ΔΙΑΦΟΡΑ

Βάψιμο αυγών: Τα μυστικά για να μην σπάσουν και το σωστό βράσιμο

Το έθιμο επιβάλει την Μεγάλη Πέμπτη να βάψουμε τα πασχαλινά αυγά που θα τσουγκρίσουμε μετά από την Ανάσταση.

Για τους περισσότερους από εμάς τα αυγά, βαμμένα και από σοκολάτα, ήταν το κύριο σύνθημα ότι έφτασε το Πάσχα. Ακόμα και οι πιο «χειραφετημένες» μητέρες, έπαιρναν τον χρόνο τους για να βάψουν τα αυγά με τα παιδιά τους, μια διαδικασία που εξελίσσονταν πάντα σε παιχνίδι.

Βέβαια, πριν από αρκετά χρόνια, οι βαφές ήταν λιγότερο εξελιγμένες και οι πιθανότητες αποτυχίας μεγαλύτερες.

Πλέον, τα αυγά πρώτα βράζουν και, αφού έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, «βαφτίζονται» σε διάλυμα βαφής σε ζεστό νερό. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται το φαινόμενο η μπογιά να διεισδύσει από κάποιο ράγισμα και να «μολύνει» το εσωτερικό του αυγού.

Θυμηθείτε μόνο ότι στην αγορά πλέον κυκλοφορούν βαφές για αυγά συμβατικές και οικολογικές. Οι οικολογικές προορίζονται κυρίως γι’ αυτούς που έχουν παιδιά, αφού είναι ασφαλείς σε περίπτωση που πασαλειφτούν, όμως το χρώμα που δίνουν έχει λιγότερη ένταση.

Tips για να είναι τα αυγά έτοιμα για βάψιμο

  • Παραγγέλνετε άσπρα αυγά, στα οποία το χρώμα πιάνει καλύτερα.
  • Πριν βράσετε τα αυγά, πλένετε το τσόφλι με σφουγγαράκι και απαλές κινήσεις για να μην μείνει λεκές στο τελικό αποτέλεσμα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Όταν πλένονται, τα αυγά χαλάνε πολύ γρήγορα. Γι’ αυτό τα πλένουμε πάντα την τελευταία στιγμή.
  • Τα αυγά όταν θα μπουν στην κατσαρόλα πρέπει να έχουν θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Η κατσαρόλα πρέπει να να χωράει ακριβώς τα αυγά σε μονή σειρά για να μην «συγκρούονται» όσο βράζουν.
  • Στον πάτο της κατσαρόλας τοποθετείτε ένα βετέξ ή ένα πανί που δεν βγάζει χρώμα κι εκεί πάνω ακουμπάτε τα αυγά.
  • Βράζετε για περίπου 10-20 λεπτά, ανάλογα με το γούστο, σε πολύ χαμηλή φωτιά – ίσα ίσα να βλέπετε τις μπουρμπουλήθρες να σκάνε στην επιφάνεια του νερού.
  • Αφαιρείτε τα αυγά από την κατσαρόλα με προσοχή, τα σκουπίζετε ώστε να φύγει οποιαδήποτε ακαθαρσία σας ξέφυγε την πρώτη φορά και ελέγχετε ότι δεν έχουν ραγίσει.

Βάψιμο αυγών με τον συμβατικό τρόπο

  • Σε μια λεκανίτσα διαλύετετη βαφή σε νερό στη θερμοκρασία που αναγράφεται στη συσκευασία, προσθέτετε το ανάλογο ξύδι, και τοποθετείτε τα αυγά.
  • Ελέγχετε το χρώμα στον χρόνο που υποδεικνύει ο κατασκευαστής -βλέπετε οδηγίες χρήσεως στη συσκευασία.
  • Με τρυπητή κουτάλα ανασηκώνετε τα αυγά και τα μεταφέρετε σε σκεύος -αν έχετε κρατήσει τις αυγοθήκες, ακόμα καλύτερα- για να κρυώσουν.
  • Λαδώνετε ένα μαλακό πανάκι και γυαλίζετε τα αυγά.

Βάψιμο αυγών με χρώματα ζαχαροπλαστικής

  • Τα χρώματα ζαχαροπλαστικής διατίθενται πλέον παντού, ακόμα και στα σουπερμάρκετ.
  • Ο λόγος για να τα προτιμήσετε είναι οι αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας με τις οποίες παρασκευάζονται, επειδή προορίζονται για να φαγωθούν. Με αυτά βάφουμε τη ζαχαρόπαστα που χρησιμοποιούμε για διακόσμηση σε τούρτες και γλυκίσματα κι επίσης τα παγωτά, τις καραμέλες, τις τσίχλες, τα γλειφιτζούρια και τα αναψυκτικά.
  • Αν επιλέξετε να βάψετε τα αυγά με βαφές ζαχαροπλαστικής, θα ακολουθήσετε κανονικά τις συμβουλές μας για την προετοιμασία των αυγών και στη συνέχεια τις οδηγίες χρήσεως που αναγράφονται στη συσκευασία.

πηγη ieidiseis.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button