ΔΙΑΦΟΡΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Τόσα θα πληρώσουμε τον Οκτώβριο – Πόση είναι η επιδότηση

Λογαριασμοί ρεύματος: Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά, ευάλωτους καταναλωτές και αγρότες, τον Οκτώβριο, αναμένεται να ξεπεράσει τα 22 εκατ. ευρώ.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει, σήμερα, Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023, τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο, τα οποία παραμένουν σταθερά, σε σχέση με τα αντίστοιχα του τρέχοντος μήνα

Συγκεκριμένα, για τον επόμενο μήνα, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση ανέρχεται σε 15€/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 €/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.
  • Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση ανέρχεται στα 15€/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, τον Οκτώβριο, αναμένεται να ξεπεράσει τα 22 εκατ. ευρώ.

Λογαριασμοί ρεύματος: Δείτε τι θα συμβεί από τον Δεκέμβριο

«Φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος θα δουν οι καταναλωτές προς το τέλος του 2023, εκτιμούν ειδικοί της αγοράς ενέργειας.

Αναλύοντας τις τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες το επόμενο διάστημα, ο Νικήτας Μακρίδης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και αναλυτής του «Αλλάζω Ρεύμα», ανέφερε ότι από τον Δεκέμβριο αλλά και τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα σημειωθεί αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει και τις τιμές του ρεύματος.

Μέχρι το τέλος του 2023, οι πολίτες δεν πρόκειται να δουν διαφορά, ωστόσο από το νέο έτος η αύξηση θα είναι της τάξης του 7-12%, ποσοστό που ανέρχεται σε 5 με 10 ευρώ και θα αφορά τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δηλαδή τις πάγιες χρεώσεις που πληρώνουμε για καλώδια, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κτλ.

Ο κ. Μακρίδης, μιλώντας στο Open, είπε μεταξύ άλλων πως από το 2024 θα υπάρξουν αλλαγές και στα είδη των τιμολογίων ρεύματος, τα οποία θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: αυτά της σταθερής τιμής ενός μήνα, της σταθερής τιμής για μεγαλύτερη διάρκεια και της μεταβλητής τιμής.

Το μεγάλο ζήτημα που τίθεται αυτή την ώρα είναι αν θα υπάρξουν νέες κρατικές παρεμβάσεις με επιδοτήσεις και πώς αυτές θα δοθούν στους πολίτες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης είχε δηλώσει ότι θα επανασχεδιαστεί το πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών ενέργειας αλλά και η αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης: «Θα βελτιστοποιήσουμε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και θα προχωρήσουμε στην παραγωγή πράσινης ενέργειας από ΟΤΑ για την στήριξη της κατανάλωσης των ευάλωτων δημοτών τους μέσα από Ενεργειακές Κοινότητες.

Επίσης, πρόκειται να θεσμοθετηθεί ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για τις πολύτεκνες οικογένειες, με βάση και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ταυτόχρονα, οι πόροι από την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όσων υιοθετούν την ασυνέπεια σε σχέση με το νόμο ή τις πληρωμές ως στρατηγική πλουτισμού, θα φροντίσουμε να φτάνουν, επιτέλους, στους συνεπείς πολίτες και καταναλωτές, αποζημιώνοντάς τους κάπως, για τη διαχρονική κακομεταχείρισή τους».

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσον αφορά στον Αύγουστο, είχε προχωρήσει σε ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Συγκεκριμένα ισχούν τα εξής

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση θα είναι 10€/MWh. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 €/MWh και απορροφά το σύνολο του αυξημένου κόστους.
  • Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση ανέρχεται στα 10€/MWh.

Λογαριασμοί ρεύματος: Απόφαση… σταθμός – Δείτε τι θα συμβεί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Παρατείνεται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023 ο μηχανισμός επιστροφής των υπερεσόδων στη χονδρική αγορά, που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2022 και ήδη έχει αποδώσει πάνω από 3,3 δισ. ευρώ έως σήμερα στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αυξημένου κόστους λόγω της ενεργειακής κρίσης για τους καταναλωτές.

Τους επόμενους μήνες θα αξιολογηθεί η κατάσταση που πρόκειται να διαμορφωθεί στις διεθνείς ενεργειακές αγορές και αναλόγως θα αποφασιστεί η αναγκαιότητα ύπαρξης του παραπάνω έκτακτου μέτρου.

Παράλληλα, στην ίδια Υπουργική Απόφαση προβλέπεται και η παράταση, έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, της αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Η νέα παράταση που αφορά στον τρόπο τιμολόγησης, έχει ως σκοπό να διευκολύνει τους συμπολίτες μας, αλλά και τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, μεταβατικά, τους επόμενους μήνες.

Και αυτό, προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο από τους Προμηθευτές και να υπάρχει η απαιτούμενη περίοδος ενημέρωσης για τους καταναλωτές, υπό την τήρηση των κανόνων διαφάνειας και ευκολότερης σύγκρισης των τελικών τιμών.

Κοινή δήλωση του Υπουργού και της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου:

«Όπως έχουμε αποδείξει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, στηρίζουμε, εμπράκτως, τους καταναλωτές και τους ενισχύουμε με κάθε δυνατό τρόπο, μέσω του

πηγη xristika.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button