ΔΙΑΦΟΡΑ

Συνωστισμός για δωρεάν τρόφιμα από το συσσίτιο της Εκκλησίας

Ρεπορτάζ Όλγα Τσιούλφα 

«Τα χρόνια είναι δύσκολα ζούμε σε έναν πόλεμο χωρίς όπλα και πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο παιδί του. Πρέπει να βάλουμε στην άκρη την αξιοπρέπεια μας, δυστυχώς, και τον εγωισμό μας και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας στους δύσκολους καιρούς. Να μη διστάζει ο κόσμος να έρθει να κάνει την αίτηση του και να πάρει τα τρόφιμα που χρειάζεται το παιδί του», είπε στο «Χ» η εθελόντρια Νίκη Μουστάκα Στο ναό Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής υποβάλλονται οι αιτήσεις και εκεί παρατηρήθηκε ο συνωστισμός πολιτών κάθε ηλικίας

Περισσότερες από 150 αιτήσεις από την έναρξη της προθεσμίας υποβλήθηκαν για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων που θα αρχίσει να υλοποιεί και στη Ροδόπη, ο φιλανθρωπικός οργανισμός της αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή». Οι αιτήσεις άρχισαν να κατατίθενται την περασμένη Τετάρτη στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής, για όλο το νομό Ροδόπης. Εκεί θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους όλοι οι πολίτες του νομού Ροδόπης κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή έως τις 5 Δεκεμβρίου, οπότε είναι και η καταληκτική ημερομηνία. Εκεί είναι και το σημείο όπου καταγράφηκε ο συνωστισμός από πολίτες που έσπευσαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για λίγα δωρεάν τρόφιμα.

Η «Αποστολή», φιλανθρωπικός οργανισμός της αρχιεπισκοπής Αθηνών και οι τέσσερις μητροπολίτες της Θράκης, αποφάσισαν σε συνάντηση που είχαν στις 7 Νοεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη να πάρουν πρωτοβουλίες για την στήριξη των οικογενειών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στην συνάντηση υπήρξε κοινή διαπίστωση των έντονων προβλημάτων επιβίωσης μεγάλης μερίδα πολιτών της Θράκης και η ανάγκη καταγραφής τους. Στη συνάντηση αυτή μετείχαν εκ μέρους της «Αποστολής» ο διευθυντής Κωστής Δήμτσας και οι μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και Μαρωνείας κ. Παντελεήμων και κατέθεσαν τις μέχρι τώρα εμπειρίες τους από το ήδη συντελούμενο φιλανθρωπικό έργο στις 4 μητροπόλεις και αποφάσισαν ότι αυτό μπορεί να διευρυνθεί και να ενισχυθεί με την μεγάλη εμπειρία της «Αποστολής».

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε οι ιερείς των μητροπόλεων υπό την καθοδήγηση του οικείου μητροπολίτη να προχωρήσουν σε αναλυτική ενημέρωση των κατοίκων της ενορίας τους, ενώ τονίστηκε ότι σε συγκεκριμένες ημέρες θα γίνει η παραλαβή των αιτήσεων με τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων για την παροχή βοήθειας σε τρόφιμα για το έτος 2015.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο αριθμός των ανέργων μελών στην οικογένεια. Εισοδηματικά κριτήρια: για ένα άτομο 0 έως 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, συν 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας, όπως αυτά δηλώνονται στο εκκαθαριστικό φορολογίας 2014, είναι τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν όσοι θα λάβουν βοήθημα. Εφόσον πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, η βοήθεια θα δοθεί κατά προτεραιότητα ανάλογα με τον αριθμό προστατευόμενων μελών και αριθμό ανάπηρων μελών.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ

Εφόσον ενταχθούν στο πρόγραμμα οι πολίτες, θα λαμβάνουν κάθε μήνα ένα δέμα με τρόφιμα, είπε η εθελόντρια της Αποστολής Νίκη Μουστάκα. Ο «Χ» την εντόπισε στο ενοριακό γραφείο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, μαζί με άλλες εθελόντριες του φιλανθρωπικού οργανισμού, να παραλαμβάνει αιτήσεις πολιτών που έχουν ανάγκη τα τρόφιμα. «Είναι ένα πρόγραμμα της Εκκλησίας της Ελλάδας το οποίο θέτει κάποια συγκεκριμένα κριτήρια με σκοπό να δίνει τρόφιμα σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη σε μηνιαία βάση», εξήγησε η κ. Μουστάκα.

