ΔΙΑΦΟΡΑ

Πρήξιμο στα πόδια: ”Καμπανάκι” για σοβαρά νοσήματα – Δείτε για ποια

Εάν το ένα ή και τα δύο πόδια σας είναι πρησμένα, μπορεί να είναι σημάδι κινδύνου για την υγεία σας.

Ένα πρησμένο πόδι μπορεί να είναι σημάδι σπασμένου οστού ή διαστρέμματος. Ίσως όμως, να υποκρύπτει κάποια άλλη πιο σοβαρή κατάσταση, ή πρόβλημα υγείας, όπως για παράδειγμα την προεκλαμψία, τη νεφρική νόσο, ή ακόμα και την ανακοπή καρδιάς.

Ποια είναι τα «σημάδια» κινδύνου με τα πρησμένα πόδια και τι μπορεί να σημαίνουν:

Οίδημα

Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα σας κρατά πολύ νερό. Μπορεί να κάνει πρησμένα τα πόδια, τα χέρια και το πρόσωπό σας.

Μπορεί να το παρατηρήσετε μετά από μια μεγάλη πτήση με αεροπλάνο ή αν στέκεστε για όρθιοι ώρες. Σε μερικές γυναίκες συμβαίνει κοντά στη μηνιαία τους περίοδο.

Συνήθως υποχωρεί από μόνο του, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι σημάδι ενός προβλήματος υγείας όπως χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης, καρδιακή ανεπάρκεια ή νεφρική ή ηπατική νόσο.

Τραυματισμός

Εάν σκοντάψετε ή κάνετε ένα λάθος βήμα, ένα πρησμένο πόδι μπορεί να είναι σημάδι σπασμένου οστού ή διάστρεμμα. Αυτό συμβαίνει όταν ο σκληρός, εύκαμπτος ιστός που συνδέει τα οστά γύρω από τον αστράγαλό σας σκίζεται.

Το πόδι και ο αστράγαλός σας πιθανότατα θα διογκωθούν καθώς το αίμα τρέχει στην περιοχή για να το βοηθήσει να επουλωθεί.

Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν πονάει πολύ ή δεν μπορείτε να μετακινηθείτε εύκολα.

 

Εγκυμοσύνη

Τα πόδια μπορούν να διογκωθούν ως φυσικό μέρος της εγκυμοσύνης, επειδή το σώμα μιας γυναίκας συγκρατεί πολύ νερό.

Μπορεί να γίνεται χειρότερο στο τέλος της ημέρας ή μετά από παρατεταμένη ορθοστασία.

Δεν είναι συνήθως σημάδι προβλήματος για τη μητέρα ή το μωρό, αλλά μπορεί να προκαλεί δυσκολίες.

Προεκλαμψία

Ενώ πολλές μέλλουσες μαμάδες έχουν πρησμένα πόδια, αν το πρήξιμο συνοδεύεται από πονοκέφαλο, ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στην κοιλιά, μπορεί να είναι σημάδι αυτής της πάθησης.

Η προεκλαμψία δεν ξεκινά τουλάχιστον πριν από την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση. Μπορεί να βλάψει το συκώτι ή τα νεφρά σας και μπορεί να είναι σοβαρό εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν είχατε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.

Λεμφοίδημα

Όταν ένας ή περισσότεροι από τους λεμφαδένες σας – μικροί αδένες που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος – καταστρέφονται ή αφαιρούνται, όπως συμβαίνει συχνά κατά τη θεραπεία του καρκίνου οδηγεί σε πρήξιμο τα πόδια σας.

Ως αποτέλεσμα, το σώμα σας απαλλάσσεται από λιγότερα υγρά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια σας. Μπορεί επίσης να προκύψει από βλάβη στα λεμφικά αγγεία ή άλλες ανωμαλίες στο λεμφικό σύστημα.

Οι ασκήσεις, το μασάζ και τα μανίκια ή οι κάλτσες συμπίεσης μπορεί να βοηθήσουν.

Ανακοπή καρδιάς

Αυτό συμβαίνει όταν η καρδιά σας δεν αντλεί αίμα όπως θα έπρεπε.

Εάν το αίμα σας δεν ρέει καλά προς τη σωστή κατεύθυνση, μπορεί να μείνει στα πόδια σας και να προκαλέσει πρήξιμο.

Στην καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να έχετε και κάποια συμπτώματα εκτός από το πρήξιμο όπως το να είναι άβολο να ξαπλώνετε σε επίπεδη θέση, η καρδιά σας μπορεί να χτυπά πιο γρήγορα ή με ασυνήθιστο ρυθμό και μπορεί να δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε.

Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια.

 

Νεφρική Νόσος

Τα νεφρά σας φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα σας.

Εάν δεν λειτουργούν σωστά – λόγω μιας κατάστασης όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση — μπορεί να μείνει πολύ αλάτι (νάτριο) στο αίμα σας.

Αυτό κάνει το σώμα σας να κρατά περισσότερο νερό από όσο θα έπρεπε. Η βαρύτητα τραβάει το νερό προς τα κάτω με αποτέλεσμα τα πόδια και οι αστράγαλοί σας να διογκωθούν.

Ηπατική νόσος

Εάν έχετε ηπατίτιδα (φλεγμονή στο συκώτι σας) ή πίνετε πολύ, το συκώτι σας πρέπει να αυτοδιορθώνεται ξανά και ξανά. Η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει τον ουλώδη ιστό να αντικαταστήσει τον υγιή ιστό και το συκώτι σας να σταματήσει να λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να συσσωρευτεί πολύ υγρό στην κοιλιά και τα πόδια σας, κάνοντάς τα να διογκωθούν.

Η χρήση ορισμένων φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιείτε για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και φλεγμονής μπορεί να προκαλεί στο σώμα σας κατακράτηση υγρών και αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα πόδια σας.

Άλλα φάρμακα που ονομάζονται διουρητικά μπορούν να διευκολύνουν το σώμα σας να απαλλαγεί από τα άχρηστα υγρά κάνοντας σας να ουρείτε πιο συχνά.

Πάντα να μιλάτε με το γιατρό σας πριν αλλάξετε ή διακόψετε τα φάρμακά σας.

Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας

Λάβετε ιατρική βοήθεια αμέσως εάν τα πόδια σας είναι πρησμένα και έχετε δύσπνοια ή έχετε πόνο στο στήθος.

Αυτά μπορεί να είναι σημάδια υγρού ή θρόμβου αίματος στους πνεύμονές σας.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν:

  • Το πρησμένο πόδι σας κάνει ένα λακκάκι αφού το πιέσετε.
  • Το δέρμα σας στην πρησμένη περιοχή φαίνεται τεντωμένο ή σπάει.
  • Έχετε πόνο και πρήξιμο που δεν υποχωρεί.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button