ΔΙΑΦΟΡΑ

7 τροφές που δεν τρώει ποτέ ένας νευροχειρουργός για να διατηρήσει τον εγκέφαλό του υγιή

Ένας νευροχειρουργός μοιράζεται τις τροφές, τις οποίες προσπαθεί να αποφεύγει για να προστατέψει την υγεία του εγκεφάλου του.

Tο πρώτο βήμα για καλή υγεία είναι η διατροφή που επηρεάζει τα πάντα, από το βάρος μας μέχρι τη μυϊκή μάζα μας. Αλλά τι γίνεται με τον ρόλο που παίζει στην υγεία του πιο πολύπλοκου οργάνου μας, του εγκεφάλου; Δείτε ποιες τροφές δεν τρώει ένας νευροχειρουργός.

Ως το κέντρο διοίκησης του σώματος, ο εγκέφαλος είναι κάτι που δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε όταν πρόκειται για την ευηξία και την υγεία μας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες τροφές βοηθούν και βλάπτουν αυτό το ζωτικό όργανο.

Ο νευροχειρουργός και οι τροφές που αποφεύγει

Ο δρ. Μπρετ Όσμπορν, MD, νευροχειρουργός και επικεφαλής τμήματος στο ιατρικό κέντρο St. Mary’s Medical Center μοιράζεται στο eathis.com τις τροφές που αποφεύγει για καλύτερη υγεία του εγκεφάλου.

Τονίζει ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι «δεν θα φάει ποτέ» αυτές τις τροφές, αναγνωρίζοντας ότι «ο εγκέφαλός μας λαχταρά πράγματα που έχουν ωραία γεύση!». αλλά, «υπάρχουν τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων, που πρέπει να αποφεύγονται όποτε είναι δυνατόν, καθώς επηρεάζουν τη βιοχημεία μας και, ως εκ τούτου, επιταχύνουν την κυτταρική βλάβη και τη διαδικασία γήρανσης.»

Ενώ το να αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα είναι σημαντικό, θα πρέπει να θυμάστε ότι το κλειδί για την υγεία του εγκεφάλου δεν βρίσκεται μόνο στην αποφυγή αλλά και στις υγιεινές τροφές και συνήθειες που εντάσσετε στον τρόπο ζωής σας. Η υιοθέτηση μιας διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, απαραίτητες βιταμίνες, άπαχες πρωτεΐνες, χόρτα και λαχανικά καθώς και καλά λιπαρά, θεωρείται συνήθως ιδανική για την υγεία του εγκεφάλου.

Η άσκηση σε τακτική βάση, η ενυδάτωση, η σωστή διαχείριση του στρες και ο επαρκής ύπνος είναι επίσης σημαντικές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε για να διατηρήσετε τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου. Να θυμάστε, ό,τι είναι καλό για το σώμα είναι εξίσου καλό για τον εγκέφαλο.

7 τροφές που κάνουν κακό στην υγεία του εγκεφάλου

Ο δρ Όσμπορν σας ενθαρρύνει να αποφύγετε τις παρακάτω τροφές.

  1. Παγωτά, γλυκά και μπισκότα
  2. Τηγανητά
  3. Αλμυρά σνακ, τσουρέκια, ντιπ και σάλτσες
  4. Υπερβολικό αλκοόλ
  5. Αλλαντικά, τουρσιά, ψωμί
  6. Τεχνητά γλυκαντικά
  7. Υπερβολική καφεΐνη

1. Παγωτά, γλυκά και μπισκότα

Τα τρόφιμα και τα ροφήματα που είναι γεμάτα με ζάχαρη είναι πράγματα που ο δρ Όσμπορν προσπαθεί να αποφύγει. Τρόφιμα όπως μπισκότα, παγωτά, αρτοσκευάσματα, ντόνατς, ακόμη και ορισμένα δημητριακά έχουν πολλή ζάχαρη και όχι πολλά θρεπτικά συστατικά.
Η υπερβολική κατανάλωση τροφών με ζάχαρη και ροφημάτων μπορεί να οδηγήσει σε απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, τα οποία βλάπτουν τη γνωστική λειτουργία με την πάροδο του χρόνου.