ΕΩΣ ΤΙΣ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Την περασμένη Τετάρτη 12 Νοεμβρίου ξεκίνησε η παραλαβή των αιτήσεων στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Εκεί θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους όλοι οι πολίτες του νομού Ροδόπης κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή έως τις 5 Δεκεμβρίου οπότε είναι και η καταληκτική ημερομηνία. «Είμαστε εδώ από τις 10:30 πμ μέχρι τη 13:00 μμ και παίρνουμε αιτήσεις. Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει αιτήσεις γύρω στα 150 άτομα τα οποία θα λαμβάνουν δέματα με τρόφιμα τα οποία χρειάζεται ο αριθμός μελών της κάθε οικογένειας. Τα τρόφιμα αυτά θα έρχονται απευθείας από την Αθήνα», έκανε γνωστό η εθελόντρια της Αποστολής. Ηλικιωμένοι και νέα ζευγάρια, άνθρωποι όλων ηλικιών βρίσκονται εδώ και μέρες, έξω από την εκκλησία περιμένοντας να έρθει η σειρά τους για να υποβάλλουν την αίτηση. Πρέπει να έρθουν όσοι έχουν ανάγκη, τόνισε η κ. Μουστάκα. «Εκείνο που βλέπω είναι ότι ο κόσμος ενώ έχει πρόβλημα διστάζει να έρθει. Κάνω παράκληση, γιατί είναι δύσκολα τα χρόνια. Να μη διστάζουν, είναι κακό αφήνουμε τα παιδιά μας να υποφέρουν για να μην κάνουμε μία δήλωση, που τη θεωρούμε υποτιμητική. Δεν είναι καθόλου έτσι. Τα χρόνια είναι δύσκολα ζούμε σε έναν πόλεμο χωρίς όπλα και πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο παιδί του. Αυτά που ξέραμε νομίζω ότι πρέπει να τα ξεχάσουμε. Πρέπει να βάλουμε στην άκρη και την αξιοπρέπεια δυστυχώς και, τον εγωισμό μας και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας στους δύσκολους καιρούς. Να μη διστάζει ο κόσμος να έρθει να κάνει την αίτηση του και να πάρει τα τρόφιμα που χρειάζεται το παιδί του», κατέληξε.

ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ

Υποχρεωτικά δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι: Α. Αίτηση συμμετοχής συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη (η αίτηση χορηγείται από την ενορία), Β. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου (για όλους) και άδεια διαμονής σε ισχύ (μόνο για αλλοδαπούς Τρίτων Χωρών), Γ. Εκκαθαριστικό Φορολογίας Οικονομικού έτους 2014 (για όλους), Δ. Πιστοποίηση διεύθυνσης κατοικίας με αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΗ ή ΕΥΔΑΠ ή τηλεφωνίας (κινητής ή σταθερής) στο όνομα του αιτούντα ή συμβόλαιο ενοικίασης κατοικίας σε ισχύ μαζί με λογαριασμό στο όνομα του ιδιοκτήτη (για όλους) Ε. Πρόσφατη βεβαίωση ανεργίας από ΟΑΕΔ για κάθε άνεργο μέλος της οικογένειας ΣΤ. Πιστοποιητικό αναπηρίας σε ισχύ από αρμόδια επιτροπή (μόνο για αναπηρία 67% και άνω).

Πηγη  agioritikovima.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button