Και πιθανόν το πιο αγαπημένο. Παρόλο που πολλές παραλλαγές καλλιτσουνιών κυκλοφορούνε, από τα κλειστά χανιώτικα καλλιτσούνια ως τα ανεβατά που παρασκευάζονται σε όλη την Κρήτη, τούτα εδώ τα καστρινά λυχναράκια είναι εκ των ων ουκ άνευ του πασχαλινού μας τραπεζιού!
Τι ζητάνε φίλοι και συγγενείς να τους κρατάμε από την Κρήτη όταν ανεβαίνουμε στην πάνω Ελλάδα; Από μια πρόχειρη στατιστική, 9 στις 10 φορές ανάμεσα στα άλλα που ζητάνε είναι τα καλιτσούνια. Αν και πρόκειται για χαρακτηριστικό πασχαλινό έδεσμα, το φτιάχνουμε πια όλες τις εποχές που βρίσκουμε φρέσκια γλυκιά μυζήθρα.
Φυσικά ποτέ δεν λείπει από το πασχαλινό τραπέζι.Στα ζαχαροπλαστεία υπάρχει όλο το χρόνο και έχει πλέον καθιερωθεί σε χαρές και σε λύπες στα κρητικά σπίτια. Τα έφτιαξα λοιπόν , αν και δεν είναι η εποχή τους, για πεσκέσι εκτός Κρήτης…
Υλικά
Για τη ζύμη:
(Η κούπα μου είναι δοσομετρική και έχει όγκο 250 ml). 1 κούπα λάδι. 1 κούπα γιαούρτι. 1 αυγό. 1,5 φακελλάκι μπέικιν (4,5 κουταλάκια ). 1,5 κούπα ζάχαρη
Το χυμό μισού ζουμερού πορτοκαλιού. Περίπου ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Για τη γέμιση: 1 κιλό μυζήθρα. 1 κούπα ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε και λίγο λιγότερη ή λίγο περισσότερη)
1 κρόκο και 1 ολόκληρο αυγό (η ποσότητα των αυγών έχει να κάνει με το πόσο φρέσκια είναι η μυζήθρα. Αν είναι πολύ φρέσκια μπορεί να χρειαστεί μόνο κρόκους γιατί είναι αρκετά υδαρής. Αν είναι πιο στεγνή μπορούμε να βάλουμε στο κιλό και περισσότερα από δύο ολόκληρα αυγά.) 1 γεμάτο κουταλάκι κανέλα. Για την κάλυψη: 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με μια κουταλιά νερό. Προαιρετικά κανέλα ή άσπρο (αποφλοιωμένο) σουσάμι
Επί το έργον
πηγη cretangastronomy.gr
Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.