ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το «άγνωστο» γλυκό που κάνουμε πριν τα Χριστούγεννα – Συνταγή

Μόλις το σπίτι μυρίσει μελομακάρονα, έχουν έρθει και… επίσημα τα Χριστούγεννα. Όμως δεν είναι το μοναδικό παραδοσιακό γλυκό αυτή της περιόδου. Η συνταγή που ακολουθεί προέρχεται από τη Θράκη και είναι άγνωστη σε πολλούς.

Αν για την υπόλοιπη Ελλάδα τα μελομακάρονα και οι κουραμπιάδες σηματοδοτούν την έναρξη της περιόδου των Χριστουγέννων, για τη Θράκη «μυρίζει» Χριστούγεννα όταν στην κατσαρόλα μαγειρεύεται η παραδοσιακή βαρβάρα. Πρόκειται για μία παραδοσιακή γλυκιά συνταγή που φτιάχνεται είτε ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας (4 Δεκεμβρίου) είτε την παραμονή, και για τους Θρακιώτες είναι ένα άτυπο καλωσόρισμα των Χριστουγέννων, ή κάπως έτσι έχει τουλάχιστον εμπεδωθεί στο μυαλό των Θρακιωτών.

Δεν έχει καμία σχέση με το μελομακάρονο, έχει μορφή σούπας και είναι ένα σούπερ – δυναμωτικό με πολύ θρεπτικά στοιχεία.

Αν και έθιμο ανάγεται στην αρχαία Θράκη όπου έκαναν τραπέζια στις αρχές του Δεκέμβρη προς τιμή της θεάς Εκάτης και έτρωγαν μια σούπα που περιείχε σιτάρι, ξηρούς καρπούς και φρούτα εποχής για να πάει καλά η σοδειά και να έχουν αφθονία καρπών. Συνδέεται δε, με τη μικρή Βαρβάρα που ήταν κρυπτοχριστιανή, και έσωσε ειδοποιόντας τους Χριστιανούς να μη φάνε από τα δηλητηριασμένα ψωμιά που έδωσε διαταγή ο πετέρας της για να τους εξολοθρεύσει και τους πρότεινε να κάνουν ένα γλυκό με ότι δημητριακά και καρπούς είχαν. Ο πατέρας της όταν το ανακαλυψε τη βασάνισε και κατόπιν αγιοποιήθηκε.

Η συνταγή για τη γλυκιά θρακιώτικη βαρβάρα

Η συνταγή προέρχεται από το cuzinagias.gr:

Υλικά

• 1/2 κιλό σιτάρι αποφλοιωμένο
• 2 κουταλιές ταχίνι
• 3 λίτρα νερό
• 4 κουταλιές σουσάμι
• 4 κουταλιές αλεύρι (προαιρετικά)
• 3-4 βερίκοκα αποξηραμένα
• 3-4 σύκα αποξηραμένα
• 1 μπολ ζάχαρη
• 1 μπολ σταφίδα ξανθή
• 1 μπολ ψιλοκομμένα καρύδια
• 1 μπολ φρούτα σε φέτες (μήλο-μανταρίνι-αχλάδι-ρόδι κλπ)
• κανέλα για το πασπάλισμα
• ελάχιστο τριμμένο γαρύφαλλο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε προσεκτικά το σιτάρι. Στη συνέχεια το τρίβουμε με τα χέρια και ξεπλένουμε μέχρι να βγαίνει το νερό καθαρό. Αν υπάρχει χρόνος μπορούμε να το αφήσουμε να μουλιάσει για αρκετή ώρα.

Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 3 λίτρα νερό βρύσης και βάζουμε το σιτάρι να βράσει. Σιγοβράζουμε κλειστό καπάκι. Ελέγχουμε πότε πότε και ανακατεύουμε. Στο μεταξύ καβουρντίζουμε το σουσάμι σε τεφάλ τηγάνι για λίγο και το ίδιο κάνουμε με το αλεύρι (γίνεται και χωρίς αυτό αλλά παίρνει μια ωραία γεύση).

Όταν κοντεύει να βράσει το σιτάρι βάζουμε μέσα το ταχίνι και βλέπουμε ότι γίνεται πιο άσπρο. Ο χρόνος βρασμού ποικίλει και εξαρτάται από το σιτάρι και το νερό. Υπολογίστε γύρω στα 45′ πάνω κάτω. Ελέγχουμε κάθε τόσο και όταν “σκάσει” δηλ. ανοίξει το σιτάρι ταυτόχρονα παρατηρούμε ότι έχει χυλώσει ελαφρά.

Επίσης προσθέτουμε κομμένα σε κομματάκια τα αποξηραμένα βερίκοκα και τα σύκα. Δε βάζουμε ζάχαρη αλλά βάζει ο καθένας στο μπολάκι του όσο θέλει. Κατεβάζουμε και είναι έτοιμο να το σερβίρουμε σε μπολ. Βέβαια εσείς αν θέλετε μπορείτε να βάλετε 1 κούπα ζάχαρη ή και περισσότερη (ανάλογα τα γούστα) μέσα στην κατσαρόλα και μετά στο σερβίρισμα δε θα βάλετε.

Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά σε μπολ το καθένα χωριστά. Ένα μπολ με ζάχαρη, ένα με σταφίδες, ένα με το καβουρντισμένο αλεύρι, ένα με το σουσάμι, ένα με τα φρούτα καθαρισμένα σε φετούλες. Βάζουμε στο μπολ μας 1-2 κουταλιές με μεγάλη κουτάλα από τη βαρβάρα και βάζουμε πάνω από το πιάτο μας από 1-2 κουταλιές ζάχαρη,ανακατεύουμε, συνεχίζουμε με 1-2 κουταλιές αλεύρι, σουσάμι, σταφίδες, και ντεκοράρουμε με μερικές φέτες από φρούτα.

Τέλος πασπαλίζουμε με κανέλα.

*Προαιρετικά πασπαλίζουμε με ελάχιστο τριμμένο γαρύφαλλο και μερικούς σπόρους ροδιού που συμβολίζει την καλοτυχία.

Δείτε το βίντεο με τις οδηγίες:

Πηγή tilestwra.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button