«Σας προκαλεί έκπληξη εάν μάθετε ότι η νόσος Αλτσχάιμερ ονομάζεται «διαβήτης τύπου ΙΙΙ»; Με παρόμοιο τρόπο, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στη γνωστική εξασθένηση όταν καταναλώνεται υπερβολικά. Επομένως, ξεκινήστε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων σας.» λέει ο νευρολόγος

2. Τηγανητά

Προϊόντα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά, όπως τα τηγανητά τρόφιμα, τα επεξεργασμένα σνακ και ορισμένες μαργαρίνες συνδέονται με φλεγμονή και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για άνοια. «Θυμηθείτε, η φλεγμονή είναι ένα κοινό υπόστρωμα σχεδόν όλων των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Το Αλτσχάιμερ δεν διαφέρει», λέει ο νευρολόγος.

3. Αλμυρά σνακ, τσουρέκια, ντιπ και σάλτσες

Από τα αγαπημένα σας είδη αρτοποιίας μέχρι τα τραγανά, τα αλμυρά σνακ μέχρι τα ντιπ και τις σάλτσες, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. «Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γεμάτα με τεχνητά πρόσθετα, συντηρητικά και ανθυγιεινά λίπη, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε γνωστική εξασθένηση όταν καταναλώνονται τακτικά», προειδοποιεί ο δρ Όσμπορν. Να θυμάστε αυτό: Εάν ένα φαγητό μπορεί να μείνει έξω, εκτεθειμένο στον αέρα, και να δεν χαλάσει, πιθανότατα δεν πρέπει να το φάτε.

4. Υπερβολικό αλκοόλ

Αν και το μαρτίνι μπορεί να είναι αυτό που σας κάνει να χαλαρώνετε μετά από μια κουραστική εβδομάδα εργασίας, αξίζει μια θέση σε αυτήν τη λίστα ειδών που πρέπει να αποφύγετε. Είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε όταν πρόκειται για την κατανάλωση αλκοόλ.
«Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη που σχετίζεται με το αλκοόλ και να βλάψει τη γνωστική λειτουργία με την πάροδο του χρόνου», λέει ο νευρολόγος.

5.  Αλλαντικά, τουρσιά και ψωμί

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι), όπως ψωμί, αλλαντικά, ζυμαρικά, καρυκεύματα, σάλτσα σόγιας, τουρσιά, σούπες σε κονσέρβες και πολλά άλλα, μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα. To αλάτι συμβάλλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία επηρεάζει αρνητικά την καρδιά και τον εγκέφαλο. Η υπέρταση προκαλεί μικροσχισμές στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Το αποτέλεσμα; Αθηροσκλήρυνση, προδιάθεση για μίνι εγκεφαλικό ή ένα μεγάλο, που αλλάζει τη ζωή.

6. Τεχνητά γλυκαντικά

Εάν χρησιμοποιείτε τεχνητά γλυκαντικά στον καφέ σας ήρθε η ώρα να επαναξιολογήσετε αυτή τη συνήθεια. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία και τον μεταβολισμό, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Και πάλι, διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και μειώστε την κατανάλωση ασπαρτάμης, σουκραλόζης και σακχαρίνης, για να αναφέρουμε μερικά.

7 Υπερβολική καφεΐνη

Μιλώντας για τον καφέ, το να πίνετε υπερβολική ποσότητα καφεΐνης, δεν κάνει καλό. «Ενώ η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να έχει γνωστικά οφέλη, η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, διαταραχές ύπνου και ενδεχομένως να βλάψει τη λειτουργία του εγκεφάλου», αποκαλύπτει ο νευροχειρουργός. Όπως με οτιδήποτε άλλο, το μέτρο είναι το μυστικό. Εάν είναι δυνατόν, περιορίστε την καφεΐνη τις πρωινές ώρες.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button