Γιουβαρλάκια, από το τούρκικο yuvarlak που σημαίνει σφαιρικός. Ακόμη μια τούρκικη λέξη για ένα φαγητό συνηθισμένο και αγαπημένο στη χώρα μας. Δεν είναι βέβαια πάντα σφαιρικά (στο σπίτι μας τα συνηθίζουμε ωοειδή). Στη σημερινή ανάρτηση είναι η συνταγή μου για γιουβαρλάκια αυγολέμονο αλλά σε επόμενες αναρτήσεις θα δείτε και τους ‘αλλους άλλους τρόπους που τα μαγειρεύω.
Υλικά
Η κούπα μου είναι 250 ml
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 αυγό
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 κούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ως 3/4 κούπας ρύζι (γλασέ ή καρολίνα)
2 -3 κουταλιές ελαιόλαδο για τον κιμά
Αλάτι
Πιπέρι
1/3 -1/2 κούπας ελαιόλαδο για την κατσαρόλα
1 ή 1,5 ή 2 lt νερό (ανάλογα αν θέλουμε σούπα η σφικτή σάλτσα αυγολέμονο).
Προαιρετικά, 1-2 κύβους λαχανικών ανάλογα με την ποσότητα του νερού που θα προσθέσουμε.
Για το αυγολέμονο, 2 αυγά και το χυμό 2-3 λεμονιών (περίπου 1/4 της κούπας ή λίγο παραπάνω αν βάλουμε πολύ νερό)
Επί το έργον
Δείτε στο κατατοπιστικό video μας, όλη τη διαδικασία!
πηγη cretangastronomy.gr
Γλυκό ψυγείου με ζελέ, εύκολο και ελαφρύ! (VIDEO)
Είναι από κείνα τα μαμαδίστικα γλυκά ψυγείου που σε βάζουν σε πειρασμό κάθε φορά που ανοίγεις το ψυγείο. Να ισιώσεις λίγο τις στραβοκομμένες άκρες, να τσιμπήσεις ένα φρούτο που ξεφεύγει, να μαζέψεις λίγη κρέμα από τα τοιχώματα του πυρέξ. Που δεν σου δημιουργούν πολλές ενοχές γιατί τα θεωρείς light. Ένα γλυκό με ζελέ, ελαφρύ και ταυτόχρονα πλούσιο!
Υλικά
Για την πρώτη στρώση:
2 φακελάκια ζελέ φράουλας. 1 κουτί του μισού κιλού κομπόστα με όλα τα φρούτα. 900 ml υγρό (νερό μαζί με το σιρόπι της κομπόστας). 4-5 μπισκότα σαβαγιάρ ή κουλουράκια βουτύρου
Για την δεύτερη στρώση:
1300 ml γάλα πλήρες. 2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου ή 90 gr ( 12 δοσομετρικές κουταλιές). 120 gr ζάχαρη ( περίπου 8 δοσομετρικές κουταλιές)
Τρίτη στρώση:
500 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά. 40-50 gr (4-5 κουταλιές) ζάχαρη άχνη. Προαιρετικά, λίγα δάκρυα μαστίχας (που θα αλέσουμε με λίγη ζάχαρη) ή 1 σωληνάκι βανίλιας. Τρούφα σοκολάτας κλασική ή χρωματιστή για το στόλισμα!
(Η δοσομετρική κουταλιά έχει όγκο 15ml)
Επί το έργον
Δείτε το video, το γλυκό είναι τόσο απλό που πιστεύω ότι δεν αφήνει απορίες! Αν υπάρχουν, ζητήστε διευκρινίσεις με σχόλιο εδώ ή στα social media της σελίδας. Στην ουσία για τις δυο πρώτες στρώσεις ακολουθούμε τις οδηγίες των συσκευασιών. Ο συνδυασμός και το στήσιμο του γλυκού δίνουν το ωραιότατο αποτέλεσμα. Δείτε και τις παρατηρήσεις, πάντα διευκολύνουν!
πηγη cretangastronomy.gr
Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.