο και τα νεφρά υπερλειτουργούν τόσο για το μεταβολισμό, την εξουδετέρωση και την αποβολή των τοξινών από την κατανάλωση αλκοόλης.

Συμπεράσματα και προτάσεις

Τα νεφρά είναι ένα από τα απεκκριτικά όργανα του σώματος που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων και των τοξινών από τον οργανισμό.

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω καλό θα ήταν να δώσουμε βαρύνουσα σημασία στην υγεία τους και να προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μην τα επιβαρύνουν. Καλό θα είναι να φροντίσουμε τη διατροφή μας, την ενυδάτωσή μας αλλά και τις κακές συνήθειες που επιβαρύνουν την εύρυθμη λειτουργία τους.

πηγη healthia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button