ΔΙΑΦΟΡΑ

«Σπαρταριστό» επίδομα-μισθός για 140.000 πολίτες!

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή της ρύθμισης του ψηφισθέντος ασφαλιστικού νόμου που επιτρέπει στους επιδοτούμενους ανέργους να απασχολούνται ως 12 μέρες τον μήνα χωρίς να κόβεται όλο το επίδομα.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση αφορά δυνητικά 140.000 ανέργους που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ. Η υλοποίηση της νέας διάταξης θα είναι στα πρότυπα της απασχόλησης των συνταξιούχων, με τη διαφορά ότι οι άνεργοι δε θα μπορούν να υπερβούν τις 12 ημέρες απασχόλησης τον μήνα ενώ θα κόβεται το επίδομα μόνον για τις μέρες της απασχόλησής τους.

Η νέα ρύθμιση ευνοεί τις συμβάσεις κατά παραγγελία, ή αλλιώς τις “συμβάσεις μηδενικών ωρών” που προβλέπει ο εργασιακός νόμος 5053/2023, καθώς διευκολύνει ανέργους που θέλουν να εργαστούν τα Σαββατοκύριακα, και με το καθεστώς που ίσχυε πριν τον νόμο, είτε θα έπρεπε να απασχοληθούν αδήλωτοι, είτε καθόλου γιατί αν δήλωναν την εργασία τους θα έχαναν όλο το επίδομα.

Με τη νέα διάταξη επιτρέπεται σε ανέργους της ΔΥΠΑ που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας να εργάζονται από 1 ως 3 ημέρες την εβδομάδα και κατ΄ ανώτατο όριο 12 ημέρες τον μήνα, με ημερήσιες συμβάσεις εργασίας, λαμβάνοντας κατά τις μέρες που θα απασχοληθούν τις αποδοχές εργασίας και όχι το επίδομα. Για τις ημέρες που δε θα απασχοληθούν θα συνεχίσουν να παίρνουν κανονικά το επίδομα ανεργίας.

Το κείμενο της διάταξης αναφέρει ότι “δεν εφαρμόζεται η αναστολή της επιδότησης σε επιδοτούμενους ανέργους, στην περίπτωση απασχόλησης με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μίας (1) ημέρας που αναγγέλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, εφόσον η απασχόληση δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις (3) ημέρες εβδομαδιαίως και τις δώδεκα (12) μηνιαίως, αφαιρουμένων από την τακτική επιδότηση ισαρίθμων με τις ημέρες απασχόλησης ημερησίων επιδομάτων”.

Για παράδειγμα, ένας άνεργος που παίρνει επίδομα, αν εργαστεί 7 μέρες για τρεις εβδομάδες μέσα στον μήνα (3 μέρες την πρώτη εβδομάδα, 3 την δεύτερη και 1 μέρα την τρίτη εβδομάδα) θα στερηθεί τη ημερήσιο επίδομα για 7 μέρες αλλά θα κερδίσει περισσότερα από την αμοιβή που θα πάρει ως εργαζόμενος. Από τη νέα ρύθμιση προκύπτει κέρδος για τους ανέργους, ακόμη και αν απασχοληθούν με 4ωρα αντί 8ωρα.

πηγη Το διαβάσαμε εδώ

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button